Schrijversbijeenkomsten

 

 

Jaarprogramma seizoen 2018 – 2019

 

 

Peeters Koen- © Koen Broos

Koen Peeters te gast in Odapark

De laatste gast van Literair Café Venray in het seizoen 2018-2019 in het Theehuis van het Oda-park   is de Vlaamse schrijver Koen Peeters. Deze schrijversbijeenkomst vindt, niet zoals normaliter op zondagmorgen plaats, maar op donderdagavond 16 mei om 20.00 uur.

Koen Peeters in 1959 in het Belgische Turnhout geboren is een van de vijf zonen van de Belgische volksvertegenwoordiger Renaat Peeters. Hij studeert Communicatiewetenschappen aan de K.U. te Leuven , aangevuld met een postgraduaat, Sociale en Culturele Antropologie. Hij debuteert in 1988 met ‘Conversaties met K.‘, maar blijft gewoon werken. In 1995 treedt hij in dienst bij de CERA-Bank en bekleedt daar diverse functies. In januari 2018 wordt Koen Peeters voltijdsschrijver.

Hij schrijft naast zijn baan liefst elf romans, een poëziebundel, verhalen en teksten. Zijn stijl wordt omschreven als ‘zakelijk en eenvoudig, maar met spitsvondige humor en ironie’. Hij schrijft over alledaagse onderwerpen en gebeurtenissen. Zijn boeken lezen vlot en bevatten een intelligente gelaagdheid en symboliek. Koen Peeters is een verteller met een goed verhaal en laat ook ruimte  aan de lezer voor eigen reflecties. Boeken hoeven niet uitgelegd te worden: “De lezer is ook een kunstenaar, hij maakt samen met de schrijver een boek.”

Peeters’ antropologische studie en interesses en fascinatie voor vreemde culturen vormen de rode draad in zijn werk. Elk boek is een studie van de mens in al zijn aspecten. “Als je ver van huis gaat, in een andere omgeving, en je kijkt vanuit een ander perspectief naar jezelf, dan kan  je hierdoor jezelf beter gaan begrijpen.” Dit kan een boek óók voor een lezer doen: In een nieuwe wereld stappen, met een ander paar ogen gaan kijken, en hierdoor dan ook weer meer van jezelf ontdekken. Literatuur als antropologie.”

In zijn debuut, ‘Conversaties met K.’ (1988), introduceert Peeters de schrijver Robert Marchand en de “hooggeplaatste K.” door middel van  een aantal anekdotes over bijzondere ontmoetingen en bezoeken in België. In nog twee boeken is Marchand de hoofdrolspeler. In ‘Bezoek onze kelders’ (1991) gebruikt hij zijn eigen verzamelwoede, van het koningshuis, filatelie, Belgisch-Congo en Expo 58, als uitgangspunt. In 1995 krijgt hij de AT&T Literatuurprijs voor ‘De postbode’. Een boek vol humor, waarin Peeters tegelijk de eventuele zinloosheid van het bestaan aanstipt.

‘Grote Europese Roman’ (2007) met de 36 Europese hoofdsteden als decor, is een “wonderlijke en grillige Europese legpuzzel, een literair Monopoly. Met ‘De bloemen’, een Kempische familiegeschiedenis blijft Peeters dichter bij huis en wint hij de F. Bordewijk-prijs in 2010. De jury: “Een boek, dat zorgvuldig balanceert tussen ingehouden weemoed en scherpe observaties.”. De roman ‘Duizend heuvels’ (2012) gaat over de betoveringen van Rwanda en wint de E. Du Perron-prijs.

