Schrijversbijeenkomsten

Rabobank Clubkascampagne

We zijn bijna aan het eind gekomen van ons jubileumjaar 2017-2018. De aftrap was op 22 september met een bijeenkomst in het Theehuis in het Odapark. Op 17 mei a.s. zullen we het seizoen afsluiten met de schrijversavond met Otto de Kat. Vanaf 20.00 uur in het Theehuis op het Odapark.

Voor volgend seizoen 2018-2019 hebben we alvast een interessant programma samengesteld:

30 september 2018 beginnen we met Thomas Verbogt

11 november 2018 komt Hanna Bervoets

17 maart 2019 bezoekt Anna Enquist ons

16 mei 2019 sluiten we af met Koen Peeters.

 

Jaarlijks stelt Rabobank Horst-Venray een deel van hun winst beschikbaar ter ondersteuning van het verenigingsleven in de regio. Dit doen ze onder andere via de Rabobank Clubkas Campagne.

Als lid van Rabobank Horst-Venray kunt u tijdens de Clubkas Campagne stemmen op onze club. Hoe meer stemmen we krijgen, hoe hoger de bijdrage is die door de Rabobank aan ons wordt gedoneerd. Breng uw stem uit van 8 t/m 23 mei, zodat wij ook in de toekomst de literatuur in Venray kunnen blijven vertegenwoordigen.

Literatuur blijft gelukkig, ook in deze tijden waar andere vormen van tijdsbesteding zich verdringen om een plekje in de vol geschreven digitale of analoge agenda’s, een bezigheid voor veel gegadigden.

Zoals onze voorzitter Frans Schmeetz zegt: Een goed boek weet je te pakken, te prikkelen, mee te nemen naar een andere realiteit. Het kan je kijk op zaken veranderen.

 

Jaarprogramma seizoen 2017 – 2018

In september 2017 is het 25e seizoen van Literair Café Venray begonnen.  Het waren enthousiaste mannen en vrouwen met hart voor literatuur die het zinvol vonden een podium te creëren met aandacht voor schrijvers en boeken of formeel gezegd ‘het bevorderen van literaire manifestaties in de regio Venray’. De aftrap van dit jubileumjaar zal plaatsvinden met een kleine conferentie op vrijdag 22 september 2017 in het voor het Literair Café als eigen plek voelende Theehuis. Voor deze feestelijke bijeenkomst  hebben we  onze culturele partners uitgenodigd die zich nu en de afgelopen jaren hebben ingezet  voor het culturele leven van Venray.

Veel leesplezier toegewenst.

Otto de Kat
foto: Tessa Posthuma de Boer – hres

Otto de Kat te gast in Odapark

De laatste schrijver in ons jubileumjaar is Otto de Kat. Op donderdagavond 17 mei a.s. om 20.00 in het Theehuis in het Odapark sluit hij het seizoen af.  Otto de Kat is een Nederlandse journalist, dichter, vertaler, uitgever en romanschrijver. Hij is de oprichter van uitgeverij Balans, die later is samengegaan met De Bezige Bij. Op deze avond zal Victor Elfring hem interviewen over zijn werk, waaronder  zijn compilatie van vijf romans getiteld “De eeuw van Dudok”. Op 1-3-2018 is zijn meest recente boek Freetown verschenen.

Over Otto de Kat

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (Rotterdam, 1946). Hij studeert theologie, met bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie wordt hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland, en maakt literaire radiodocumentaires. In 1975 publiceert hij bij Uitgeverij Van Oorschot de gedichtenbundel Het ironisch handvest. Eind 1977 wordt hij uitgever van Uitgeverij De Haan (onderdeel van Unieboek) en in 1986 richt hij Uitgeverij Balans op.

In 2002 verkoopt hij zijn uitgeverij aan WPG Uitgevers en in 2014 koopt hij deze weer terug.

 

Zijn werk

In 1977 treedt hij in dienst als uitgever bij Uitgeverij De Haan, toentertijd de wetenschappelijke uitgeverij van Unieboek. Hij is er ook eindredacteur van de tiendelige Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur. In 1986 richt hij de nonfictie-uitgeverij Balans op. Uitgeverij Balans verkoopt hij in 2002 aan WPG Uitgevers om zich meer aan het schrijven te kunnen wijden. In 2004 treedt hij terug als uitgever bij Balans.

