Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Schrijversbijeenkomsten

Jaarprogramma seizoen 2022 – 2023

9 oktober 2022: Auke Hulst
13 november 2022: Jan van Mersbergen
12 februari 2023: Emma Curvers
12 maart 2023: Gerbrand Bakker

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray om 11.00 uur.

Seizoenpashouder worden?

De onmisbare achterban van Literair Café Venray wordt immers gevormd door de seizoenpashouders.
Als seizoenpashouder heeft u gratis entree bij elke schrijversbijeenkomst. Ook krijgt u als seizoenpashouder aan het begin van het literaire seizoen het volledige   jaarprogramma thuis gestuurd.

Vóór iedere schrijversbijeenkomst door het jaar heen ontvangt u een digitale Nieuwsbrief met uitgebreide informatie over de betreffende schrijver.

U betaalt tevens op vertoon van uw seizoenpas, voor één persoon dezelfde gereduceerde entreeprijs bij lezingen van BiblioNu als de leden van BiblioNu.
Daarnaast betalen leden van BiblioNu voor de lezingen van Literair Café Venray geen € 12,50 entree, maar de gereduceerde prijs van € 10,- per lezing.

De seizoenpas is overdraagbaar, kunt u zelf een keer niet naar de schrijversbijeenkomst komen, dan mag iemand anders met uw pas gratis naar de bijeenkomst komen.
U wordt seizoenpashouder door het bedrag van € 40,00 over te maken.

Aanmelding voor het nieuwe seizoen loopt via het secretariaat@literaircafevenray.nl  en betaling via banknummer NL46 RABO 0132 5942 50 ten name van Literair Café Venray onder vermelding: seizoenpashouder seizoen 2022-2023.
Gaarne aanmelding voor 15 september 2022. Dan heeft u de seizoenpas in huis, voordat onze eerste bijeenkomst plaats vindt.

Gerbrand Bakker (1962)

Op zondag 12 maart a.s. sluit Literair Café Venray haar reeks schrijversbijeenkomsten voor het seizoen 2022-2023 af met Gerbrand Bakker. Victor Elfring zal de auteur interviewen en ook voor de toehoorders is er ruimte om Gerbrand Bakker vragen te stellen.

Gerbrand Bakker (1962) studeert Cultureel Werk in Leeuwarden en Nederlandse taal- en letterkunde, met als specialisatie Historische Taalkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 voltooit hij de opleiding tot vakbekwaam hovenier. Daarnaast is hij nog schaatsinstructeur en sinds 2007 vaste columnist bij De Groene Amsterdammer.

In 2006 verschijnt zijn literaire debuut Boven is het stil. Voor deze roman ontvangt hij het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en Boekdelenprijs 2008 en wordt hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachter Prijs en de Libris Literatuur Prijs en bekroond met de International IMPAC Dublin Literary Award. Boven is het stil wordt in 2009 door toneelgroep Het Vervolg uit Maastricht op de planken gebracht en wordt in 2013 door Nanouk Leopold verfilmd.

Zijn romans Perenbomen bloeien wit (2007) en Juni (2009) worden eveneens op het toneel gebracht. In de reeks Privé-domein publiceert hij zijn dagboeken Jasper en zijn knecht en Knecht, alleen. Zijn andere non-fictiewerken zijn Rotgrond bestaat niet en De 3 bestaat niet. Zijn roman De omweg (2010) staat op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs en wordt bekroond met de Independent Foreign Fiction Prize, een voorloper van de International Booker Prize, De omweg wordt eveneens verfilmd. Alle romans van Gerbrand Bakker zijn wereldwijd vertaald. In 2022 verschijnt zijn tot nu  toe laatste en nieuwste roman De kapperszoon.

Ook de lezing met Gerbrand Bakker vindt plaats in het Theehuis van het Odapark, Merseloseweg 117, 5801 CC in Venray op 12 maart en begint om 11.00 uur. De entree is voor seizoenpashouders gratis. Leden van BiblioNu betalen slechts € 10,- en andere belangstellenden € 12,50.

