Schrijversbijeenkomsten

Jaarprogramma seizoen 2021 – 2022

Het lijkt er op, dat we corona eindelijk wat achter ons kunnen laten of in ieder geval betere controle hebben op wat ons nog mogelijk te wachten staat.  In ieder geval zijn wij van mening dat cultuur, onlangs omschreven als het  cement tussen de bouwlagen van de samenleving, weer tot volle bloei komt.

Wij hebben in de afgelopen periode niet stil gezeten en met een rooskleuriger vooruitzicht als perspectief een veelbelovend programma van schrijversbijeenkomsten weten samen te stellen voor het nieuwe seizoen van 2021-2022.

Aanmelding voor het nieuwe seizoen loopt via het secretariaat@literaircafevenray.nl  en betaling via banknummer LCV NL46RABO0132594250. Gaarne aanmelding voor 15 september 2021. Dan heeft u de seizoenpas in huis, voordat onze eerste bijeenkomst plaats vindt.

Het programma:

  • 10-10-2021 Oek de Jong
  • 14-11-2021  Mirthe van Doornik
  • 12-12-2021  Hanneke Hendrix
  • 13-03-2022 Simone Atangana Bekono
  • 15-05-2022 Gerda Blees

Simone-Atangana-Bekono©bianca-sistermans

Simone Atangana Bekono (1991)

Een autobiografisch boek moest het worden, het romandebuut van Simone Atangana Bekono. Direct na haar afstuderen aan Creative Writing bij ArtEZ in 2016, begint de Arnhemse aan de roman. Vier jaar later verschijnt Confrontaties. Tussentijds wordt het oorspronkelijke voornemen verlaten, de roman is fictie in plaats van autobiografisch. “Gaandeweg blijkt het niet goed uit te pakken er zoveel van mezelf in te stoppen.” Simone denkt ik de luwte te kunnen debuteren, maar met Confrontaties wordt Simone Atangana Bekono genomineerd, tot op de short list, voor de Libris Literatuur Prijs 2021. Racisme is een belangrijk thema in de roman: ”Ik bespreek het onderwerp in mijn roman en hopelijk bereik ik daarmee iets bij de lezer. Confrontaties is geen les voor de witte mens. Ik verzet me tegen de reductie van de boodschap. Ik vind, dat ik als zwarte schrijfster, die een sociale roman heeft gepubliceerd kan zeggen: ‘Ik wil het over mijn literaire kwaliteiten hebben.’

Zondag 13 maart 2022, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

 

Een gezellig onder ons met Hanneke Hendrix. 

Afgelopen zondag 12 december jl. kan Literair Café Venray dan eindelijk, nadat deze lezing met haar twee keer eerder al vanwege corona-beperkingen geannuleerd moest worden, Hanneke Hendrix in de bibliotheek van Venray aan de Merseloseweg begroeten. Alleen daardoor al is het een bijzondere bijeenkomst.

Vanwege de momenteel aangescherpte corona-maatregelen en -beperkingen is het maximale aantal bij deze lezing toegestane toehoorder vijftig. Ook gelden weer het bij binnenkomst kunnen tonen van een geldige QR-code, het desinfecteren van de handen, dragen van een mondkapje tijdens het lopen en zijn er geen garderobe en pauze. Ondanks deze beperkingen is de zaal van BiblioNu voor de lezing op deze zondagmorgen toch goed gevuld met bezoekers, die van literatuur, lezen maar zeker ook van de schrijfster Hanneke Hendrix houden.

Victor Elfring spreekt met, de in Grubbenvorst opgegroeide en momenteel in Bergharen in de buurt van  Nijmegen wonende Hanneke Hendrix met name over haar roman Aswoensdag (2018), maar ook haar debuutroman De verjaardagen (2012) en De dyslectische – hartenclub (2014) kwamen, hoewel zijdelings, ter sprake. Er ontstaat en ontwikkelt zich van meet af aan een bijzonder levendig, maar zeker ook amusant gesprek tussen Hanneke Hendrix en Victor Elfring, waarin Hanneke openhartig en op de van haar bekende luchtige wijze en toon vertelt over haar werk als schrijfster, columniste, hoorspelmaakster en docente aan de  schrijversopleiding Artez in Arnhem.