Hij staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs 1999 en 2016, de longlist van De Gouden Uil 2005 en 2009 en met De inscheper wint Otto de Kat de Halewijn Literatuurprijs 2005.

Het werk van Otto De Kat verschijnt bij Uitgeverij Van Oorschot.

Zijn romans zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Zweeds.

Zijn meest recente boek Freetown verhaalt over Maria, die de verdwijning van Ishmaël probeert te verklaren, de vluchteling uit Sierra Leone, die zes jaar bij haar verbleef.

 

De eeuw van Dudok

In 1998 publiceert De Kat zijn eerste roman, getiteld Man in de verte, gevolgd door De inscheper in 2004, Julia in 2008, Bericht uit Berlijn in 2012 en De langste nacht in 2015. In oktober 2016 verschijnt De eeuw van Dudok, een compilatie van deze vijf romans. Zijn vijf romans zijn lovend ontvangen in zowel Nederland als het buitenland. Op een terloopse manier, steeds weer een andere episode uitlichtend, heeft Otto de Kat met deze pentalogie een familiesage geschreven. Het verhaal begint met een vader en een zoon schaatsend op een Nederlandse rivier en eindigt met de wonderschone herinneringen van een oude vrouw in Rotterdam. Daartussen leidt De Kat de lezer langs Kaapstad, Berlijn, Bern, Lissabon, Londen en vele andere plekken. De geschiedenis van Europa wordt vermengd met de geschiedenis van één familie. Met deze grote familieroman bewijst De Kat dat hij een van de belangwekkendste hedendaagse Nederlandse schrijvers is. Voor wie nog nooit iets van De Kat heeft gelezen, is De eeuw van Dudok de uitgelezen kans om daar iets aan te veranderen. En de inmiddels grote schare fans krijgt nu de gelegenheid om te ontdekken hoe al die mooie romans een onderdeel vormen van één groot en meeslepend verhaal.

 

Interview

Otto de Kat wordt geïnterviewd door Victor Elfring.

Muzikale omlijsting

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Sandra Lucassen die eigenaresse is van het Houtblazers-Atelier in Venray. Zij verzorgt binnen het Atelier de muzieklessen en cursussen en werkt als freelance fluitist. Als houtblazer is zij gespecialiseerd in de instrumenten dwarsfluit, klarinet en saxofoon. De 16-jarige Rens Hout komt uit Venray en is altsaxofonist. Rens heeft al enkele jaren les bij het Houtblazers-Atelier en richt zich vooral op orkestspel en het ontdekken van lichte muziekstijlen.

Zij zullen op deze morgen stukken voordragen, die aansluiten op de periode waarin de boeken van Otto de Kat zich afspelen.

U kunt nu al de boeken van Otto de Kat bij Boekhandel Roojboek kopen, die dan op 17 mei a.s. door Otto de Kat zullen worden gesigneerd.

 

Donderdag 17 mei 2018, Theehuis, Odapark, aanvang 19.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

 

Literair Café Venray en Adelbert Venray presenteren JAN BROKKEN

 

       

Baltische zielen

Op maandagavond  23 april 2018 verwelkomen Adelbertvereniging en Literair Café Venray  Jan Brokken in Dans- en Partycentrum Anno’54 te Venray.  Jan Brokken is  journalist, reiziger, schrijver. Hij leeft in Amsterdam en aan de Franse Atlantische kust, als hij ten minste niet op reis is.  Op een zeereis, aan boord van een kustvaarder, doet hij in 1999 geheel onverwacht Estland aan. ‘Ik dacht dat ik alleen van tropenhitte en tropenverhalen hield, maar die steden daar in het noorden, Pärnu, Tallinn, Riga, Vilnius, lieten me niet meer los’.  Tussen 1999 en 2010 reist Jan Brokken acht keer naar de Baltische landen en stuit op de ene na de andere intrigerende familiegeschiedenis.  Ze kregen allen een plaats in Baltische zielen.

