Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Nog meer literatuur

 

Ontdek de kracht van woorden tijdens de Spoken Word Workshop gegeven door niemand minder dan Ignacio Conor.
Op 11 mei 2023 van 19:00 tot 21:00 uur in Bibliotheek Venray, zal Ignacio je meenemen op een reis door de wereld van de gesproken woordkunst.

Literatuurtje bij BiblioNu Venray…. 

met …. Lale Gül.  In 2021 publiceert Lale Gül haar eerste boek ‘Ik ga leven’, waarin ze vertelt over haar streng gelovige opvoeding en alles wat hierbij komt kijken. Liegen, stiekem doen, een dubbelleven leiden en niet jezelf zijn. Ook maakt ze een podcast samen met Ömer Uyar, waarin zij beiden praten over onderwerpen als cultuur, religie en wetenschap. In 2023 komt haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ uit.                                                                                                     Lale Gül wordt geïnterviewd door Stan Verhaag. Deze bijeenkomst is zeker interessant voor iedereen,  die geïnteresseerd is in Lale’s verhaal, hier graag meer over wil weten en aan haar hierover vragen wil stellen.

Het Literatuurtje met Lale Gül vindt plaats op maandag 26 juni a.s. van 19.30 tot 21.00 uur Bibliotheek Venray aan de Merseloseweg.59 in Venray. Aanmelden kan via de knop ‘verder met bestellen’ op de website www.biblionuvenray van BiblioNu. De entree bedraagt €10,-. Voor leden van de Bibliotheek en Literair Café Venray bedraagt deze €7,50.

Actualisering van de kunstroutes Venray

De bij u ongetwijfeld bekende kunstroutes Venray zijn door de geestelijk vader hiervan Paul Reiniers geactualiseerd. De in 2012 bij de opening van de Floriade uitgebrachte handleidingen te voet en per fiets langs de kunst in de gemeente Venray waren verouderd. Sommige kunstwerken hebben plaats moeten maken en een behoorlijk aantal nieuwe kunstwerken zijn in de afgelopen jaren aan het totaal toegevoegd.  In feite was de verkoop van de nog aanwezige bundels bij VVV kantoor Venray, bij de boekhandels Roojboek en Koops in Venlo niet meer aangepast aan deze tijd. Paul Reiniers heeft zich dit uiteraard in het bijzonder aangetrokken en hij was het die met de Gemeente Venray in gesprek ging om een actualisering van de bundels en het geld hiervoor te realiseren. Hij werd extra gestimuleerd omdat hij de realisering hiervan wil aanbieden aan Literair Café Venray vanwege het 25 jarig jubileum.

De gemeente Venray en Cultura steunden het plan van harte. Dat betekende dat Paul Reiniers aan de slag kon gaan om foto’s en bijpassende tekst te maken van nieuwe kunstwerken die in de laatste jaren aan het straatbeeld waren toegevoegd. Een flink karwei,  dat resulteerde in prachtig geïllustreerde aanvullingen op de bestaande bundels. Het zijn drie aanvullingen geworden, een bij de wandelroute, en twee bij de fietsroutes opgesplitst in een westelijke en oostelijke. De aanvullingen worden ingevoegd in de nog aanwezige bundels op de genoemde verkoopadressen, maar zijn dadelijk ook los te koop voor degene, die al een bundel in hun bezit hebben.

De eigenaar van de nog aanwezige oorspronkelijke bundels, Literair Café Venray is zeer enthousiast over het genomen initiatief tot actualisering, want de nog resterende hoeveelheid slonk nauwelijks nog. LCV stelt daarom 250 exemplaren ter beschikking aan de gemeente Venray, die hiermee nieuwkomers in de gemeente extra kan verwelkomen.

De eerste exemplaren werden (vrijdagmiddag 13 juli 2018) in de Engelse Tuin
overhandigd aan wethouder Anne Thielen (midden) en Marij Peeters van het Literair Café door samensteller Paul Reiniers (foto Kees Moerkerk).

De drie kleurrijke aanvulbundeltjes maken de wandel- en fietsbundel
langs Venrayse kunst weer helemaal actueel (foto Kees Moerkerk).

U kunt de routes downloaden door er op te klikken:
Fiets route Oost
Fiets route West
Wandel route

WANDEL- EN FIETSROUTE

Literair Café Venray heeft in eigen beheer een wandel- en een fietsroute uitgegeven.

Verken de omgeving van Venray op de fiets. Behalve twee prachtige fietstochten langs 13 kerkdorpen, fietst u ook langs meer dan 100 kunstwerken.

U kunt ook een leuke wandeling door Venray maken met behulp van de route “Te voet langs kunst”.

In het routeboekje is van elk kunstwerk een foto, een uitgebreide uitleg en een toepasselijk gedicht te vinden. De routes blijven ook later interessant door de mooie gedichten en door het groot aantal feitjes over de omgeving.

UITGELEZEN?!
Maandelijks publiceren wij in lokale krant Peel en Maas de rubriek Uitgelezen?!. Daarin worden diverse actuele literaire onderwerpen belicht.
Bekijk hier de publicaties.

Adelbert

Graag brengen wij de activiteiten van de Adelbertvereniging Venray onder uw aandacht.

Odapark
Odapark is een ambitieus en eigenzinnig centrum voor (inter)nationale vernieuwende hedendaagse kunst. In het hart van het park bevindt zich het oorspronkelijke Theehuis. Hierin worden de schrijversbijeenkomsten gehouden die Literair Café Venray organiseert.