Voor de ‘De mensengenezer’ ontvangt Koen Peeters in 2017 de ECI-Literatuurprijs. De jury oordeelt: “Een helder geschreven boek, dat het anekdotische overstijgt, raakt aan het onzegbare en ons leert, dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.”  Het boek gaat over de jonge Remi, die zich al in zijn jeugd ‘mensengenezer’ voelt. Om mensen te genezen als ze somber, eenzaam of verward zijn, als ze zichzelf vernielen met verkeerde, neerslachtige gedachten. Hij i wordt Jezuïet waar hij verhalen over Congo, de voormalige Belgische kolonie hoort. Als antropoloog gaat hij de Congolese rouwrituelen bestuderen. Dit boek raakt de vraag of mensen een zinloze dood sterven of faustische wezens zijn, die wat aan hun leven kunnen maken. Peeters geeft geen  ondubbelzinnig antwoord op: is de mens vrij of gebonden. Deze existentiële vraag, die grote schrijvers als Dostojewski en Sartre eerder stelden is zo groot, dat latere generaties schrijvers zich daar niet meer aan wagen. Tot Koen Peeters, die durft  de vraag weer eens aan de orde te stellen ………

Voor een passende muzikale omlijsting zorgen deze avond Dana & Free, Danielle de Kleijn zang en Freek Althuizen gitarist en zang. Zij vormen een muziek duo in de stijl van “akoestische top 40 muziek. Met hun tweestemmige zang en gitaarspel brengen ze de mooiste liedjes ten gehore en bereiken daarmee altijd een gezellige sfeer en het luisterend publiek.  (www.danaenfreek.nl)

Deze bijeenkomst met Koen Peeters in het Theehuis van het Odapark in Venray, Merseloseweg 117 vindt plaats op donderdagavond 16 mei 2019 en begint om 20.00 uur. De entree is voor seizoenpashouders van Literair Café Venray gratis en voor andere literatuurliefhebbers € 12,50. (www.literaircafevenray.nl)

 

Enquist © Bianca Sistermans

Anna Enquist te gast in Odapark

De volgende gast in het Theehuis is Anna Enquist. Op zondagmorgen 17 maart a.s. om 11.00 komt de winnares van De Debutantenprijs (1995) en De Trouw Publieksprijs (1997) vertellen over haar oeuvre en wordt ze door Victor Elfring geïnterviewd. Haar boeken Kwartet en Want de avond vormen de rode lijn op deze morgen.

Over Anna Enquist

Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is schrijfster, dichteres, muzikante en psychoanalytica. Ze groeit op in Delft en studeert na het gymnasium klinische psychologie in Leiden; vervolgens studeert ze piano aan het Haags conservatorium, met bijvak cello. Ze gaat  psychologie doceren in Amsterdam. In 1987 begint ze haar werk als psychoanalytica en stopt ze met haar muzikale carrière. Tegelijkertijd begint ze gedichten te schrijven. In 1991 debuteert ze met de poëziebundel Soldatenliederen, waarvoor ze de C. Buddingh’-Prijs ontvangt. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigt ze meteen haar naam als schrijfster. Beide ambities uit haar leven, muziek en de psychoanalyse, zijn terug te vinden in haar werk als schrijfster. In juni 2017 verschijnt Een tuin in de winter, het verhaal van een jarenlange dichtersvriendschap tussen Anna Enquist en Gerrit Kouwenaar. Een aangrijpend boek der herinneringen, waarin Anna Enquist behalve over Gerrit Kouwenaar (1923-2014) terloops ook veel over zichzelf, haar (poëzie)opvattingen en hebbelijkheden vertelt.

Haar werk

Na Soldatenliederen  (1991) volgen Jachtscenes (1992) en Een nieuw afscheid (1994).

Het verzet tegen verlies, teloorgang en verval is een centraal thema in haar gedichten. Door exact te zeggen waar het op staat en dat niet te verhullen, wordt troost gevonden én geboden voor lijden, angst en vertwijfeling.

Muziek is in de poëzie van Enquist een belangrijk ingrediënt en is dat zo mogelijk nog meer in haar romans. Het meesterstuk (1994), haar eerste roman, is geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Met deze roman breekt ze bij het grote publiek door.

Een heel ander publiek weet ze te bereiken door de gedichten en verhalen die ze vanaf 1995 in het voetbaltijdschrift Hard Gras publiceert. Ze kijkt in die verhalen met een averechtse blik naar het voetbal. Vooral veel dingen buiten het veld hebben haar aandacht – al heeft zij zich ontwikkeld tot een oprechte fan van het zwoegvoetbal van Feyenoord.