Zijn leven

    foto: Jelmer de Haas

Jan Brokken is op 10 juni 1949 in het Diaconessenhuis van Leiden geboren, niet lang na de terugkeer van zijn ouders uit Indonesië. Het grootste deel van zijn jeugd brengt Jan Brokken in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon door, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. Hij doorloopt de middelbare school in Rotterdam, studeert aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan het Institut d’Etudes Politiques van de universiteit van Bordeaux, Frankrijk. In Bordeaux trouwt Jan Brokken met Marie-Claude Hamonic, die in 1972 haar studie in de Franse literatuur van de middeleeuwen afrondt.

Jan is de jongste van drie kinderen. Zijn beide broers zijn in Makassar geboren.  Over zijn jeugd zegt Jan Brokken ‘Als domineeszoon was ik een buitenstaander in het dorp. En thuis was ik ook een buitenstaander. Ik had als enige de oorlog niet meegemaakt, had als enige niet in een kamp gezeten en had als enige de tropenzon niet voelen steken. Vaak wordt gezegd dat ik zo goed kijken en luisteren kan. Dat komt omdat ik overal en altijd een vreemde was.’

Jan Brokken heeft over de hele wereld gereisd en gewoond, al zijn ervaringen en ontmoetingen komen terug in zijn omvangrijke oeuvre.

Zijn werk

In 1973 treedt Jan Brokken in dienst van dagblad Trouw. Drie jaar later stapt hij over naar het weekblad Haagse Post. Voor Trouw schrijft hij reportages, voor Haagse Post interviews en portretten die zo markant zijn dat ze gebundeld worden in Het volle literaire leven (1979),

Schrijven (1980), Met musici (1987) en Spiegels (1993).

In 1984 debuteert Jan Brokken met de roman De provincie. Direct al wordt zijn uitzonderlijk verteltalent geprezen. ‘Hier treedt een schrijver aan,’ constateert Rob Schouten in Trouw, ‘die er geen enkele moeite mee heeft een verhaal tot de laatste pagina spannend te houden.’

In 1988 ontvangt Brokken voor zijn verhalenbundel De zee van vroeger de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.  Voor de verhalen uit De zee van vroeger kiest hij voor locaties in Indonesië, China en Rusland.

Bij het grote publiek wordt hij bekend met  De vergelding; een dorp in tijden van oorlog dat op  25 januari 2013 verschijnt. Een boek dat een enorm succes wordt, een oorlogsverhaal die de oorlog van gewone mannen en vrouwen in een doorsnee dorp laat zien. Het gaat over goed en fout,  maar vooral over al die tinten grijs daar tussenin.

De vergelding wordt een bestseller en er ontstaat een grote interesse voor zijn vorige boeken.

De vergelding wordt genomineerd voor de shortlist van de NS Publiekprijs, de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs, het Beste Rotterdamse Boek, de Gouden Boekenuil, de Prijs van de Belgische Lezersjury en de Luisterboek Award.

Baltische zielen

Met Baltische zielen heeft Jan Brokken een baanbrekend en grensverleggend boek geschreven. Bij het verschijnen in november 2010 wordt dat nog niet direct opgemerkt, maar door de buitenlandse waardering verandert dat geleidelijk.

Beroemdheden en gewone stervelingen wisselen elkaar af in de verhalen in Baltische zielen. Na een gevangenschap van zes jaar wordt Aina Roze, de dochter van boekhandelaar Janis Roze in Riga, vrijgelaten uit een Siberische strafkolonie. De verbijsterende geschiedenis van de familie Roze is een van de tientallen verhalen die Jan Brokken optekent. Van 1999 tot 2010 zoekt hij in Estland, Letland en Litouwen naar levensgeschiedenissen. Baltische zielen geeft een onthutsend beeld van de twintigste eeuw, met al zijn illusies, desillusies, doctrinaire twisten en waanzinnige moordlust.

In 2013 blijft de verkoop doorlopen en na de Russische annexatie van de Krim schrijven commentatoren in 2014 dat het boek ‘zeldzaam actueel’ is geworden. Het boek wordt een everseller. Maar belangrijker is de diepe indruk die Baltische zielen maakt – duizenden en nog eens duizenden lezers reizen aan de hand van het boek door Estland, Letland en Litouwen; bij de door Brokken beschreven boekhandel Janis Roze in Riga melden zich in de zomermaanden gemiddeld vijf Nederlanders per dag.