 

Op zondag 23 april zal nog de prijsuitreiking van de Raadselige Roos 2022 in Zaal 7 van Hotel Asteria plaatvinden. Op vrijdag 22 september a.s. zal het 30-jarige jubileum van Literair Café Venray in mfc  Brukske samen gevierd worden.

Gerbrand Bakker ©Ella Tilgenkamp

Emma Curvers (1985)

Emma Curvers (1985) groeit op in Zuid-Limburg, ze is journalist, columnist, schrijver. Eerder presenteerde ze de podcast van de Volkskrant en schreef ze voor bladen als Linda en Elle.

Ze is geïnteresseerd in popcultuur, film, feminisme, subculturen en media.  Hierdoor schreef ze over juicekanalen, de industrie rondom kaalheid bij mannen, de opmars van publieke excuses, wantrouwen onder ZZP’ers in broodfondsen, over de verdwijning van de polonaise, het divagedrag van Katrien Duck, hoe de orgasmekloof gedicht moet worden en waarom het zo’n hel is om te stoppen met antidepressiva. Allerlei onderwerpen, waarin we zo niet dagelijks, toch wel vaak mee te maken hebben.  Overal waar wij ook een mening over hebben, Emma schrijft haar gedachten hierover op in o.a. haar columns.

In 2014 verschijnt haar eerste roman Iedereen kan Schilderen en in 2021 Melktanden. Haar vader wil  haar debuutroman middels de rechter uit de handel laten nemen. Emma Curvers schrijft daarin over een gezin in Zuid Limburg met een disfunctionele vader, de succesvolle zakenman Hans Kostons., die lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie en vernielzucht. Ze is momenteel bezig aan haar derde boek

Over Melktanden

In de tweede roman van Emma Curvers, Melktanden, gaat ik-verteller Lon samenwonen met Philip, iets waar haar moeder, gescheiden van haar vader en wat mannen betreft aardig gedesillusioneerd, weinig heil in ziet. Het stel is eind twintig en verhuist naar een nieuw appartement met geheel nieuwe huisraad, wat de opmaat naar een langdurige en standvastige relatie moet zijn.

Ook Lon, het hoofdpersonage in Curvers’ nieuwe roman Melktanden, komt uit een gebroken gezin. ‘Een mens is uiteindelijk altijd op zichzelf aangewezen’, drukt haar verbitterde moeder haar op het hart. Curvers roept het beeld op van een angstig en eenzaam meisje, negen jaar pas, zittend op de rand van haar stapelbed, tevergeefs wachtend op een troostende omhelzing van haar moeder. Pas jaren later kan Lon dat ontredderde gevoel plaatsen: ‘Het betekende niet alleen dat mijn moeder niet op mijn vader kon rekenen, het betekende ook dat ík, als het erop aankwam, niet op háár kon rekenen.’

Auteur Emma Curvers heeft inderdaad met een vriendin een reis langs een aantal Amerikaanse pretparken en achtbanen gemaakt. In een interview in De Groene Amsterdammer  zei ze over de vergelijking tussen de twee parken Disneyland en Six Flags: ‘Ik hou van de kunstmatige wereld van Disneyland. Six Flags heeft echt geweldige martelmachines van achtbanen. Maar het is een vreselijk, vies park vol tongzoenende pubers en goor eten.’ De opgedane ervaringen heeft ze vakkundig in Melktanden verwerkt.

Zondag 12 februari 2023, 11.00 uur

Theehuis, Odapark Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree. Bibliotheekpashouders van BiblioNu betalen 10,- euro.

