Raadselige Roos

SCHRIJFWEDSTRIJD RAADSELIGE ROOS 2017  – JUBILEUMEDITIE

 

Zilveren Raadselige Roos

Zondag 14 januari 2018 troffen bekende en nieuwe deelnemers, hun aanhang, juryleden, makers van het beeldend werk, vaste bezoekers en andere belangstellenden elkaar weer rondom de Tafel van de Roos. Dit in het kader van de prijsuitreiking van de Venrayse schrijfwedstrijd Raadselige Roos.

Het vond plaats op een vertrouwde locatie, Anno ’54 en was een bijzondere editie, een jubileum. De schrijfwedstrijd Raadselige Roos bestaat 25 jaar en is een fenomeen gebleken in het culturele landschap van Noord-Limburg, van Zuid- Nederland tot zelfs in Vlaanderen.

Het werd een feestelijke bijeenkomst waar burgemeester Hans Gilissen zoals vertrouwd de prijzen aan de winnaars uitreikte. Dit keer een Limburgs-Brabantse aangelegenheid, maar er waren ook deelnemers van verder, van Antwerpen tot Wezep en Amersfoort tot Berlicum.

Het bestuur heeft ter ere van de zilveren editie besloten de eerste prijswinnaars en de winnaar van de publieksprijs weer met een trofee te eren. De bekende Venrayse kunstenaar Liesbeth Rutten heeft met een hart voor en uit betrokkenheid bij  Literair Café Venray een passende trofee – een roos uiteraard – ontworpen. À propos, de publieksprijs droeg de naam BIJ-prijs. Vanwege de soms negatief ervaren bijklank (‘de prijs erbij’), heeft het bestuur de naam veranderd in Rooje Roos-prijs. Bij ‘Rooje’ kun je zowel aan ‘rood’ als aan Venray (Rooy) denken.

Aan de genoemde Tafel van de Roos troffen de prijswinnaars en juryleden elkaar in twee rondes proza en poëzie. Stan Verhaag wist hen te verleiden iets over hun passie en motivatie voor het schrijven met de aanwezigen te delen, evenals het meedoen aan de wedstrijd. Aandacht was er ook voor het beeldend werk van een vijftiental Venrayse amateurkunstenaars die zich ook lieten inspireren door het thema De teugels laten vieren. Hun werk was te zien tijdens de bijeenkomst evenals in de bundel. En als toef op de jubileumtaart ook nog een maand te bekijken in het Venrays Museum (zie www.venraysmuseum.nl).

Tevens werd aan een van groep van vijftien deelnemers bekend gemaakt dat hun inzending opgenomen is in de 25ste bundel Raadselige Roos. Andere herkenbare onderdelen waren: het uitreiken van een pen door de plaatselijke boekhandel en sponsor Roojboek, verbindende muziek door Ad Haans, rozen van de Venrayse rozenkweker Reintjes en tot slot een wederom door Theo Duijkers vormgegeven wedstrijdbundel.

Voor de hele organisatie stonden voor de laatste keer Marij Peeters en Adie Steen garant, daarbij ondersteund door drie jury’s (totaal 30 personen) en het hele bestuur Literair Café Venray. Het duo zal met ingang van juni dit jaar het stokje overdragen aan Wil Hoeijmakers en Ton van Gestel (beiden lid van de publieksjury), waarmee deze editie hun laatste Roos was, maar niet dé laatste. Derhalve blijf allen creatief bezig met pen en penseel, zodat het gewoon doorgaat. Tot januari 2019!

De prijswinnaars zijn:

Proza 2017
1. Ton Adriaens uit Weert schreef het verhaal Geen weg terug
2. Folly van Dijk uit Helmond schreef het verhaal Vandaag is rood
3. Ellen Geven uit Eindhoven schreef het verhaal De reis van Rina

Poëzie 2017
1. Betty Bollmann, Venlo met het gedicht Soms
2. Rennie van Windt, Deurne met het gedicht Tenzij
3. Ans van Kessel, Stevensbeek met het gedicht Zie haar

Publieksprijs
Rooje Roos-prijs Rennie van Windt, Deurne met het gedicht Tenzij

De wedstrijd is ook aangemeld bij: http://www.schrijvenonline.org/

AMBASSADEUR

Hans Liebregts, voorzitter van het Letterkundig Centrum Limburg, is sinds enkele jaren ambassadeur van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. Als zodanig ondersteunt hij de organisatie met raad en daad.

De vakjury Proza wordt gevormd door:

  • Maja van Dongen, docent NT2 (Nederlands als 2e taal), jurylid vanaf 2012
  • Harrie Smeets, neerlandicus, jurylid vanaf 2010
  • Stan Verhaag, studeerde Vrij Doctoraal Letteren, tekstschrijver/journalist, jurylid vanaf 2012
  • Elly Reintjes, docent Nederlands Raayland College, jurylid vanaf 2015
  • Marije Freriks, humanisticus, begeleider leeskringen, jurylid vanaf 2017

 

 

De Publieksjury

De publieksjury bestaat uit een twintigtal leden en wordt jaarlijks samengesteld uit de netwerken van de Raadselige Roos.

De Vakjury Poëzie wordt gevormd door:

  • Monica Boschman, neerlandicus, schrijfdocent, tekstschrijver en dichter, in 2012 en 2013 was Monica de eerste Regiodichter van de Noordelijke Maasvallei, jurylid vanaf 2014
  • Hilde Kuitert, antropoloog en begeleider leesclubs, jurylid vanaf 2004 (eerst publieksjury, daarna vakjury)
  • Marian van Leth, directeur BiblioNu, jurylid vanaf 2009
  • Margreet Spoelstra, pastor-theoloog en dichter, jarenlang deelnemer aan de wedstrijd Raadselige Roos en vaak winnaar, jurylid vanaf 2015
  • Vacant

REGLEMENT
Voor deze schrijfwedstrijd gelden de voorwaarden zoals vermeld in het Reglement

De winnaars van voorgaande jaren
Download hier een overzicht van de prijswinnaars van de voorgaande jaren.

 

Verkooppunt bundel Raadselige Roos
De bundel Raadselige Roos 2017 is voor € 10,00 te koop bij

Roojboek, Schoolstraat 36-38, 5801 BP Venray
De bundels Raadselige Roos kunnen in de bibliotheek van Venray geleend worden

Bundels van eerdere jaargangen zijn tegen gereduceerde prijs te koop via raadseligeroos@literaircafevenray.nl.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!