Al met al is het voor iedereen een gezellige, onderhoudende en zeker ook leerzame zondagmorgen, waarvan iedereen zichtbaar genoten heeft. Wij, van Literair Café Venray en met ons ook alle trouwe bezoekers van de lezersbijeenkomsten, zijn blij, dat de drie eerste lezingen van het lopende seizoen in 2021 doorgang hebben kunnen vinden. Vol verwachting en vertrouwen kijken we dan ook uit naar de drie komende lezingen in 2022. Met Simone Atangana Bekono, 13 maart 2022; Dorien de Wit, 24 april 2022 en Gerda Blees op zondag 15 mei 2022.

Hanneke Hendrix (Tegelen, 4 april 1980)

Op zondag 12 december om 11.00 is Hanneke Hendrix onze gast bij Literair Café Venray. De bijeenkomst vindt plaats op de locatie van Bibliotheek Venray, Merseloseweg 59 te Venray. Dit was al afgesproken en ook met de huidige coronamaatregelen, kunnen we onze lezing door laten gaan.

Over haar leven

Hanneke Hendrix is een Nederlandse schrijfster, hoorspelmaker en zij maakt podcasts. Zij studeert Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.                       Haar debuutroman De verjaardagen (2012) genomineerd voor o.a. de Academica Literatuurprijs. In 2015 ontvangt zij voor haar debuutroman de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014. Hanneke Hendrix schrijft voor NRC Handelsblad en doceert aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en op de Schrijversvakschool.

 Haar werk

De verjaardagen speelt zich af in een niet nader benoemd dorp. Dit dorp is er een zoals vele, omringd door velden en bossen en met een paar winkels. Iedereen in het dorp kent elkaar en er wordt dan ook flink over elkaar geroddeld. Het boek bevat zeer veel flash for- en backwards. Hoofdpersonage is Boris, een brokkenpiloot, maar die ondanks alles op sympathie kan rekenen. Tot zijn ouders hem een geheim vertellen, dat zijn leven op de kop zet. Vanaf dat moment is het Boris ‘tegen de rest’ van de wereld. Een uitzondering hierop is zijn buurmeisje Lies, dat aan een ongeneeslijke huidaandoening lijdt, waardoor lichamelijk contact onmogelijk is. Deze twee buitenbeentjes groeien naar elkaar toe. In 2014 verschijnt De dyslectische-hartenclub verscheen, met dialogen tussen drie vrouwen, die alle drie vanwege brandwonden in het ziekenhuis belanden en alle drie hebben redenen om niet meteen alles over hun te vertellen.

Aswoensdag

In 2018 verschijnt haar roman Aswoensdag. Ook die speelt zich af in een dorpje met de naam Sint Nazareth Aan De Woestijn. Marit, ongewenst kinderloos en bezig met de laatste ivf-poging wordt gedwongen terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp en ouderlijk huis om voor haar moeder met alzheimer te zorgen. Hanneke Hendrix neemt haar lezers mee naar het katholieke Limburg. Overtuigend brengt zij het benauwde dorp tot leven; een dorp waar iedereen elkaar kent en begluurt vanachter de vitrage. Marit ziet op tegen het beklemmende en gemaakte gezelligheid van het voormalige mijndorpje, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder, die zij sinds de dood van haar vader niet heeft gesproken. Tegen verwachting brengt het verblijf juist rust. Zij leert anders te  kijken naar wat ze eerder verafschuwde en er groeit voor het eerst iets als een band tussen haar en haar moeder, een vrouw getekend door een rampzalige gebeurtenis, vroeger    in het dorp. (Victor Elfring  zal Hanneke Hendrix met name over haar roman Aswoensdag interviewen.)

Corona-maatregelen

Voor de lezing met Hanneke Hendrix gelden de volgende coronamaatregelen en beperkingen:

Er zijn maximaal vijftig toehoorders  bij de lezing toegestaan.

Seizoenpashouders van Literair Café Venray wordt daarom verzocht zich vóór vrijdag 10 december 2021 middels een mailtje naar secretariaat@literaircafevenray.nl voor deze lezing met Hanneke Hendrix aan te melden. Onze seizoenpashouders hebben immers weer voorrang bij het toekennen van een zitplaats. Zijn er vanaf 10 december alsnog plaatsen binnen het aantal van vijftig, beschikbaar, dan kunnen ook niet-seizoenpashouders zich met een mail naar secretariaat@literaicafevenray.nl voor deze bijeenkomst met Hanneke Hendrix aanmelden. In beide gevallen geldt: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt.’

 

En verder even in het kort: Bij het binnenkomen is er een QR-controle en dient iedereen zijn handen te desinfecteren. Het dragen van een mondkapje is gedurende  het binnenkomen en vertrekken verplicht en er is geen garderobe en geen pauze. Bij het zitten, mag het mondkapje af.

