Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Nog meer literatuur

Corona en kunst

Sommige zaken staan stil, maar er is nog zo veel mogelijk en er wordt gelezen en geschreven. En ook veel gewandeld en gefietst. Soms kun je literatuur en wandelen en fietsen mooi combineren.
In 2012 bracht Literair Café Venray de vernieuwde bundels  Te voet en Op de fiets langs Kunst uit, in 2018 zorgde Paul Reiniers voor actuele aanvullingen op deze bundels. En nu heeft Paul een bijdrage geleverd in de vorm van het bijgevoegde stuk: Anderhalve meter.

Wij wensen u veel leesplezier.

Corona en kunst Paul Reiniers

De Kinderboekenweekwijk & de limerick 

De Kinderboekenweek 2019 duurde van 2 tot en met 13 oktober. Het thema van deze editie luidde:  Reis mee! In het verlengde van deze Kinderboekenweek hebben een aantal Venrayse culturele  organisaties, die elk een werelddeel vertegenwoordigden, op woensdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur gezamenlijk een evenement voor kinderen van de Venrayse basisscholen op touw gezet, onder de naam: De kinderboekenweekwijk: ‘Een interactieve tocht tussen de Schouwburg over de Merseloseweg naar het Theehuis in het Odapark’.

Het openingswoord werd gevoerd door Sanne Aben van Cultura Venray en de openingsdans door Jorianne van de gelijknamige Dansschool Janssen. Activiteiten, die kinderen op hun tocht tussen de schouwburg en het Odapark konden uitvoeren waren, trommelen met Jan Voermans, bij Tante Truus een regenmaker, een wajangpop in het Kunst-lab maken; bruggen bouwen in het Xpeditielab; dansen met Dizzy Dance en samen met een bibliotheekmedewerker met de IPad een animatie maken. In de bibliotheek was ook Literair Café Venray aanwezig met Marivi Claessens en Jan Thijssen. Zij legden eerst kinderen uit wat een limerick is en vroegen hen vervolgens om een limerickpuzzel goed neer te leggen. Daarna mochten ze zelf een limerick schrijven. Een kleine honderd kinderen bezochten deze dicht- en limerickworkshop. En, er werden prachtige limericks geschreven, zoals deze twee:

Een eekhoorn hoog op een tak
Die viel hard van het dak
Hij had toen heel veel pijn
en kreeg  een medicijn
En werd toen verzorgd in een bak.

De kinderen dansen in het rond
En vallen dan hard op de grond

Ze moesten toen heel hard huilen
En hadden ze in hun hoofd builen
En dat was niet erg gezond.

Kortom de belangstelling, animo en het enthousiasme van de kinderen voor de limerick-workshop was groot en geeft zeker aanleiding om volgend jaar weer als literair Café Venray met een literaire workshop aan een gezamenlijke activiteit in het kader van de Kinderboekenweek 2020 deel te nemen.

De kinderen, die aan de interactieve tocht deelnamen werd ook gevraagd om aan de hand van een aantal woorden, die bewoners van de Merseloseweg achter de ruit hadden gehangen, een gedicht te schrijven. De winnaar met het mooiste gedicht werd Jolie Ensink met het volgende gedicht:

Vandaag ga ik op reis
Dat is toch tof
Ik ben nu mijn rugzak aan het inpakken
Ik gaa saamen met mijn familie op reis
Ik heb een leesboek in me hoofd
In Venray fiets ik naar het park
Ik heb zin om te rijzen.

Actualisering van de kunstroutes Venray

De bij u ongetwijfeld bekende kunstroutes Venray zijn door de geestelijk vader hiervan Paul Reiniers geactualiseerd. De in 2012 bij de opening van de Floriade uitgebrachte handleidingen te voet en per fiets langs de kunst in de gemeente Venray waren verouderd. Sommige kunstwerken hebben plaats moeten maken en een behoorlijk aantal nieuwe kunstwerken zijn in de afgelopen jaren aan het totaal toegevoegd.  In feite was de verkoop van de nog aanwezige bundels bij VVV kantoor Venray, bij de boekhandels Roojboek en Koops in Venlo niet meer aangepast aan deze tijd. Paul Reiniers heeft zich dit uiteraard in het bijzonder aangetrokken en hij was het die met de Gemeente Venray in gesprek ging om een actualisering van de bundels en het geld hiervoor te realiseren. Hij werd extra gestimuleerd omdat hij de realisering hiervan wil aanbieden aan Literair Café Venray vanwege het 25 jarig jubileum.

De gemeente Venray en Cultura steunden het plan van harte. Dat betekende dat Paul Reiniers aan de slag kon gaan om foto’s en bijpassende tekst te maken van nieuwe kunstwerken die in de laatste jaren aan het straatbeeld waren toegevoegd. Een flink karwei,  dat resulteerde in prachtig geïllustreerde aanvullingen op de bestaande bundels. Het zijn drie aanvullingen geworden, een bij de wandelroute, en twee bij de fietsroutes opgesplitst in een westelijke en oostelijke. De aanvullingen worden ingevoegd in de nog aanwezige bundels op de genoemde verkoopadressen, maar zijn dadelijk ook los te koop voor degene, die al een bundel in hun bezit hebben.

De eigenaar van de nog aanwezige oorspronkelijke bundels, Literair Café Venray is zeer enthousiast over het genomen initiatief tot actualisering, want de nog resterende hoeveelheid slonk nauwelijks nog. LCV stelt daarom 250 exemplaren ter beschikking aan de gemeente Venray, die hiermee nieuwkomers in de gemeente extra kan verwelkomen.

De eerste exemplaren werden (vrijdagmiddag 13 juli 2018) in de Engelse Tuin
overhandigd aan wethouder Anne Thielen (midden) en Marij Peeters van het Literair Café door samensteller Paul Reiniers (foto Kees Moerkerk).

De drie kleurrijke aanvulbundeltjes maken de wandel- en fietsbundel
langs Venrayse kunst weer helemaal actueel (foto Kees Moerkerk).

U kunt de routes downloaden door er op te klikken:
Fiets route Oost
Fiets route West
Wandel route

WANDEL- EN FIETSROUTE

Literair Café Venray heeft in eigen beheer een wandel- en een fietsroute uitgegeven.

Verken de omgeving van Venray op de fiets. Behalve twee prachtige fietstochten langs 13 kerkdorpen, fietst u ook langs meer dan 100 kunstwerken.

U kunt ook een leuke wandeling door Venray maken met behulp van de route “Te voet langs kunst”.

In het routeboekje is van elk kunstwerk een foto, een uitgebreide uitleg en een toepasselijk gedicht te vinden. De routes blijven ook later interessant door de mooie gedichten en door het groot aantal feitjes over de omgeving.

UITGELEZEN?!
Maandelijks publiceren wij in lokale krant Peel en Maas de rubriek Uitgelezen?!. Daarin worden diverse actuele literaire onderwerpen belicht.
Bekijk hier de publicaties.


PARTNERS IN CULTUUR
Adelbert

Graag brengen wij de activiteiten van de Adelbertvereniging Venray onder uw aandacht.

Odapark
Odapark is een ambitieus en eigenzinnig centrum voor (inter)nationale vernieuwende hedendaagse kunst. In het hart van het park bevindt zich het oorspronkelijke Theehuis. Hierin worden de schrijversbijeenkomsten gehouden die Literair Café Venray organiseert.