Kwartet

Kwartet is een roman die in 2014  als een psychologische thriller wordt aangeprezen. Op de flaptekst van het boek staat dat het verhaal is gesitueerd in een nabije toekomst. Een toekomst die ons lijkt te beroven van onze laatste culturele en maatschappelijke illusies. `Muziek, dat helpt’, wist Reve (een van de hoofdpersonen in het boek). De vier leden van het strijkkwartet die op gezette tijden samen musiceren weten het ook. Alle vier zijn ze op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afleiding, troost, ja soms zelfs iets van verheffing.  Het boek beschrijft hoe mensen verder gaan na een immens verlies in hun leven. De troosteloosheid van de verschillende personages, de pijn die ze moeten doorstaan en de troost die ze bij elkaar vinden door het samen musiceren.

Want de avond

In 2018 verschijnt het vervolg op Kwartet, Want de avond, hierin wordt beschreven hoe het nu verder gaat met de 4 leden van het muziekensemble na de noodlottige avond, waarop hun leven voorgoed is veranderd. Een boek over hoe mensen op verschillende manieren met trauma’s omgaan, maar eveneens een boek over verschillende culturen en uiteraard muziek. De sfeer en cultuur in China weet Enquist mooi te vangen in haar verhaal. Herkenbaar voor wie er geweest is, interessant voor lezers die nooit eerder met China in aanraking kwamen.

Interview

Anna Enquist wordt door Victor Elfring geïnterviewd.

Muzikale omlijsting

Op 17 maart wordt onze schrijversmorgen verrijkt met de muzikale inbreng van Janne en Fenne. Janne is 18 jaar en speelt al vanaf haar 10e piano, waarbij ze les kreeg van Maartje Smedts. Naast het spelen van klassieke muziek begeleidt ze ook graag zichzelf en anderen. Ze treedt regelmatig op en kan haar gevoelens kwijt in de nummers die ze schrijft, zingt en speelt.  Fenne is 21 jaar, heeft blokfluit en klarinet gespeeld. Bij de musicallessen ontdekte ze haar grote liefde voor zang, Auke Classens is hierbij haar docent. Jaarlijks organiseert Auke ‘Saull at the park’ waar haar leerlingen een podium vinden. In 2018 deed Fenne hier aan mee en werd ze begeleid door Janne. Er ontstond een klik en vanaf dat moment maken ze regelmatig  samen muziek.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Anna Enquist haar boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om op deze morgen te laten signeren.

 

Zondag 17 maart 2019, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

 

Bervoets ©Annaleen Louwes

Hanna Bervoets te gast in Odapark

De tweede auteur, die in het seizoen 2018-2019 bij het Literair Café Venray in het Theehuis van het Odapark in Venray te gast is, is Hanna Bervoets (1984). Een nog jonge schrijfster, die midden in het hedendaagse leven, de maatschappij staat en zichzelf en haar lezers, daarmee op haar eigenzinnige geëngageerde wijze en op niet mis te verstane wijze confronteert.

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlandse schrijfster, journaliste en columniste. Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam.

Haar werk

Hoewel nog jong, heeft Hanna Bervoets inmiddels al een aanzienlijk oeuvre en een aantal literaire prijzen voor haar werk ontvangen. Zij schreef tijdens haar studie Media & Cultuur in Amsterdam filmrecensies en korte columns over het Amsterdamse uitgaansleven voor het Amsterdamse stadsmagazine NL20. De columns, die zij tussen 2009 en 2015 voor de  Volkskrant schreef, zijn gebundeld in Leuk zeg doei (2010), Opstaan, aankleden niet doodgaan (2013) en En alweer bleven we ongedeerd (2015). Haar debuutroman is Of hoe waarom? (2009). Een tragikomische literaire verhaal over onze obsessie met uiterlijke schijn. Ook haar tweede roman Lieve Céline (2011) heeft deze tweede laag. Een, zeg maar, psychologische roman over mensen, die ondanks hun goede wil hun noodlot niet kunnen ontlopen.

