Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Nog meer literatuur

Corona en kunst

Sommige zaken staan stil, maar er is nog zo veel mogelijk en er wordt gelezen en geschreven. En ook veel gewandeld en gefietst. Soms kun je literatuur en wandelen en fietsen mooi combineren.
In 2012 bracht Literair Café Venray de vernieuwde bundels  Te voet en Op de fiets langs Kunst uit, in 2018 zorgde Paul Reiniers voor actuele aanvullingen op deze bundels. En nu heeft Paul een bijdrage geleverd in de vorm van het onderstaande stuk: Anderhalve meter.

Wij wensen u veel leesplezier.

Corona en kunst Paul Reiniers

Anderhalve meter
Normaliter (dat woord lijkt net als ‘eigenlijk’ en ‘zeg maar’ helemaal doorgebroken in het nieuwe normaal…), normaliter dus zou dit een onbeschreven blad zijn gebleven. Maar het is geen normale tijd.
We zitten veel binnen, althans thuis. En dan is er de Avos-oproep om wat ook op papier te zetten en met elkaar te delen, in mijn geval over de routes langs kunst.

Laat die nou goed passen en van pas komen in het nieuwe normaal met als stelregel de anderhalve meter. Die vormt bij een trip langs openbare kunst geen enkel probleem; zeker als je er alleen of als stel op uit trekt ben je helemaal coronadeuger. Zelfs als anderhalve centimeter geboden is om details van kunstwerken goed te bekijken. Bijvoorbeeld het Piëlhaasje van het Orakel bij het gemeentehuis. Anderzijds is anderhalve meter veelal te weinig, vereist het kunstwerk meer afstand zoals bij andere Piëlhazen, die bij de schouwburg en de achterzijde van het Odapark.

Ook in deze tijd blijft dus het motto: de paden op, de lanen in. Bijvoorbeeld die in het Annapark. Om daar een ‘vers’ kunstwerk te ontdekken, eentje uit het coronajaar 2020. Mantel der liefde van Venraynaren Ton Jeuken en Guus Seibert. Het is een eerbetoon en herinnering aan de Zusters van Liefde, die “na bijna een eeuw het terrein hebben verlaten. Hun mantel is achter gebleven.” De witte mantel staat bij het Leescafé, het voormalige moeten we zeggen; na eerder het vertrek van de Kunstwerkplaats is nu deze bijzondere plek voor boekenliefhebbers dicht. Jammer, het betekende veel voor velen.

Zo speelde het Leescafé, nog op de oorspronkelijke plek, een rol bij de aanvullingen op Te voet en Op de fiets langs kunst. Een blije bezoekster had die bundels uit 2012 – met bij vrijwel elk kunstwerk ook een toepasselijk gedicht *) – gratis gescoord; ze vond het alleen jammer dat de bundels niet meer helemaal actueel waren. Ondergetekende werd letterlijk maar voelde zich ook aangesproken en dat leidde tot de aanvullingen 2018 bij het zilveren bestaan van het
Literair Café Venray. Die aanvullingen staan op de website van LCV en zijn met bundels verkrijgbaar bij – ‘koop lokaal’ – Roojboek en de VVV, die weer open is.
Dat laatste geldt ook voor de bieb, waar de Aaibeesten weer aandacht krijgen. Of ze straks mee verhuizen naar de nieuwe locatie? Of dulden de Marktgangers daar geen concurrentie? Eveneens weer toegankelijk is de Engelse Tuin, waar kunstwerken staan uitgestald, groot en klein.

Met genoemde bundels en aanvullingen kan men in coronatijd uit (op pad) en thuis (door gedichten, foto’s en info) volop ‘uit de voeten’. Aan de hand van de voorgeschotelde routes kan men ook zelf themaroutes bedenken. Zo is meimaand fietsmaand ook Mariamaand en dus goed voor een trip langs Maria’s; in Oostrum en Blitterswijck prijken ze in de klassieke uitvoering, in Vredepeel en Geijsteren staan ze in moderne versie te pronk. Deze tocht is ook met andere (vrouwelijke) heiligen te combineren zoals Oda met ekster en Angela met vier (!) vingers.

Ook is rond 75 jaar bevrijding een tocht te maken langs kunstzinnige oorlogs- en vredesmonumenten. Sinds herfst vorig jaar biedt de themaroute Aan de
andere kant tussen de Duitse begraafplaats Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum Overloon ook kunst. Op zes plaatsen, waarvan vier in de gemeente Venray, staan
banken met halverwege een stalen scheidingswand, waarin een bankzitter is uitgesneden. Werk van Juul Baltussen uit Westerbeek, bekend van onder meer de
Venrayse Koningstronen en het Wanssumse Paaseilandbeeld. De kunstwerken en de route belichten goed tegenover fout, geallieerd tegenover Duits, militair
tegenover burger, levend tegenover dood’, verwoord in een routefolder en (nog te presenteren) app.

