Schrijversbijeenkomsten

Jaarprogramma seizoen 2017 – 2018

In september 2017 is het 25e seizoen van Literair Café Venray begonnen.  Het waren enthousiaste mannen en vrouwen met hart voor literatuur die het zinvol vonden een podium te creëren met aandacht voor schrijvers en boeken of formeel gezegd ‘het bevorderen van literaire manifestaties in de regio Venray’. De aftrap van dit jubileumjaar zal plaatsvinden met een kleine conferentie op vrijdag 22 september 2017 in het voor het Literair Café als eigen plek voelende Theehuis. Voor deze feestelijke bijeenkomst  hebben we  onze culturele partners uitgenodigd die zich nu en de afgelopen jaren hebben ingezet  voor het culturele leven van Venray.

Wieringa T.kl-© Keke Keukelaar

Om ons jubileumjaar te vieren met allen die ons een warm hart toedragen,  hebben we op maandag 12 maart 2018 om 19.00 in de Schouwburg van Venray Tommy Wieringa (1967) uitgenodigd om te komen vertellen over zijn werk en zijn leven. Met Joe Speedboot (2005), Caesarion (2009) en Dit zijn de namen (2012) krijgt hij grote bekendheid. Voor Dit zijn de namen ontvangt hij de Libris Literatuurprijs.  In zijn boeken vertelt hij verhalen waar we ons wellicht wel voor willen afsluiten, maar dat wordt door Wieringa niet  toegelaten. Zo ook in zijn meest recente boek De dood van Murat Idrissi (2017).  Op deze avond komen o.a.de bevindingen uit de Literaire Salon én de Junior Salon bij elkaar. De Junior Salon is een initiatief van Emmy Rongen,  die met leerlingen van het Raayland College eveneens het boek De dood van Murat Idrissi heeft besproken. Tommy Wieringa zal op deze avond actief in gesprek gaan met de aanwezigen en geen enkele vraag of mening uit de weg gaan. Het belooft een zeer interessante en interactieve avond te worden.

Otto de Kat – Tessa Posthuma de Boer – hres

Onze avondgast in het Theehuis op donderdag 17  mei 2018 is Otto de Kat. Otto de Kat (pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt )(1946)  is een Nederlandse journalist, dichter, vertaler, uitgever en romanschrijver. Hij is de oprichter van uitgeverij Balans, die later is samengegaan met De Bezige Bij.  Zijn romans zijn gesitueerd in de jaren dertig en veertig en hebben een  observerende, verstilde stijl. Een wat onthechte sfeer waar mensen de wereld bereizen zonder ooit te vinden wat ze zoeken en zonder te ontkomen aan hun lot. Zijn bekende boek Bericht uit Berlijn (2012) is een reisverhaal, literaire thriller, familieverhaal, psychologische roman, liefdesverhaal en historische roman ineen. Dankzij zijn ingetogen stijl slaagt Otto de Kat er echter moeiteloos in die afzonderlijke genres te overstijgen.

Hertmans Stefan 2016-© Michiel Hendryckx

Op zondag 19 november om 11.00 verwelkomen wij in ons jubileumjaar onze tweede schrijver Stefan Hertmans. Hertmans is een schrijver, dichter en essayist. In zijn lange loopbaan is zijn werk in meerdere talen vertaald en heeft hij vele essays geschreven over actuele maatschappelijke kwesties. Grote bekendheid krijgt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn, waar hij in 2014 de AKO literatuurprijs voor ontvangt. De Bekeerlinge is zijn laatst verschenen roman, waarin het boeiende levensverhaal van Hamoutal op meesterlijke wijze wordt beschreven.

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) is geboren en getogen in Gent en gaat naar school in Sint-Amandsberg waar hij later wordt geschorst omdat hij de studenten tot staken zou hebben aangezet. Hij voltooit zijn humaniora aan het Koninklijk Atheneum in Gent en studeert nadien Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit van Gent. Hij is ook actief als jazzgitarist geweest. In 1990 wordt hij docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Zijn werk

Voor tal van Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen en van 1993 tot 1996 is hij redacteur van De Gids. Hierna volgen er vele romans, poëzie, essays, theaterteksten, kortverhalen en een handboek over kunstagogiek. Ook reist hij de wereld rond om lezingen te geven aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington) en University College London.  In zijn roman De Bekeerlinge neemt Stefan Hertmans de lezer mee door een reis langs oude Franse dorpen en steden en door de geschiedenis van de elfde eeuw. In zijn boek speelt de onderdrukking van de joden in de Middeleeuwen een grote rol, Hertmans schrijft dat de wrede kruistochten een tegenreactie in het Midden-Oosten veroorzaakten, de jihad. Hierdoor komen geschiedenis en het heden tezamen.

 

Oorlog en Terpentijn

De aanleiding voor het schrijven van dit boek zijn de schriften van zijn grootvader. Hij krijgt deze schriften van zijn opa vlak voor zijn overlijden. Al lezende komt hij erachter dat het leven van zijn grootvader bepaald werd door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. Zijn uitlaatklep vindt zijn grootvader  in zijn schilderijen. In Oorlog en Terpentijn citeert Hertmans uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen. Het resultaat is een mengeling tussen fictie en non-fictie, waarin de hoofdpersoon worstelt met zijn rol als soldaat, terwijl iedere vezel in hem een kunstenaar wil zijn. Hij wil niet vernietigen, maar iets moois scheppen. De tragiek en het lot van een individu wordt beschreven tegen de achtergrond van de 1e W.O, in België ook de Groote Oorlog genaamd.

