Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! oktober 2017

De wijkverpleegkundige die de steunkousen aan komt trekken, de psycholoog die zich een weg baant door de geest van hulpbehoevenden, de kapper die een gala- of trouwkapsel ontwerpt voor die ene speciale dag, de postbode die door weer, wind en zon de post bezorgt – de wereld draait en leeft mede dankzij deze mensen. Hoe zou onze wereld eruitzien als de bakker, de slager, de docent, de loodgieter, de buschauffeur, de radio-DJ en de masseur vervangen zouden worden door een robot?

Nederland Leest, een campagne van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), staat dit jaar in het teken van robotica. Wij worden al jaren geconfronteerd met robots die bepaalde taken overnemen, bijvoorbeeld in fabrieken. Ook een zelfrijdende auto klinkt ons niet meer vreemd in de oren en tijdens een evenement let niemand meer op de drone die foto’s en filmpjes maakt. De grote vraag is waar dit proces gaat eindigen. Staan wij als mens aan het begin van een spannende ontwikkeling en wordt onze toekomst beter, of verliest de techniek de mens uit het oog en worden wij langzaam weg gerobotiseerd?

Op woensdag 29 november kunt u zich tijdens een debatmiddag in de bibliotheek van Venray of Horst buigen over deze kwestie. De middag zal starten met de boekbespreking van Ik, robot (cadeau van de bieb voor leden van 1 tot en met 30 november), waarin ook een bijdrage van de Nederlandse schrijver Ronald Giphart te vinden zal zijn. Hij ging, samen met een robot, een schrijfexperiment aan: een computer is geleerd wat literatuur is op basis van tienduizend boeken en op deze manier is een systeem gemaakt dat zelf literatuur achtige zinnen kan produceren. Een hele roman schrijven kan een robot nog niet, maar samenwerken met een schrijver wel. Het verhaal van Giphart en de robot wordt opgenomen als tiende verhaal in het boek Ik, robot.

Na de boekbespreking zal het debat over de volgende (vraag)stellingen starten: ‘Ik laat me liever opereren door een robot’, ‘Kun je verliefd worden op een robot?’, ‘Robots kunnen prima kunst maken’, ‘Niet kinderen, robots hebben de toekomst’, ‘Robots moeten loonbelasting betalen’ en ‘Het is goed dat een robot op oma past, dan is ze niet alleen’. Meedoen? Geef u dan op voor 20 november. Meer informatie is te vinden op de site van de bibliotheek.