Literaire Salon

 

 

 

 

 

foto emmy literair salon

Emmy Rongen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Literaire Salon najaar 2018

Beste seizoenpashouders en vrienden,

De Bibliotheek BiblioNu en Literair Café Venray nodigen u uit voor de Literaire Salon, een samenwerkingsproject dat het vierde seizoen ingaat.

Na de boeiende salon rondom het boek De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa, is in overleg tussen de samenwerkingspartners besloten een boek uit te zoeken dat inhoudelijk aansluiting biedt bij een van de schrijvers die in het komende seizoen bij  Literair Café uitgenodigd zijn.

De keuze is gevallen op het boek Congo van David Van Reybrouck. Deze bekende Vlaamse auteur is een buitenlandse schrijver te noemen, hetgeen immers het uitgangspunt is van de Literaire Salon. Zijn boek Congo sluit qua inhoud aan bij het boek De mensengenezer van Koen Peeters, deze schrijver is in mei 2019 te gast bij Literair Café Venray. Dit boek gaat over verdwijnend boerenbestaan, een koloniaal en schuldbeladen verleden en in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende.

Het boek Congo van Van Reybrouck gaat diepgravend in op de geschiedenis van dit land. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw is er nauwelijks een roeriger natie dan dit reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd – én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis.

Het boek Congo wordt gerekend tot het genre non-fictie. Tijdens de gesprekken over dit boek zal de historie van dit Afrikaanse land zeker in het gesprek naar voren komen en zal het wellicht als een spiegel werken naar ons koloniaal verleden. De intentie is uiteraard het boek door een literaire bril te beschouwen.

De Literaire Salon is speciaal bedoeld voor de liefhebbers (maximaal twaalf personen) van literatuur en staat onder leiding van Emmy Rongen docent Nederlands aan het Raaylandcollege van Venray. Aan de hand van inleidingen over de schrijver en boek, geplaatst in de context van zijn oeuvre en uitvoerige bespreking, ondersteund met audiovisueel materiaal, worden schrijver en boek op de twee avonden diepgaand geanalyseerd.

 

Deelname aan de Literaire Salon bedraagt € 25,00 (twee avonden). Als u belangstelling heeft, kunt u zich per e-mail aanmelden bij: secretariaat@literaircafevenray.nl, tevens het bedrag overmaken op rekeningnummer NL 46 RABO 013 25 94 250 ten name van Literair Café Venray, onder vermelding van uw naam en Literaire Salon najaar 2018. Uw aanmelding is definitief nadat het bedrag op het rekeningnummer is bijgeschreven.

Deelnemers die zich hebben aangemeld, ontvangen hierover persoonlijk bericht incl. het tijdstip wanneer het boek beschikbaar is bij BiblioNu.

Aanmelding tot uiterlijk 1 oktober a.s.

Als u interesse heeft, aarzel niet te lang er zijn maar 12 plaatsen beschikbaar.

 

De Literaire Salon vindt plaats in de bibliotheek aan de Merseloseweg 59 te Venray op donderdag

1 en 29 november 2018, 19.30 – 21.30 uur.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de Bibliotheek BiblioNu & Literair Café Venray

Jimmy Hendrix  & Frans Schmeetz

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!