Schrijversbijeenkomsten

 

Jaarprogramma seizoen 2018 – 2019

Enquist © Bianca Sistermans

Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is schrijfster, dichteres, muzikante en psychoanalytica. Ze  debuteert in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigt ze meteen haar naam als schrijfster. Muziek, psychologie en poëzie zijn de rode draad in haar leven.  Kenmerkend voor het werk van Enquist is dat zij ondanks haar veelal persoonlijke onderwerpen nergens sentimenteel of al te gemakkelijk melancholiek wordt. Integendeel, het leven wordt in haar gedichten vaak als een voortdurende strijd weergegeven  In 2005 wordt Alle gedichten uitgegeven, een bundeling van haar gedichten. In 2014 wordt ze voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Amsterdam. In juni 2017 komt Een tuin in de winter uit, in dit boek beschrijft ze haar herinneringen aan Gerrit Kouwenaar, een goede vriend van haar.

Zondag 17 maart 2019, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te  Venray

 

Peeters Koen- © Koen Broos

Koen Peeters (Turnhout, 9 maart 1959) is een Vlaamse schrijver. In 1988 verschijnt zijn debuutroman Conversaties met K., een losse collectie Belgische anekdotes. Het hoofdpersonage is Robert Marchand. Deze keert ook in latere romans terug. In 1991 wordt Bezoek onze kelders genomineerd voor de NCR Literatuurprijs. Hij heeft meerdere literaire prijzen gewonnen; waaronder de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman De bloemen. Voor De Mensengenezer (2017) wint hij in 2017 de ECI Literatuurprijs en in 2018 de Confituur Boekhandelsprijs. Zijn verteltoon is zakelijk-ironisch, hoewel er in zijn boeken ook plaats is voor weemoed en nostalgie.

Donderdag 16 mei 2019, 20.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

 

 

Bervoets ©Annaleen Louwes

Hanna Bervoets te gast in Odapark

De tweede auteur, die in het seizoen 2018-2019 bij het Literair Café Venray in het Theehuis van het Odapark in Venray te gast is, is Hanna Bervoets (1984). Een nog jonge schrijfster, die midden in het hedendaagse leven, de maatschappij staat en zichzelf en haar lezers, daarmee op haar eigenzinnige geëngageerde wijze en op niet mis te verstane wijze confronteert.

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlandse schrijfster, journaliste en columniste. Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam.

Haar werk

Hoewel nog jong, heeft Hanna Bervoets inmiddels al een aanzienlijk oeuvre en een aantal literaire prijzen voor haar werk ontvangen. Zij schreef tijdens haar studie Media & Cultuur in Amsterdam filmrecensies en korte columns over het Amsterdamse uitgaansleven voor het Amsterdamse stadsmagazine NL20. De columns, die zij tussen 2009 en 2015 voor de  Volkskrant schreef, zijn gebundeld in Leuk zeg doei (2010), Opstaan, aankleden niet doodgaan (2013) en En alweer bleven we ongedeerd (2015). Haar debuutroman is Of hoe waarom? (2009). Een tragikomische literaire verhaal over onze obsessie met uiterlijke schijn. Ook haar tweede roman Lieve Céline (2011) heeft deze tweede laag. Een, zeg maar, psychologische roman over mensen, die ondanks hun goede wil hun noodlot niet kunnen ontlopen.

Ivanov

In januari 2016 verschijnt Ivanov, haar vijfde roman, waarvoor ze de BNG Bank Literatuurprijs wint. Het verhaal gaat als volgt:

Moskou, 1922: De tsaar is verdreven, de bolsjewieken hebben de macht gegrepen en de vooruitstrevende wetenschapper Ilya Ivanov heeft één droom. Hij insemineert chimpansees met mensensperma om zo een heel nieuw, hybride wezen te kweken: half mens, half aap.

