Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Kinderboekenweek BiblioNu Venray en Horst aan de Maas.

Van woensdag 4 oktober t/m zondag 15 oktober 2023 is het weer Kinderboekenweek! De leukste week van het jaar én de langste, niet 7 maar 10 dagen. Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’ en dat vieren we graag samen met jullie, bij óns thuis in de bieb. Met een tof programma, expositie én een Tegeltjes Wedstrijd!

Boontje komt om z’n loontje’, ‘Zoals het klokje thuis tikt….’ Er zijn veel verschillende spreekwoorden en gezegden. Soms zie je wel eens een tegeltje hangen met hierop een grappige tekst of tekening. Kijk eens goed rond bij anderen thuis, misschien zie je er wel eentje hangen! Kom naar de bieb op papier een tegeltje versieren. Verzin een spreuk of maak een tekening, iets dat past bij jouw thuis. De jury kiest vijf winnaars uit, deze krijgen hun eigen ontwerp op een écht tegeltje om aan de muur te hangen. Eén van deze winnaars maakt ook nog kans op de hoofdprijs: toegang voor 2 personen

tijdens ‘Nach Slaope in de Venrojse Bieb’  in de kerstvakantie. Kijk voor alle data, tijden en nog meer informatie op www.biblionu.nl/activiteiten                                

In de bibliotheek van Horst aan de Maas en Venray kunnen kinderen meedoen aan een workshop striptekenen. Misschien ben jij wel de nieuwe ‘Dog Man’`- meestervervalser. Je krijgt alle tips die je nodig hebt van Ted Lenssen (Studio Doerak).

Of ga voor het groene scherm op de foto en kies als achtergrond het thuis van een boekpersonage. Je krijgt een geprinte foto meteen mee naar huis! Zoals iedere week is er natuurlijk ‘Voorleespret’ op de woensdagmiddag voor kinderen én (groot) ouders.

In Bibliotheek Venray kun je veder huis-, tuin- en keukenproefjes doen met Mad Science. Jongere kinderen en hun ouders kunnen op natuurvisite bij Kabouter Fluit.

Tenslotte, in Bibliotheek Venray is de hele maand oktober een expositie van alle Penseel-winnaars. Dit zijn de boeken met de allermooiste tekeningen, volgens een volwassen deskundige jury. Negen jeugdboeken die een Zilveren Penseel hebben gewonnen. Eén van deze boeken krijgt tijdens deze  Kinderboekenweek een Gouden Penseel.

Op 18 oktober a.s. is Venray 79 jaar bevrijd. Reden voor het LGOG Kring Venray om de oktoberlezing te wijden aan de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Martin van der Weerden van LGOG Kring Parkstad gaat die met ons delen. De titel van zijn voordracht luidt: ‘Verhalen langs de grens; de langzame bevrijding van Limburg 1944/45’.

‘Verhalen langs de grens’

In september 1944 begon vanuit het zuiden de bevrijding van Limburg. Venray werd bevrijd op 18 oktober 1944. Door een aantal militaire tegenslagen duurde het ruim zeven maanden voordat onze provincie helemaal bevrijd was. In ons deel van Europa maakten terreur en onderdrukking plaats voor vrijheid, mensenrechten en democratie. Die situatie moeten we koesteren. Vrijheid en mensenrechten zijn immers niet vanzelfsprekend. De duur betaalde lessen uit het verleden mogen niet vergeten worden, en daarom is het belangrijk dat ook de verhalen behouden blijven. Jonge mensen daarbij betrekken is wezenlijk: ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.

De te beschrijven geschiedenis heeft meerdere kanten. De meeste burgers, Nederlanders én Duitsers, waren gewoon slachtoffer. De Duitse bezettingsmacht kon ook in ons land rekenen op voldoende medewerking. Daarom moet het verhaal van de bevrijding van Limburg ook vanuit beide kanten van de grens verteld worden. De huidige goede verstandhouding met onze oosterburen maakt dat ook mogelijk.