Het binnenkomen van, naar zijn zitplaats gaan en het verlaten van de bibliotheek gebeurt via vaste looproutes. Dit geldt eveneens voor het kopen van een boek  en dit laten signeren door Hanneke Hendrix.

Na bovenstaande maatregelen, verwachten wij dat we zondag 12 december wederom van een interessante morgen kunnen genieten.

Zondag 12 december 2021, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Een gezellig onder ons met Hanneke Hendrix. 

Afgelopen zondag 12 december jl. kan Literair Café Venray dan eindelijk, nadat deze lezing met haar twee keer eerder al vanwege corona-beperkingen geannuleerd moest worden, Hanneke Hendrix in de bibliotheek van Venray aan de Merseloseweg begroeten. Alleen daardoor al is het een bijzondere bijeenkomst.

Vanwege de momenteel aangescherpte corona-maatregelen en -beperkingen is het maximale aantal bij deze lezing toegestane toehoorder vijftig. Ook gelden weer het bij binnenkomst kunnen tonen van een geldige QR-code, het desinfecteren van de handen, dragen van een mondkapje tijdens het lopen en zijn er geen garderobe en pauze. Ondanks deze beperkingen is de zaal van BiblioNu voor de lezing op deze zondagmorgen toch goed gevuld met bezoekers, die van literatuur, lezen maar zeker ook van de schrijfster Hanneke Hendrix houden.

Victor Elfring spreekt met, de in Grubbenvorst opgegroeide en momenteel in Bergharen in de buurt van  Nijmegen wonende Hanneke Hendrix met name over haar roman Aswoensdag (2018), maar ook haar debuutroman De verjaardagen (2012) en De dyslectische – hartenclub (2014) kwamen, hoewel zijdelings, ter sprake. Er ontstaat en ontwikkelt zich van meet af aan een bijzonder levendig, maar zeker ook amusant gesprek tussen Hanneke Hendrix en Victor Elfring, waarin Hanneke openhartig en op de van haar bekende luchtige wijze en toon vertelt over haar werk als schrijfster, columniste, hoorspelmaakster en docente aan de  schrijversopleiding Artez in Arnhem.

Al met al is het voor iedereen een gezellige, onderhoudende en zeker ook leerzame zondagmorgen, waarvan iedereen zichtbaar genoten heeft. Wij, van Literair Café Venray en met ons ook alle trouwe bezoekers van de lezersbijeenkomsten, zijn blij, dat de drie eerste lezingen van het lopende seizoen in 2021 doorgang hebben kunnen vinden. Vol verwachting en vertrouwen kijken we dan ook uit naar de drie komende lezingen in 2022. Met Simone Atangana Bekono, 13 maart 2022; Dorien de Wit, 24 april 2022 en Gerda Blees op zondag 15 mei 2022.

Hanneke-Hendrix-©-Lieke-Romeijn-

Hanneke Hendrix (Tegelen, 4 april 1980)

 

Op zondag 12 december om 11.00 is Hanneke Hendrix onze gast bij Literair Café Venray. De bijeenkomst vindt plaats op de locatie van Bibliotheek Venray, Merseloseweg 59 te Venray. Dit was al afgesproken en ook met de huidige coronamaatregelen, kunnen we onze lezing door laten gaan.

Over haar leven

Hanneke Hendrix is een Nederlandse schrijfster, hoorspelmaker en zij maakt podcasts. Zij studeert Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.                       Haar debuutroman De verjaardagen (2012) genomineerd voor o.a. de Academica Literatuurprijs. In 2015 ontvangt zij voor haar debuutroman de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014. Hanneke Hendrix schrijft voor NRC Handelsblad en doceert aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en op de Schrijversvakschool.

 Haar werk

De verjaardagen speelt zich af in een niet nader benoemd dorp. Dit dorp is er een zoals vele, omringd door velden en bossen en met een paar winkels. Iedereen in het dorp kent elkaar en er wordt dan ook flink over elkaar geroddeld. Het boek bevat zeer veel flash for- en backwards. Hoofdpersonage is Boris, een brokkenpiloot, maar die ondanks alles op sympathie kan rekenen. Tot zijn ouders hem een geheim vertellen, dat zijn leven op de kop zet. Vanaf dat moment is het Boris ‘tegen de rest’ van de wereld. Een uitzondering hierop is zijn buurmeisje Lies, dat aan een ongeneeslijke huidaandoening lijdt, waardoor lichamelijk contact onmogelijk is. Deze twee buitenbeentjes groeien naar elkaar toe. In 2014 verschijnt De dyslectische-hartenclub verscheen, met dialogen tussen drie vrouwen, die alle drie vanwege brandwonden in het ziekenhuis belanden en alle drie hebben redenen om niet meteen alles over hun te vertellen.