Ivanov

In januari 2016 verschijnt Ivanov, haar vijfde roman, waarvoor ze de BNG Bank Literatuurprijs wint. Het verhaal gaat als volgt:

Moskou, 1922: De tsaar is verdreven, de bolsjewieken hebben de macht gegrepen en de vooruitstrevende wetenschapper Ilya Ivanov heeft één droom. Hij insemineert chimpansees met mensensperma om zo een heel nieuw, hybride wezen te kweken: half mens, half aap.

New York, 1994: De aidsepidemie is op een hoogtepunt, de stad wordt geteisterd door bedbugs en de jonge, homoseksuele Felix van der Elsken komt aan op JFK Airport. Hij is hier voor een studie journalistiek, maar toch vooral om te worden wie hij altijd wilde zijn.

Het lukt Felix alleen niet zijn draai te vinden, tot hij virologe Helena Frank ontmoet. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van Ivanov. Felix is op zijn beurt gefascineerd door Helena en haar jongere assistente Lois, en raakt verstrikt in een gevaarlijke driehoeksrelatie: wat wil Helena van hem, wat wil hij eigenlijk van haar? En welk geheim verbergen de twee vrouwen?

Op soepele wijze vermengt Bervoets de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dat maakt Ivanov tot een ontluisterende roman over de invloed van cultuur op ethiek en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn.

Fuzzie

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan. Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet. Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan? Fuzzie’ is een roman over gemis, genegenheid en de vraag in hoeverre affectie zich laat afdwingen.

 

Inleiding

Hanna Bervoets wordt geïnterviewd door Victor Elfring.

Muzikale omlijsting

Op 11 november komt Jessie Raateland  2 zelfgeschreven nummers ten gehore brengen.

Deze nummers heten ‘Zinkend Schip’ en ‘Echt Niet’.  Jessie is al erg lang bezig met muziek en ze begeleidt zichzelf hierbij  op piano en gitaar. Ook zit ze alweer 5 jaar in een band genaamd ‘Do we fit in?’. Ze heeft grootse plannen, want ze is van plan om binnenkort haar eigen materiaal uit te gaan brengen.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Hanna Bervoets haar boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om op deze morgen te laten signeren.

 

Zondag 11 november 2018,

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

 

 

 

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Verbogt, Thomas  (c) amke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nelleke Noordervliet© jitske schols

Thomas Verbogt te gast in Odapark

De eerste schrijver van ons jubileumjaar is Thomas Verbogt. Op zondagmorgen 30 september a.s. om 11.00 bijt hij de spits af van ons nieuwe literaire seizoen en komt hij vertellen over zijn pennenvruchten.  In 2016 was hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Nederlandse Boekhandelsprijs voor zijn boek Als de winter voorbij is.

Over Thomas Verbogt

Thomas Verbogt, schrijver, columnist en schrijfdocent is op 9 december 1952 in Nijmegen geboren. Hij doorloopt het Canisiuscollege in Nijmegen en studeert vervolgens Nederlands. In 1979 verhuist hij van Nijmegen naar Arnhem waar hij 16 jaar woonachtig is, daarna vestigt hij zich in Amsterdam.

Zijn werk

Thomas Verbogt  debuteert in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien heeft hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken geschreven. Alsmede cabaretteksten, onder andere voor Nilgün Yerli. Ook schrijft hij een dagelijkse column in De Gelderlander.

Met zijn oeuvre en veelzijdigheid groeit ook zijn publiek. Lange tijd is hij een zeer gewaardeerd auteur doch relatief onbekend, maar al sinds een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad.

Zijn meest recente roman Hoe alles moest beginnen (2017) is enthousiast ontvangen en opnieuw een meesterproef van Verbogt. Het is een onweerstaanbaar verhaal over de liefde, de tijd, en de kracht van verbeelding. Een roman om in je hart te sluiten.

Dat het ook luchtiger kan,  bewijst hij met het in 2014 verschenen Wat heeft Sint voor jou gekocht, een bundel van de meest hilarische en onvergetelijke Sintverhalen van Thomas Verbogt. Het zijn verhalen die typerend zijn voor het korte werk van Verbogt: hilariteit en melancholie gaan hand in hand, verbonden door verwondering.