Samenwerking

Voor de derde keer in het bestaan van Adelbert en Literair Café Venray nodigen zij leden, seizoenpashouders en belangstellenden uit voor een lezing op één en dezelfde avond. Zowel Adelbertvereniging als Literair Café Venray slagen er al jaren in interessante personen uit te nodigen voor een voordracht. Beiden kiezen daarbij een verschillende invalshoek: Adelbert Venray richt zich meer op wetenschap en cultuur in het algemeen en Literair Café spitst zich toe op het uitnodigen van schrijvers uit het Nederlandse taalgebied.

Unieke dialoog

Behalve het bijwonen van een boeiende lezing door Jan Brokken ontstaat op deze avond een unieke kans elkaar te ontmoeten en een dialoog aan te gaan. Dat maakt deze gezamenlijke avond extra bijzonder! Adelbert en Literair Café Venray hopen u deze avond te mogen begroeten. U bent hartelijk welkom.

Boekverkoop en signeersessie

Tijdens de pauze van de bijeenkomst verzorgt Boekhandel Roojboek een boekverkoop en signeert Jan Brokken zijn boeken.

Maandag 23 april 2018, aanvang 20.00 uur

Janssen Dans- en Partycentrum Anno’54 , Raadhuisstraat 6 , Venray

Entree: € 5,00 (ook voor seizoenpashouders van Literair Café Venray)

Otto de Kat – Tessa Posthuma de Boer – hres

Op maandag 12 maart om 19.00 hebben we als jubileumklapper de bekende schrijver Tommy Wieringa te gast. De 50-jarige schrijver verwierf grote faam met zijn romans Joe Speedboot, Dit zijn de namen, De dood van Murat Idrissi en zijn meest recente boek De Heilige Rita. Wieringa is tevens een maatschappij kritische schrijver, getuige zijn pleidooi voor betere bescherming van persoonsgegevens van burgers door de overheid. Zijn optreden zal ook nu prikkelend zijn en u uitnodigen actief deel te nemen aan de discussie

Over Tommy Wieringa

Hij is op 20 mei 1967 geboren in het Twentse Goor. Als hij twee jaar is, verhuist het gezin naar  de Nederlandse Antillen. In Aruba groeit hij op in een paradijs vol met warmte, heldere kleuren en vrolijke mensen. Het ontdekken van het eiland, legt de basis voor zijn zwervend bestaan als volwassene. Op zijn tiende gaat het gezin weer terug naar Nederland, een ware cultuurschok voor de jonge Tommy, Zijn jeugd is er een in twee delen: de tijd op Aruba en de jaren in Twente. Zijn eerste jaren in Nederland  herinnert hij zich als een koude, treurige hel.  Jarenlang heeft hij het gevoel gehad dat zijn thuis ergens anders was. Zodra hij oud genoeg is, gaat hij reizen. Op zoek naar iets dat niet bestaat. Het keerpunt komt op zijn 33ste. Met het bewuste besluit om van Nederland zijn thuis te maken, verdwijnt de onrust en komt er ruimte in zijn hoofd voor grote vertellingen.

Zijn werk

Tommy Wieringa schrijft onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbreekt naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot, waar hij in 2006 de F. Bordewijkprijs voor ontvangt. Zijn reisverhalen worden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). 

Essays en beschouwingen verschijnen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder heeft  Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels. In mei 2009 verschijnt Caesarion, dat op de shortlist staat van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Met Dit zijn de namen ontvangt hij in 2013  de Libris Literatuurprijs en de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Uil.

De dood van Murat Idrissi

In  Dit zijn de namen staat het thema immigratie en vluchtelingen centraal. Maar ook religie, geschiedenis en de zoektocht naar je identiteit. De karakters worden beschreven op een wijze, waarin je als lezer volledig betrokken raakt bij het verhaal en de personen. Ook  De dood van Murat Idrissi vertelt over de sociaal zwakkeren in onze samenleving. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Twee jonge Nederlands-Marokkaanse vrouwen reizen naar Marokko. Alles valt tegen en ze willen terug naar huis. Een Marokkaan haalt ze over om een jonge landgenoot mee te smokkelen in de kofferbak van hun gehuurde auto.

Literaire Salon

De dood van Murat Idrissi is in de Literaire Salon Venray – zowel door de deelnemers in de bibliotheek Venray  als door leerlingen van het Raayland College – in een aantal sessies uitvoerig behandeld. Wij verwachten dat Tommy Wieringa een aantal vragen van de deelnemers aan de Literaire Salon kan bespreken. Ook het publiek is welkom om deel te nemen aan de discussie.