De bankzitters dateren uit ‘de goede, oude tijd’ van vóór-de-corona maar passen wel in het nieuwe normaal met overal (al of niet doorzichtige) schermen ter bescherming. Aan de andere kant is duidelijk coronaproof.

Is er ook Venrayse kunst die het corona’stempel’ zou kunnen dragen?

Voor de hand liggend is Wel beknot, toch uitgebot bij het ziekenhuis: de zieke mens is wel beperkt maar niet gebroken, hij bloeit weer op. Ook komt volgens
mij in aanmerking De bedroefde man en zijn opstandige geest, die een tijdje voor de zoveelste maal in de Grotestraat was verdwenen maar, na restauratie door Kruisen en Kapellen, weer in volle glorie terug is. Beeld en het verhaal daarvan zijn volledig luctor et emergo, ik worstel en kom boven; ook corona krijgt ons er niet onder.

Uit dezelfde Grotestraat is wel weg Vogelschieten, dat verplaatst is naar het pleintje op de hoek Bleek/Schoolstraat.

Verdwenen is ook Fantasiewereld van het kind van de gevel van de voormalige school de Toverbal. Het is in veiligheid gebracht met het oog op de mogelijke
sloop daarvan voor een supermarkt en appartementen. Zou dan ook Beweging, de eend langs de Noordsingel moeten wijken?
Dat laatste hoefde uiteindelijk niet Omstrengeling dat voor het nieuwe politiebureau publiekelijk zichtbaar blijft.

In Castenray kreeg Maaier Petran gezelschap van ‘moeder de vrouw’, maaister Coba.
Op het Servaas-terrein wordt tegenover het Tryneshuis een kunstwerk gebeiteld uit de stam
van een machtige boom, na ongeveer een eeuw gekapt.
Over kunstwerken van hout gesproken, deze zomer is langs een speciale wandelroute op natuurbegraafplaats Weverslo werk van vier houtkunstenaars te zien, onder wie Piet Siebers (van onder meer de Pilaarheilige in Oirlo).

In de maak is ook Stroming van kunstenaar Dirk Verberne uit Helenaveen, een golvend lint van cortenstalen elementen in het Schoutenstraatje, van begin tot eind.
Verder wacht in Geijsteren Vuur op herplaatsing. Na de opknapbeurt van het Dorpsplein kwam dit kunstwerk door een bepaald onverkwikkelijke dorpsrel daar (nog) niet terug. Het staat in de wacht op particulier terrein naast het plein.
Bij de jachthaven Wanssum wordt dit jaar het combi-kunstwerk Watersnood gedenkteken/Kanovaarders wel herplaatst. Het is onderdeel van het omvangrijke kunstwerk – in de andere, bouwkundige betekenis van dat woord – gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum van Mooder Maas; Moeder Natuur gaat voor de
finishing touch zorgen. Mooder Maas verdient en krijgt ook een ‘lintje’: onder supervisie van de gemeente is een kunstwerk van plaatselijke kunstenaars in de pen.

Tot slot nog een ‘van het een komt het ander’-item.

Jarenlang was in de schouwburg behalve veel andere kunst (door corona nu effe niet) ook Profiel te zien. Bij verbouwing en uitbreiding kreeg dat kunstwerk geen nieuwe plek. Waar het een geschenk aan de Venrayse gemeenschap betreft, leidden de contacten voor de al gememoreerde Aanvulling Wandelroute (met Profiel op het titelblad) tot de gemeentelijke toezegging over herplaatsing in het Stadspark. Daar bleef het helaas bij.
Maar nu er voor dit Avos-corona‘magazine’ opnieuw contact was, resulteerde dit in ‘de daad bij het woord voegen’. Op heel, heel korte termijn klinkt het tijdelijk in de schouwburg verstomde applaus in het Stadspark bij en voor Profiel.
Waar corona al niet toe leidt…

Paul Reiniers
*) Door corona en/of regen aan huis gekluisterd: struin door poëziebundels voor andere
passende gedichten bij de kunstwerken. Of laat je inspireren tot gedichten van eigen hand.

 

 

Actualisering van de kunstroutes Venray

De bij u ongetwijfeld bekende kunstroutes Venray zijn door de geestelijk vader hiervan Paul Reiniers geactualiseerd. De in 2012 bij de opening van de Floriade uitgebrachte handleidingen te voet en per fiets langs de kunst in de gemeente Venray waren verouderd. Sommige kunstwerken hebben plaats moeten maken en een behoorlijk aantal nieuwe kunstwerken zijn in de afgelopen jaren aan het totaal toegevoegd.  In feite was de verkoop van de nog aanwezige bundels bij VVV kantoor Venray, bij de boekhandels Roojboek en Koops in Venlo niet meer aangepast aan deze tijd. Paul Reiniers heeft zich dit uiteraard in het bijzonder aangetrokken en hij was het die met de Gemeente Venray in gesprek ging om een actualisering van de bundels en het geld hiervoor te realiseren. Hij werd extra gestimuleerd omdat hij de realisering hiervan wil aanbieden aan Literair Café Venray vanwege het 25 jarig jubileum.