Aswoensdag

In 2018 verschijnt haar roman Aswoensdag. Ook die speelt zich af in een dorpje met de naam Sint Nazareth Aan De Woestijn. Marit, ongewenst kinderloos en bezig met de laatste ivf-poging wordt gedwongen terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp en ouderlijk huis om voor haar moeder met alzheimer te zorgen. Hanneke Hendrix neemt haar lezers mee naar het katholieke Limburg. Overtuigend brengt zij het benauwde dorp tot leven; een dorp waar iedereen elkaar kent en begluurt vanachter de vitrage. Marit ziet op tegen het beklemmende en gemaakte gezelligheid van het voormalige mijndorpje, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder, die zij sinds de dood van haar vader niet heeft gesproken. Tegen verwachting brengt het verblijf juist rust. Zij leert anders te  kijken naar wat ze eerder verafschuwde en er groeit voor het eerst iets als een band tussen haar en haar moeder, een vrouw getekend door een rampzalige gebeurtenis, vroeger    in het dorp. (Victor Elfring  zal Hanneke Hendrix met name over haar roman Aswoensdag interviewen.)

Corona-maatregelen

Voor de lezing met Hanneke Hendrix gelden de volgende coronamaatregelen en beperkingen:

Er zijn maximaal vijftig toehoorders  bij de lezing toegestaan.

Seizoenpashouders van Literair Café Venray wordt daarom verzocht zich vóór vrijdag 10 december 2021 middels een mailtje naar secretariaat@literaircafevenray.nl voor deze lezing met Hanneke Hendrix aan te melden. Onze seizoenpashouders hebben immers weer voorrang bij het toekennen van een zitplaats. Zijn er vanaf 10 december alsnog plaatsen binnen het aantal van vijftig, beschikbaar, dan kunnen ook niet-seizoenpashouders zich met een mail naar secretariaat@literaicafevenray.nl voor deze bijeenkomst met Hanneke Hendrix aanmelden. In beide gevallen geldt: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt.’

 

En verder even in het kort: Bij het binnenkomen is er een QR-controle en dient iedereen zijn handen te desinfecteren. Het dragen van een mondkapje is gedurende  het binnenkomen en vertrekken verplicht en er is geen garderobe en geen pauze. Bij het zitten, mag het mondkapje af.

Het binnenkomen van, naar zijn zitplaats gaan en het verlaten van de bibliotheek gebeurt via vaste looproutes. Dit geldt eveneens voor het kopen van een boek  en dit laten signeren door Hanneke Hendrix.

Na bovenstaande maatregelen, verwachten wij dat we zondag 12 december wederom van een interessante morgen kunnen genieten.

Zondag 12 december 2021, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Hanneke Hendrix (Tegelen, 4 april 1980)

 

Op zondag 12 december om 11.00 is Hanneke Hendrix onze gast bij Literair Café Venray. De bijeenkomst vindt plaats op de locatie van Bibliotheek Venray, Merseloseweg 59 te Venray. Dit was al afgesproken en ook met de huidige coronamaatregelen, kunnen we onze lezing door laten gaan.

Over haar leven

Hanneke Hendrix is een Nederlandse schrijfster, hoorspelmaker en zij maakt podcasts. Zij studeert Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.                       Haar debuutroman De verjaardagen (2012) genomineerd voor o.a. de Academica Literatuurprijs. In 2015 ontvangt zij voor haar debuutroman de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014. Hanneke Hendrix schrijft voor NRC Handelsblad en doceert aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en op de Schrijversvakschool.

 Haar werk

De verjaardagen speelt zich af in een niet nader benoemd dorp. Dit dorp is er een zoals vele, omringd door velden en bossen en met een paar winkels. Iedereen in het dorp kent elkaar en er wordt dan ook flink over elkaar geroddeld. Het boek bevat zeer veel flash for- en backwards. Hoofdpersonage is Boris, een brokkenpiloot, maar die ondanks alles op sympathie kan rekenen. Tot zijn ouders hem een geheim vertellen, dat zijn leven op de kop zet. Vanaf dat moment is het Boris ‘tegen de rest’ van de wereld. Een uitzondering hierop is zijn buurmeisje Lies, dat aan een ongeneeslijke huidaandoening lijdt, waardoor lichamelijk contact onmogelijk is. Deze twee buitenbeentjes groeien naar elkaar toe. In 2014 verschijnt De dyslectische-hartenclub verscheen, met dialogen tussen drie vrouwen, die alle drie vanwege brandwonden in het ziekenhuis belanden en alle drie hebben redenen om niet meteen alles over hun te vertellen.