New York, 1994: De aidsepidemie is op een hoogtepunt, de stad wordt geteisterd door bedbugs en de jonge, homoseksuele Felix van der Elsken komt aan op JFK Airport. Hij is hier voor een studie journalistiek, maar toch vooral om te worden wie hij altijd wilde zijn.

Het lukt Felix alleen niet zijn draai te vinden, tot hij virologe Helena Frank ontmoet. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van Ivanov. Felix is op zijn beurt gefascineerd door Helena en haar jongere assistente Lois, en raakt verstrikt in een gevaarlijke driehoeksrelatie: wat wil Helena van hem, wat wil hij eigenlijk van haar? En welk geheim verbergen de twee vrouwen?

Op soepele wijze vermengt Bervoets de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dat maakt Ivanov tot een ontluisterende roman over de invloed van cultuur op ethiek en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn.

Fuzzie

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan. Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet. Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan? Fuzzie’ is een roman over gemis, genegenheid en de vraag in hoeverre affectie zich laat afdwingen.

 

Inleiding

Hanna Bervoets wordt geïnterviewd door Victor Elfring.

Muzikale omlijsting

Op 11 november komt Jessie Raateland  2 zelfgeschreven nummers ten gehore brengen.

Deze nummers heten ‘Zinkend Schip’ en ‘Echt Niet’.  Jessie is al erg lang bezig met muziek en ze begeleidt zichzelf hierbij  op piano en gitaar. Ook zit ze alweer 5 jaar in een band genaamd ‘Do we fit in?’. Ze heeft grootse plannen, want ze is van plan om binnenkort haar eigen materiaal uit te gaan brengen.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Hanna Bervoets haar boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om op deze morgen te laten signeren.

 

Zondag 11 november 2018,

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

 

 

 

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Verbogt, Thomas  (c) amke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nelleke Noordervliet© jitske schols

Thomas Verbogt te gast in Odapark

De eerste schrijver van ons jubileumjaar is Thomas Verbogt. Op zondagmorgen 30 september a.s. om 11.00 bijt hij de spits af van ons nieuwe literaire seizoen en komt hij vertellen over zijn pennenvruchten.  In 2016 was hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Nederlandse Boekhandelsprijs voor zijn boek Als de winter voorbij is.

Over Thomas Verbogt

Thomas Verbogt, schrijver, columnist en schrijfdocent is op 9 december 1952 in Nijmegen geboren. Hij doorloopt het Canisiuscollege in Nijmegen en studeert vervolgens Nederlands. In 1979 verhuist hij van Nijmegen naar Arnhem waar hij 16 jaar woonachtig is, daarna vestigt hij zich in Amsterdam.

Zijn werk

Thomas Verbogt  debuteert in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien heeft hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken geschreven. Alsmede cabaretteksten, onder andere voor Nilgün Yerli. Ook schrijft hij een dagelijkse column in De Gelderlander.

Met zijn oeuvre en veelzijdigheid groeit ook zijn publiek. Lange tijd is hij een zeer gewaardeerd auteur doch relatief onbekend, maar al sinds een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad.

Zijn meest recente roman Hoe alles moest beginnen (2017) is enthousiast ontvangen en opnieuw een meesterproef van Verbogt. Het is een onweerstaanbaar verhaal over de liefde, de tijd, en de kracht van verbeelding. Een roman om in je hart te sluiten.

Dat het ook luchtiger kan,  bewijst hij met het in 2014 verschenen Wat heeft Sint voor jou gekocht, een bundel van de meest hilarische en onvergetelijke Sintverhalen van Thomas Verbogt. Het zijn verhalen die typerend zijn voor het korte werk van Verbogt: hilariteit en melancholie gaan hand in hand, verbonden door verwondering.