Emma Curvers ©Merlijn Doomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 10 april 1971)

Op zondag 13 november ontvangt Literair Café Venray de tweede gastschrijver van dit dertigste seizoen. Het is Jan van Mersbergen. Hij wordt geboren (1971) en groeit op aan de Brabantse kant van de Merwede. Hij gaat in Gorinchem naar de middelbare school en verkast op zijn negentiende naar Amsterdam. Daar  studeert hij HBO Cultuur en Beleid en Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt als stratenmaker, opperman in de bouw, proefdierverzorger, postbode, maar liefst in het theater; als producent, productieleider, decorbouwer, fondsenwerver en administrateur. Doch vanaf 2000 houdt hij zich serieus bezig met het schrijven.

In 2001 debuteert Van Mersbergen met De grasbijter. Zijn tweede roman De macht over het stuur (2003) gaat over een groep vrienden op het platteland, die zich bezighouden met het opvoeren van en rijden in auto’s. De hemelrat (2005) gaat over een proefdierverzorger, een meisje, dat elke dag haar zieke vriend in het ziekenhuis bezoekt en een kleine zwarte rat en wordt lovend ontvangen.  Morgen zijn we in Pamplona (2007) verhaalt over een bokser op de vlucht, die verzeild raakt tijdens Las fiestas de San Fermín bij de stierenrennen in Pamplona in Spaans Baskenland. Zo begint het, (2009) is een roman waarin een zwarte herdershond de verbindende factor is tussen drie moeders. In 2010 wordt Van Mersbergens website (www.janvanmersbergen.nl) door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland en in 2011 ontvangt hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 voor Naar de overkant van de nacht, dat zich afspeelt tijdens de Vastelaovend in Venlo.

In februari 2014 publiceert hij De laatste ontsnapping, over een vluchteling uit voormalig Joegoslavië en zijn zoon en in 2015 de novelle Oase, die hij digitaal en gratis verspreidt via internet. De ruiter (2016), verteld vanuit het perspectief van een paard, levert hem wisselende reacties op. De roman De onverwachte rijkdom van Altena wordt bekroond met de NRC Lezersprijs 2019. Een goede moeder (2021) gaat over onmachtig moederschap en een alom falend zorgsysteem.

In 2022 ziet een autofictie-werk, Mijn pa is nooit alleen, het licht, waarin Van Mersbergen wat hij ziet als het kluizenaarschap van zijn vader beschrijft en hij zijn eigen verhouding tot zijn gezin van herkomst onderzoekt.

Naast romans en novelle, schrijft Van Mersbergen ook thrillers, onder heteroniem Frederik Baas.    Voor zijn eerste thriller, Dagboek uit de rivier, krijgt hij de Hebban Debuutprijs. Onder eigen naam verschijnt in 2021 als e-book een masterclass met als titel en thema: Schrijf je eigen thriller. Zijn kinderboek Wat is water? verschijnt in 2021 als Gouden Boekje.

“Naast schrijven begeleid ik als redacteur schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en soms naar publicatie. Daarnaast geef ik workshops (onder de naam Schrijfcafé) met een sterk praktisch karakter, waarin aan de hand van opdrachten prozaschrijven onderzocht wordt. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage,’ of: ‘wees zorgvuldig met het perspectief,’ maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct een vervolgstap bieden die het verhaal beter kan maken. ” (citaat Jan van Mersbergen)

Wij nodigen u van harte uit op zondagmorgen 13 november a.s. voor de lezing van en met Jan van Mersbergen

Zondag 13  november 2022, 11.00 uur
Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

De entree is voor seizoenpashouders (2022-2023) gratis, voor leden van BiblioNu op vertoon van hun bibliotheekpas € 10,- en voor overige bezoekers € 12,50.

Jan van Mersbergen

Auke Hulst  (Hoogezand-Sappemeer, 1975)

Op zondag  9 oktober  om 11.00 is Auke Hulst onze gast bij Literair Café Venray.  De bijeenkomst vindt plaats op onze vertrouwde locatie het Theehuis in het Odapark te Venray.