De Heilige Rita

In zijn meest recente roman put hij wederom uit zijn eigen geschiedenis. Zijn gescheiden ouders, zijn keuze om na de scheiding bij zijn vader te gaan wonen en een dorpje in Twente waar de roman plaats vindt. Het is een hard, maar troostrijk boek over eenvoudige, achtergelaten mensen. Het boek is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2018.

Muzikale omlijsting

Het koor A Djambo, dat Wees Welkom in het Swahili betekent, bestaat uit een groep enthousiaste dames en heren, die graag wereldmuziek zingt. Het accent ligt op de authentieke Zuid Afrikaanse zang en liederen die gaan over het leven van elke dag. Door het zingen van hun internationale repertoire willen ze graag hun betrokkenheid laten horen met mensen uit andere culturen. Muziek kent immers geen grenzen.

Ze treden graag op bij Werelddagen, internationale vrouwendagen of projecten met een internationaal karakter.

 

Maandag 12 maart, Schouwburg Venray , aanvang 19.00 uur . Vanaf 18.45 bent u welkom.

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Hertmans Stefan 2016-© Michiel Hendryckx

Op zondag 19 november om 11.00 verwelkomen wij in ons jubileumjaar onze tweede schrijver Stefan Hertmans. Hertmans is een schrijver, dichter en essayist. In zijn lange loopbaan is zijn werk in meerdere talen vertaald en heeft hij vele essays geschreven over actuele maatschappelijke kwesties. Grote bekendheid krijgt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn, waar hij in 2014 de AKO literatuurprijs voor ontvangt. De Bekeerlinge is zijn laatst verschenen roman, waarin het boeiende levensverhaal van Hamoutal op meesterlijke wijze wordt beschreven.

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) is geboren en getogen in Gent en gaat naar school in Sint-Amandsberg waar hij later wordt geschorst omdat hij de studenten tot staken zou hebben aangezet. Hij voltooit zijn humaniora aan het Koninklijk Atheneum in Gent en studeert nadien Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit van Gent. Hij is ook actief als jazzgitarist geweest. In 1990 wordt hij docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Zijn werk

Voor tal van Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen en van 1993 tot 1996 is hij redacteur van De Gids. Hierna volgen er vele romans, poëzie, essays, theaterteksten, kortverhalen en een handboek over kunstagogiek. Ook reist hij de wereld rond om lezingen te geven aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington) en University College London.  In zijn roman De Bekeerlinge neemt Stefan Hertmans de lezer mee door een reis langs oude Franse dorpen en steden en door de geschiedenis van de elfde eeuw. In zijn boek speelt de onderdrukking van de joden in de Middeleeuwen een grote rol, Hertmans schrijft dat de wrede kruistochten een tegenreactie in het Midden-Oosten veroorzaakten, de jihad. Hierdoor komen geschiedenis en het heden tezamen.

 

Oorlog en Terpentijn

De aanleiding voor het schrijven van dit boek zijn de schriften van zijn grootvader. Hij krijgt deze schriften van zijn opa vlak voor zijn overlijden. Al lezende komt hij erachter dat het leven van zijn grootvader bepaald werd door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. Zijn uitlaatklep vindt zijn grootvader  in zijn schilderijen. In Oorlog en Terpentijn citeert Hertmans uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen. Het resultaat is een mengeling tussen fictie en non-fictie, waarin de hoofdpersoon worstelt met zijn rol als soldaat, terwijl iedere vezel in hem een kunstenaar wil zijn. Hij wil niet vernietigen, maar iets moois scheppen. De tragiek en het lot van een individu wordt beschreven tegen de achtergrond van de 1e W.O, in België ook de Groote Oorlog genaamd.

Inleiding

De inleiding van Stefan Hertmans wordt verzorgd door Stan Verhaag.

 

Muzikale omlijsting

Jos Josten is geen onbekende bij onze bijeenkomsten. Jos zingt in het Nederlands maar ook vaak in dialect. Als Jos door iets geraakt wordt, kan hij zo een liedje schrijven. Denk maar aan zijn mooie lied  Onrecht over de ontbossing in Zuid Amerika.