Inleiding

De inleiding van Stefan Hertmans wordt verzorgd door Stan Verhaag.

 

Muzikale omlijsting

Jos Josten is geen onbekende bij onze bijeenkomsten. Jos zingt in het Nederlands maar ook vaak in dialect. Als Jos door iets geraakt wordt, kan hij zo een liedje schrijven. Denk maar aan zijn mooie lied  Onrecht over de ontbossing in Zuid Amerika.

Jos is breed geïnteresseerd en weet veel. Bij de bloemenkwekerij ligt zijn hart, maar ook muziek maken op Beukenrode heeft zijn passie.

Jos treedt vaker op, op verzoek speelt hij op gelegenheden zoals begrafenissen, feestjes en andere bijzondere dagen voor mensen. Als Jos begint met spelen hoor je de mooiste muziek.

 

Tijdens de pauze is Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Stefan Hertmans zijn boeken signeren.

 

Zondag 19 november 2017, Theehuis, Odapark, aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Rijswijk, van_Roos © Irwan Droog RV

De eerste schrijver van ons jubileumjaar is Roos van Rijswijk. Op zondagmorgen 8 oktober a.s. om 11.00 bijt ze de spits af en komt ze vertellen over haar roman Onheilig.  Haar eerste roman verschijnt in februari 2016. Ze ontvangt hiervoor de Anton Wachterprijs.

Over Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk (30) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze groeit op in Zuid-Oost en woont daarna in bijna alle hoeken van de stad, zonder dat het haar ooit verveelt.  Vanaf haar middelbare schooltijd schrijft ze al verhalen, aanvankelijk vooral toneelteksten voor theatergroep Thomas. Naast het toneelschrijven heeft ze allerlei baantjes, zoals bij een klein internetbedrijf en in winkels. In een winkel werken en dan vooral in een boekwinkel, vindt ze een van de leukste dingen die er bestaan. Op haar 24ste gaat ze serieus aan de slag en begint met de studie Nederlands en Literatuurwetenschap in Amsterdam.

 

Haar werk

Naast het schrijven van toneelteksten, werkt ze als columnist en journalist voor Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit. In diverse literaire tijdschriften publiceert zij korte verhalen en in 2014 is zij één van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste bundel met korte verhalen. Ze schrijft recensies voor NRC boeken en  is redactielid van het Nederlands literair tijdschrift Tirade.

 

Onheilig

 In februari 2016 verschijnt haar eerste roman, Onheilig, bij uitgeverij Querido, waarvoor ze de Anton Wachterprijs krijgt.  Door haar ervaringen met columns en korte verhalen schrijven kan ze moeiteloos de lezer bij de les  houden. Vooral omdat ze Miguel en zijn moeder neerzet als levensechte, geloofwaardige personages.

Miguel, zoon van Angelique en een onbekende,  is bij toeval in het Duitse stadje Nieheim terecht gekomen en daar blijven wonen. De relatie tussen moeder en zoon is nooit goed geweest en zij hebben elkaar al twee jaar niet gezien. Als Angelique ernstig ziek wordt, gaat zij op zoek naar Miguel en Miguel gaat op zoek naar zijn moeder. Doordat ze gelijktijdig op zoek gaan,  lopen ze elkaar mis.

Het verhaal, zeker geen gemakkelijk onderwerp, is goed geschreven.

 

De hoofdstukken waar Angelique aan het woord is, zijn vaak hard en cynisch. De zin “mijn leven eindigde toen hij geboren werd” is  een duidelijk voorbeeld van hoe zij in het leven staat.

De hoofdstukken over Miquel hebben een meer poëtisch taalgebruik, hier voel je de rust die hij in zijn nieuwe leven gevonden heeft. Juist door de afwisseling van de schrijfstijl en het perspectief in de verschillende hoofdstukken is het een prettig en vlot leesbaar boek.

Roos van Rijswijk heeft, naast haar werk in een boekwinkel en op een kantoor, al met al zo’n drie jaar aan Onheilig geschreven. 

 

 

Inleiding

De inleiding van Roos van Rijswijk wordt verzorgd door Stan Verhaag.

 

Muzikale omlijsting

Merlijn van Moorsel is 58 jaar oud en speelt sinds 15 jaar met bijzonder veel plezier harp. De stijlen die zij speelt variëren van klassiek, Keltisch, Zuid- Amerikaans tot meditatieve muziek.  Ze heeft nog steeds les en speelt regelmatig in kerken,  verzorgingshuizen en bij bijzondere gelegenheden zoals feesten en uitvaarten. Naast deze hobby is zij werkzaam in het onderwijs, als docent Frans.

 

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Roos van Rijswijk haar boeken signeren.

 

Zondag 8 oktober 2017, Theehuis, Odapark, aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!