Over zijn leven

Auke Hulst (Hoogezand-Sappemeer, 1975) groeit op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren. Zijn jeugd daar – ‘in een Pippi Langkous-huis in een bos’ – staat model voor zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012).

In 2017 verschijnt Motel Songs, een reisboek dat ook een album omvat dat werd opgenomen tijdens een road trip van Philadelphia naar San Francisco.

Auke is ook literatuurcriticus en essayist voor onder meer NRC Handelsblad en De Standaard. Daarnaast is hij muzikant.  In 2021 verschijnt  het album A Most Present Absence, dat grotendeels in lockdown werd opgenomen. Zijn Nederlandstalige band De Meisjes bracht tot dusver twee albums uit, Beter dan Niets (2012) en Dokter Toestel (2015). Een derde album, Scheepsrecht, zal eind 2022 het ruime sop kiezen. Van Auke Hulst mag gezegd worden dat hij een veelzijdig talent is, die zich niet alleen houdt bij het schrijven van boeken.  Hij woont met zijn echtgenote Revka Bijl, ook een schrijver, op een zolder-appartement in Amsterdam, waar hij op de schilderachtige Amsterdamse gevels uitkijkt.

Zijn  werk

Zijn autobiografische roman  Kinderen van het Ruige Land (2012), werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs, en werd bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma.  In dit boek  vertelt hij over een gezin op het Groningse platteland, een jonggestorven vader en een disfunctionele moeder die de vier kinderen grotendeels aan hun lot overlaat.

In 2015 verschijnt Slaap zacht, Johnny Idaho, een dystopische roman over thema’s als economische apartheid en surveillance. Dat boek werd genomineerd voor de Halewijnprijs, de Boekhandelsprijs en bekroond met de Harland Awards Romanprijs en de Reinaert-trofee. Najaar 2016 volgde de roman En ik herinner me Titus Broederland, die eveneens de Harland Awards Romanprijs in de wacht sleepte, genomineerd werd voor Beste Groninger Boek, en op de longlist belandde van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI Literatuurprijs.

De Mitsukoshi Troostbaby Company

Het op het eind  van 2021 verschenen De Mitsukoshi Troostbaby Company werd onthaald als de kroon op een oeuvre, bekroond met de prijs voor Beste Groninger Boek en haalde de shortlist van zowel de Libris Literatuurprijs 2022 als de Confituur Boekhandelsprijs.

De Mitsukoshi Troostbaby Company verhaalt over een getroebleerde sciencefictionschrijver met de naam Auke van der Hulst, die zich niet kan neerleggen bij de abortus van zijn ex-vriendin en zijn in de kiem gesmoorde vaderschap. Jaren later, in 2032, schaft hij daarom een 7-jarige robotdochter aan, Scottie, aan wie hij zich hecht alsof ze van vlees en bloed is.

De Mitsukoshi Troostbaby Company is genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuurprijs 2022. En haalde de shortlist. In het juryrapport staat: ‘Ondanks de complexe opzet van deze roman raak je als lezer volledig in de ban van schrijver Auke van der Hulst en zijn hartveroverende robotdochter Scottie. De geweldige dialogen tussen vader en dochter maken dit ogenschijnlijk zo onwaarschijnlijke verhaal geloofwaardiger dan je voor mogelijk had gehouden. Wie De Mitsukoshi Troostbaby Company na zeshonderd pagina’s dichtslaat, hangt uitgeteld in de touwen maar heeft wel een onvergetelijke literaire reis gemaakt.’

Inleiding

Stan Verhaag zal de inleiding van Auke Hulst voor zijn rekening nemen.