Jos is breed geïnteresseerd en weet veel. Bij de bloemenkwekerij ligt zijn hart, maar ook muziek maken op Beukenrode heeft zijn passie.

Jos treedt vaker op, op verzoek speelt hij op gelegenheden zoals begrafenissen, feestjes en andere bijzondere dagen voor mensen. Als Jos begint met spelen hoor je de mooiste muziek.

 

Tijdens de pauze is Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Stefan Hertmans zijn boeken signeren.

 

Zondag 19 november 2017, Theehuis, Odapark, aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Rijswijk, van_Roos © Irwan Droog RV

De eerste schrijver van ons jubileumjaar is Roos van Rijswijk. Op zondagmorgen 8 oktober a.s. om 11.00 bijt ze de spits af en komt ze vertellen over haar roman Onheilig.  Haar eerste roman verschijnt in februari 2016. Ze ontvangt hiervoor de Anton Wachterprijs.

Over Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk (30) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze groeit op in Zuid-Oost en woont daarna in bijna alle hoeken van de stad, zonder dat het haar ooit verveelt.  Vanaf haar middelbare schooltijd schrijft ze al verhalen, aanvankelijk vooral toneelteksten voor theatergroep Thomas. Naast het toneelschrijven heeft ze allerlei baantjes, zoals bij een klein internetbedrijf en in winkels. In een winkel werken en dan vooral in een boekwinkel, vindt ze een van de leukste dingen die er bestaan. Op haar 24ste gaat ze serieus aan de slag en begint met de studie Nederlands en Literatuurwetenschap in Amsterdam.

 

Haar werk

Naast het schrijven van toneelteksten, werkt ze als columnist en journalist voor Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit. In diverse literaire tijdschriften publiceert zij korte verhalen en in 2014 is zij één van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste bundel met korte verhalen. Ze schrijft recensies voor NRC boeken en  is redactielid van het Nederlands literair tijdschrift Tirade.

 

Onheilig

 In februari 2016 verschijnt haar eerste roman, Onheilig, bij uitgeverij Querido, waarvoor ze de Anton Wachterprijs krijgt.  Door haar ervaringen met columns en korte verhalen schrijven kan ze moeiteloos de lezer bij de les  houden. Vooral omdat ze Miguel en zijn moeder neerzet als levensechte, geloofwaardige personages.

Miguel, zoon van Angelique en een onbekende,  is bij toeval in het Duitse stadje Nieheim terecht gekomen en daar blijven wonen. De relatie tussen moeder en zoon is nooit goed geweest en zij hebben elkaar al twee jaar niet gezien. Als Angelique ernstig ziek wordt, gaat zij op zoek naar Miguel en Miguel gaat op zoek naar zijn moeder. Doordat ze gelijktijdig op zoek gaan,  lopen ze elkaar mis.

Het verhaal, zeker geen gemakkelijk onderwerp, is goed geschreven.

 

De hoofdstukken waar Angelique aan het woord is, zijn vaak hard en cynisch. De zin “mijn leven eindigde toen hij geboren werd” is  een duidelijk voorbeeld van hoe zij in het leven staat.

De hoofdstukken over Miquel hebben een meer poëtisch taalgebruik, hier voel je de rust die hij in zijn nieuwe leven gevonden heeft. Juist door de afwisseling van de schrijfstijl en het perspectief in de verschillende hoofdstukken is het een prettig en vlot leesbaar boek.

Roos van Rijswijk heeft, naast haar werk in een boekwinkel en op een kantoor, al met al zo’n drie jaar aan Onheilig geschreven. 

 

 

Inleiding

De inleiding van Roos van Rijswijk wordt verzorgd door Stan Verhaag.

 

Muzikale omlijsting

Merlijn van Moorsel is 58 jaar oud en speelt sinds 15 jaar met bijzonder veel plezier harp. De stijlen die zij speelt variëren van klassiek, Keltisch, Zuid- Amerikaans tot meditatieve muziek.  Ze heeft nog steeds les en speelt regelmatig in kerken,  verzorgingshuizen en bij bijzondere gelegenheden zoals feesten en uitvaarten. Naast deze hobby is zij werkzaam in het onderwijs, als docent Frans.

 

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Roos van Rijswijk haar boeken signeren.

 

Zondag 8 oktober 2017, Theehuis, Odapark, aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!