Als de winter voorbij is

In 2016 zit hij bij de laatste 6 kandidaten voor de Libris literatuurprijs. In het juryrapport wordt het volgende vermeld:

Weinig schrijvers kunnen die weemoedigheid zo mooi verwoorden, misschien zelfs wel verklaren, als Thomas Verbogt in zijn Als de winter voorbij is. Een titel die tegelijk hoop en weemoed in zich draagt. De verteller, die ook Thomas heet, in Nijmegen opgroeit en naar Amsterdam verhuist, is aan de derde fase in zijn leven toe: net zestig geworden, zal hij eindelijk met zijn vriendin gaan samenwonen en bereidt hij zich voor op zijn “laatste verhuizing”.

Het gaat niet om de werkelijkheid, maar om de waarheid, zei een van Thomas’ beste vrienden, inmiddels overleden, vaak. “Daar doe ik ook niet aan, aan te veel werkelijkheid”, zegt de verteller, die in deze korte, elegante roman haarscherp en betoverend weet te verwoorden wat een mensenleven vorm geeft.

 

Inleiding

De inleiding van Thomas Verbogt wordt verzorgd door Stan Verhaag.

Muzikale omlijsting

Op 30 september komen Roy Sharpe op de altviool en onze eigen Lucie Broeksteeg op de piano de morgen muzikaal verrijken. Zij kennen elkaar al een hele lange tijd en zijn via orkestjes van de muzikale Pater Falco met elkaars muziek in aanraking gekomen.

Ze hebben vaker gezamenlijk opgetreden en zeker ook meerdere malen bij Literair Café Venray. Op dit moment spelen ze met veel plezier samen in het Symfonieorkest Helmond Venray.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Thomas Verbogt zijn boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om op deze morgen te laten signeren.

Zondag 30 september 2018, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

Op maandag 22 oktober a.s. komt Nelleke Noordervliet naar Venray. Zij is de auteur van het essay voor de 15e Maand van de Geschiedenis met het thema Opstand. Haar voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Het essay dat Nelleke Noordervliet heeft geschreven gaat over de manier waarop Nederland met ‘OPSTAND’ omging.

Hoe gedroegen ‘wij’ ons als opstandelingen vanaf de Batavieren tot nu, en hoe gedroegen we ons als machthebbers, wanneer we een opstand onderdrukten? Nelleke Noordervliet gaat vertellen over een aantal belangrijke momenten in onze geschiedenis en over de manier waarop wij allemaal als pubers onze portie opstandigheid te verwerken krijgen en hoe we als ouders reageren.

De organisatie is in handen van LGOG kring Venray in samenwerking met Literair Café Venray (LCV) en Biblionu Venray. Tevens kunnen belangstellenden voorafgaand aan de lezing én tijdens de pauze de tentoonstelling ‘Venray in Opstand , in woord en beeld ‘ bekijken. Ook is Boekhandel Roojboek aanwezig.

Praktische informatie

Datum: 22 oktober 2018, 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Bibliotheek Venray aan de Merseloseweg 59, 5801 CC Venray

Toegang: gratis voor LGOG-leden en LCV-seizoenpashouders, in bezit van geldige lidmaatschapskaart LGOG  of seizoenpas 2018-2019 LCV. Voor andere bezoekers is de toegang € 5,00

Aanmelden vanaf 1 oktober a.s. door een e-mail te sturen naar: lgog.venray@gmail.com, mét vermelding van naam en nummer lidmaatschapskaart (LGOG-leden) of seizoenpas 2018-2019 (LCV-seizoenpashouders). Er zijn 100 plaatsen beschikbaar.

Meer informatie: www.biblionu.nl

De tentoonstelling ‘Venray in Opstand, in woord en beeld’ is de gehele maand oktober nog te bekijken in Bibliotheek Venray.

Het volledige programma in Venray tijdens de Maand van de Geschiedenis is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl , zoek onder ‘Agenda’ en vervolgens onder ‘Limburg’.

U kunt de flyer met het volledige programma in Venray ook vinden door op onderstaande link te klikken.

Flyer maand van de geschiedenis 1 t/m 29 oktober in Venray

 

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!