Seizoenpas 2022-2023

De entree is gratis voor onze seizoenpashouders. De pas ontvangt u vóór 9 oktober, mocht dit niet het geval zijn, dan ligt die voor u klaar bij het Theehuis, vóórafgaand aan de lezing. Voor degene die geen seizoenpas hebben, zijn de entreekosten € 12,50. Voor  € 40,- euro kunt op 9 oktober aan de kassa nog een seizoenpas kopen.  U kunt ook een mail sturen naar secretariaat@literaircafevenray.nl .
Voor leden van Biblionu met een geldige ledenpas bedraagt de entree €10,– euro .

Zondag 9 oktober 2022, 11.00 uur
Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Hulst, Auke portret ©Mark Uyl.jpg

Frank Westerman te gast bij  de Adelbertvereniging-Venray en Literair Café Venray.

De laatste gezamenlijke lezing van Adelbertvereniging-Venray en Literair Café Venray stond gepland op 3 april 2020 met Sigrid Kaag. Zij zou in de Grote Kerk een lezing houden in het kader van 75 jaar bevrijding van Venray. Deze lezing kon helaas vanwege de toen geldende Corona-maatregelen en -beperkingen niet doorgaan.

Op maandag 9 januari 2023 gaan de Adelbertvereniging en Literair Café Venray na twee jaar weer door op de eerder ingeslagen weg van een jaarlijkse gezamenlijke lezing. Frank Westerman is hiervoor in De Baank in Leunen uitgenodigd.

Westerman studeert Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek over de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes verblijft hij in 1987 in Puno, in het zuiden van Peru. In die tijd schrijft hij zijn eerste journalistieke reportages. In 1992 wordt hij correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezoekt hij diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs weet hij in 1995 als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val van de enclave. Zij schrijven daarover Srebrenica, het Zwartste Scenario (1999). Tussen 1997 en 2002 is Frank Westerman correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou. Sinds 2002 woont en werkt hij als fulltime schrijver in Amsterdam.

Westerman is één van de bekendste non-fictie schrijvers van Nederland. Hij schrijft ‘met de pen en de bravoure van een groot romanschrijver’, aldus De Standaard der Letteren. Vrijwel al zijn boeken worden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen, meerdere zijn bekroond. Met 55 vertalingen in vijftien verschillende talen is Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

‘Wij, de mens’ (2020) is een tijdreis langs de Maas (!) en naar Flores, Indonesië, op zoek naar onze oorsprong, aan de hand van illustere pioniers van de oermenskunde. ‘De wereld volgens Darp’ (2019) – waarin Westerman de Koude Oorlog laat nagalmen van Havana tot in het Drentse dorp ‘Darp’ (waar Amerikaanse kernkoppen lagen opgeslagen. De graanrepubliek (2018), het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. In het voetspoor van Sicco Mansholt reist de lezer mee van de executieverkoop van de hoeve Torum in 1922 via het verzet in de Wieringermeer naar het naoorlogse Brussel en Berlijn, om weer uit te komen in de kleidorpen achter de Waddendijk.  ‘In het land van de ja-knikkers’ (2018), een bundeling van Westermans meest beklijvende reportages over het veranderende Nederland in de afgelopen 25 jaar. ‘Een woord een woord’ (2017) over de Molukse  treinkapingen en of we een weerwoord hebben op terreur sinds de aanslag op Charlie-Hebdo.

Frank Westerman zal zijn publiek zeker weten te boeien met zijn originele wijze van naar de wereld en de mensen kijken. Westerman zelf wil de lezing de titel meegeven: ‘Sprekende feiten, schrijven uit verwondering’, en de ondertitel: ’Wat antieke schedels  en de ijsberen van Spitsbergen ons te zeggen hebben.’

Deze lezing door Frank Westerman begint om 19.30 uur in “De Baank”, Albionstraat 26 in Leunen. De toegangsprijs  bedraagt voor zowel leden van de Adelbertvereniging-Venray als  seizoenpashouders van Literair Café Venray en alle andere belangstellenden slechts 5 euro. Wij hopen u op 9 januari 2023 in De Baank te begroeten.