Als de winter voorbij is

In 2016 zit hij bij de laatste 6 kandidaten voor de Libris literatuurprijs. In het juryrapport wordt het volgende vermeld:

Weinig schrijvers kunnen die weemoedigheid zo mooi verwoorden, misschien zelfs wel verklaren, als Thomas Verbogt in zijn Als de winter voorbij is. Een titel die tegelijk hoop en weemoed in zich draagt. De verteller, die ook Thomas heet, in Nijmegen opgroeit en naar Amsterdam verhuist, is aan de derde fase in zijn leven toe: net zestig geworden, zal hij eindelijk met zijn vriendin gaan samenwonen en bereidt hij zich voor op zijn “laatste verhuizing”.

Het gaat niet om de werkelijkheid, maar om de waarheid, zei een van Thomas’ beste vrienden, inmiddels overleden, vaak. “Daar doe ik ook niet aan, aan te veel werkelijkheid”, zegt de verteller, die in deze korte, elegante roman haarscherp en betoverend weet te verwoorden wat een mensenleven vorm geeft.

 

Inleiding

De inleiding van Thomas Verbogt wordt verzorgd door Stan Verhaag.

Muzikale omlijsting

Op 30 september komen Roy Sharpe op de altviool en onze eigen Lucie Broeksteeg op de piano de morgen muzikaal verrijken. Zij kennen elkaar al een hele lange tijd en zijn via orkestjes van de muzikale Pater Falco met elkaars muziek in aanraking gekomen.

Ze hebben vaker gezamenlijk opgetreden en zeker ook meerdere malen bij Literair Café Venray. Op dit moment spelen ze met veel plezier samen in het Symfonieorkest Helmond Venray.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Thomas Verbogt zijn boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om op deze morgen te laten signeren.

Zondag 30 september 2018, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Op maandag 22 oktober a.s. komt Nelleke Noordervliet naar Venray. Zij is de auteur van het essay voor de 15e Maand van de Geschiedenis met het thema Opstand. Haar voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Het essay dat Nelleke Noordervliet heeft geschreven gaat over de manier waarop Nederland met ‘OPSTAND’ omging.

Hoe gedroegen ‘wij’ ons als opstandelingen vanaf de Batavieren tot nu, en hoe gedroegen we ons als machthebbers, wanneer we een opstand onderdrukten? Nelleke Noordervliet gaat vertellen over een aantal belangrijke momenten in onze geschiedenis en over de manier waarop wij allemaal als pubers onze portie opstandigheid te verwerken krijgen en hoe we als ouders reageren.

De organisatie is in handen van LGOG kring Venray in samenwerking met Literair Café Venray (LCV) en Biblionu Venray. Tevens kunnen belangstellenden voorafgaand aan de lezing én tijdens de pauze de tentoonstelling ‘Venray in Opstand , in woord en beeld ‘ bekijken. Ook is Boekhandel Roojboek aanwezig.

Praktische informatie

Datum: 22 oktober 2018, 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Bibliotheek Venray aan de Merseloseweg 59, 5801 CC Venray

Toegang: gratis voor LGOG-leden en LCV-seizoenpashouders, in bezit van geldige lidmaatschapskaart LGOG  of seizoenpas 2018-2019 LCV. Voor andere bezoekers is de toegang € 5,00

Aanmelden vanaf 1 oktober a.s. door een e-mail te sturen naar: lgog.venray@gmail.com, mét vermelding van naam en nummer lidmaatschapskaart (LGOG-leden) of seizoenpas 2018-2019 (LCV-seizoenpashouders). Er zijn 100 plaatsen beschikbaar.

Meer informatie: www.biblionu.nl

De tentoonstelling ‘Venray in Opstand, in woord en beeld’ is de gehele maand oktober nog te bekijken in Bibliotheek Venray.

Het volledige programma in Venray tijdens de Maand van de Geschiedenis is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl , zoek onder ‘Agenda’ en vervolgens onder ‘Limburg’.

U kunt de flyer met het volledige programma in Venray ook vinden door op onderstaande link te klikken.

Flyer maand van de geschiedenis 1 t/m 29 oktober in Venray

 

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!