De gemeente Venray en Cultura steunden het plan van harte. Dat betekende dat Paul Reiniers aan de slag kon gaan om foto’s en bijpassende tekst te maken van nieuwe kunstwerken die in de laatste jaren aan het straatbeeld waren toegevoegd. Een flink karwei,  dat resulteerde in prachtig geïllustreerde aanvullingen op de bestaande bundels. Het zijn drie aanvullingen geworden, een bij de wandelroute, en twee bij de fietsroutes opgesplitst in een westelijke en oostelijke. De aanvullingen worden ingevoegd in de nog aanwezige bundels op de genoemde verkoopadressen, maar zijn dadelijk ook los te koop voor degene, die al een bundel in hun bezit hebben.

De eigenaar van de nog aanwezige oorspronkelijke bundels, Literair Café Venray is zeer enthousiast over het genomen initiatief tot actualisering, want de nog resterende hoeveelheid slonk nauwelijks nog. LCV stelt daarom 250 exemplaren ter beschikking aan de gemeente Venray, die hiermee nieuwkomers in de gemeente extra kan verwelkomen.

De eerste exemplaren werden (vrijdagmiddag 13 juli 2018) in de Engelse Tuin
overhandigd aan wethouder Anne Thielen (midden) en Marij Peeters van het Literair Café door samensteller Paul Reiniers (foto Kees Moerkerk).

De drie kleurrijke aanvulbundeltjes maken de wandel- en fietsbundel
langs Venrayse kunst weer helemaal actueel (foto Kees Moerkerk).

U kunt de routes downloaden door er op te klikken:
Fiets route Oost
Fiets route West
Wandel route

WANDEL- EN FIETSROUTE

Literair Café Venray heeft in eigen beheer een wandel- en een fietsroute uitgegeven.

Verken de omgeving van Venray op de fiets. Behalve twee prachtige fietstochten langs 13 kerkdorpen, fietst u ook langs meer dan 100 kunstwerken.

U kunt ook een leuke wandeling door Venray maken met behulp van de route “Te voet langs kunst”.

In het routeboekje is van elk kunstwerk een foto, een uitgebreide uitleg en een toepasselijk gedicht te vinden. De routes blijven ook later interessant door de mooie gedichten en door het groot aantal feitjes over de omgeving.

UITGELEZEN?!
Maandelijks publiceren wij in lokale krant Peel en Maas de rubriek Uitgelezen?!. Daarin worden diverse actuele literaire onderwerpen belicht.
Bekijk hier de publicaties.


PARTNERS IN CULTUUR

Literatuurtje in de Bibliotheek; Ronald Giphart

In de maand november is er de jaarlijkse campagne Nederland Leest. Met dit jaar als thema ‘oud worden, jong blijven’. Ter ere hiervan geeft Ronald Giphart op woensdagavond 16 november een lezing bij BiblioNu in Venray. Hij vertelt over zijn eigen werk met de nadruk op het thema van Nederland Leest.

Giphart heeft Nederlands gestudeerd en tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Hij brak zijn studie af en debuteerde in 1992 met zijn eerste roman “Ik ook van jou”. Hij schreef daarna nog vele andere boeken, o.a.: Alle Tijd, Phileine zegt sorry; Ik omhels je met duizend armen; Troost en veel meer, te veel om op te noemen. Zijn laatste roman “Nachtangst” kwam vorig jaar uit. Boekhandel Roojboek is aanwezig met zijn boeken.

De lezing van en met Ronald Giphart begint om 20.00 uur in de Bibliotheek aan de Merseloseweg 59, 5801 CC Venray. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Meld je aan via biblionu.nl/activiteiten of via de betaalpaal in de Bibliotheek. Iedereen is van harte welkom, ook wanneer u geen lid bent van BiblioNu. Houders van de seizoenpas 2022-2023 van Literair Café Venray betalen slechts € 7,50 i.p.v. € 10,-


Adelbert

Graag brengen wij de activiteiten van de Adelbertvereniging Venray onder uw aandacht.

Odapark
Odapark is een ambitieus en eigenzinnig centrum voor (inter)nationale vernieuwende hedendaagse kunst. In het hart van het park bevindt zich het oorspronkelijke Theehuis. Hierin worden de schrijversbijeenkomsten gehouden die Literair Café Venray organiseert.