Vanuit middelbare scholen aan beide kanten van de grens gingen in 2019 enkele tientallen enthousiaste scholieren van 14 tot 18 jaar aan de slag om de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van ‘de oorlog’ vast te leggen. Een selectie hiervan, ‘een fruitmand vol verhalen’, is uitgegeven in de bundel ‘Verhalen langs de grens’. Een deel van de verhalen vertelt het alledaagse. Enkele verhalen zijn schokkend; ook die moeten verteld worden. Maar er zijn ook verhalen die eerder op de lachspieren werken.

Martin van der Weerden (1955) is historicus en woont vlak bij de grens in Spekholzerheide. Hij was tot voor kort docent geschiedenis aan het Bernardinuscollege in Heerlen. Hij is voorzitter van het LGOG Kring Parkstad en was lid van het Hoofdbestuur van het LGOG. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief bezig met de geschiedenis van Oostelijk Zuid Limburg. Vanaf 2010 brengt hij daarvan verslag uit in de rubriek ‘Van Nul tot Nu in de regionale weekbladen.

Aanmelding

I.v.m. het door de brandweer gemaximaliseerde aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan per mail: secretaris.lgog.venray@ziggo.nl.

De toegang is gratis voor leden van het LGOG. Zoals gebruikelijk is de lezing ook toegankelijk voor belangstellende niet-leden. Zij betalen een bijdrage van vijf euro. 

 

Workshop Creatief schrijven

Wat kun je verwachten?
Meedoen in De Schrijfsalon biedt jou de kans om je schrijfvaardigheden aan te scherpen en je creativiteit te laten prikkelen. Onder begeleiding van ervaren schrijfdocent Ellen Kersten van ‘Schrijfjestuk.nl’ ga je aan de slag met verrassende schrijfoefeningen die je verbeelding aanzetten om verschillende teksten te creëren.

Voor wie is deze workshop bedoeld?
Of je nu een beginner of gevorderd bent, de Schrijfsalon is geschikt voor iedereen die graag creatief schrijft. Bovendien is de schrijfsalon ook een leuke manier om andere schrijfliefhebbers te ontmoeten en nieuwe inspiratie op te doen.

Waar en wanneer vindt de workshop plaats?
De Schrijfsalon vindt plaats op zaterdag 7 oktober van 10.30 tot 12.30 uur in een aparte ruimte in Bibliotheek Venray Merseloseweg 59, 5801CC Venray.

Wat zijn de kosten voor deze workshop
De kosten zijn €5,- voor niet-leden en €2,50 voor leden van de bibliotheek en seizoenpashouders van Literair Café Venray. Deze prijs is inclusief koffie, thee en materialen. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers, dus meld je snel aan om zeker te zijn van een plekje.

Let op: meld je uiterlijk op woensdag 4 oktober aan om mee te kunnen doen. Neem je eigen lievelingspen en notitieboek mee naar de workshop. De schrijfsalon gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

zaterdag 7 oktober 2023 10:30 – 12:30 Locatie Bibliotheek Venray Categorie Volwassenen Prijzen Niet leden € 5,00 Lid bibliotheek € 2,50 Lid Literair Café Venray € 2,50 Beschikbaarheid nog 3 beschikbaar

Voorleespret bij BiblioNu

Gekke, leuke, spannende en mooie verhalen prikkelen de fantasie. Ze ontwikkelen het taalgevoel van jonge kinderen en breiden hun woordenschat uit. En bovendien is voorlezen gewoon gezellig! Wekelijks wordt er een leuk, grappig of spannend verhaal voorgelezen.

Iedere woensdag kunnen kinderen tot 7 jaar van 15.30 – 16.10 uur in de vestigingen van Horst en Venray genieten van het voorlezen uit een mooi prentenboek. Na afloop wordt er geknutseld, gezongen, muziek gemaakt of lekker bewogen. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s en jongere broertjes en zusjes zijn van harte welkom om mee te doen.

Deelname is gratis. Ook voor niet-leden van de Bibliotheek. Aanmelden is ook niet nodig. Voor meer informatie over voorleespret, inclusief alle data, vind je op de website www.biblionu.nl/activiteiten