Aswoensdag

In 2018 verschijnt haar roman Aswoensdag. Ook die speelt zich af in een dorpje met de naam Sint Nazareth Aan De Woestijn. Marit, ongewenst kinderloos en bezig met de laatste ivf-poging wordt gedwongen terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp en ouderlijk huis om voor haar moeder met alzheimer te zorgen. Hanneke Hendrix neemt haar lezers mee naar het katholieke Limburg. Overtuigend brengt zij het benauwde dorp tot leven; een dorp waar iedereen elkaar kent en begluurt vanachter de vitrage. Marit ziet op tegen het beklemmende en gemaakte gezelligheid van het voormalige mijndorpje, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder, die zij sinds de dood van haar vader niet heeft gesproken. Tegen verwachting brengt het verblijf juist rust. Zij leert anders te  kijken naar wat ze eerder verafschuwde en er groeit voor het eerst iets als een band tussen haar en haar moeder, een vrouw getekend door een rampzalige gebeurtenis, vroeger    in het dorp. (Victor Elfring  zal Hanneke Hendrix met name over haar roman Aswoensdag interviewen.)

Corona-maatregelen

Voor de lezing met Hanneke Hendrix gelden de volgende coronamaatregelen en beperkingen:

Er zijn maximaal vijftig toehoorders  bij de lezing toegestaan.

Seizoenpashouders van Literair Café Venray wordt daarom verzocht zich vóór vrijdag 10 december 2021 middels een mailtje naar secretariaat@literaircafevenray.nl voor deze lezing met Hanneke Hendrix aan te melden. Onze seizoenpashouders hebben immers weer voorrang bij het toekennen van een zitplaats. Zijn er vanaf 10 december alsnog plaatsen binnen het aantal van vijftig, beschikbaar, dan kunnen ook niet-seizoenpashouders zich met een mail naar secretariaat@literaicafevenray.nl voor deze bijeenkomst met Hanneke Hendrix aanmelden. In beide gevallen geldt: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt.’

 

En verder even in het kort: Bij het binnenkomen is er een QR-controle en dient iedereen zijn handen te desinfecteren. Het dragen van een mondkapje is gedurende  het binnenkomen en vertrekken verplicht en er is geen garderobe en geen pauze. Bij het zitten, mag het mondkapje af.

Het binnenkomen van, naar zijn zitplaats gaan en het verlaten van de bibliotheek gebeurt via vaste looproutes. Dit geldt eveneens voor het kopen van een boek  en dit laten signeren door Hanneke Hendrix.

Na bovenstaande maatregelen, verwachten wij dat we zondag 12 december wederom van een interessante morgen kunnen genieten.

Zondag 12 december 2021, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Myrthe van Doornik (8 mei 1982 Rotterdam)

Mirthe van Doornik wordt op 8 mei 1982 in Rotterdam geboren, waar ze opgroeit. Zij studeert  journalistiek en werkt als journaliste, documentairemaakster en schrijfster. Samen met haar zus Jade maakt ze in 2015 de documentaire Als Anneke over hun tante, die lijdt aan de ziekte ALS.  In 2016 wint Mirthe de prijs van de vakjury van de NPO Boekenweek schrijfwedstrijd met haar verhaal De sterren boven München. De debuutroman van Mirthe met als titel Moeders van anderen verschijnt in april 2018. Een verhaal over twee tienerzussen die opgroeien met een aan de alcohol verslaafde moeder, en het worstelen met onmacht, onveiligheid en loyaliteit. Fictie, geworteld in de realiteit. Moeders van anderen wordt genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs 2018, de Hebban Debuutprijs 2019 en wordt bekroond met de ANV Debutantenprijs 2019 en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Een vertaling in het Duits verschijnt in 2021 bij Haymon Verlag in Innsbruck.

Zondag  14 november 2021, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Mirthe van Doornik©Martijn Gijsbertsen 2017

Nadat we op 10 oktober het nieuwe seizoen hebben gestart met een volle zaal, hopen we dat ook onze volgende gast Mirthe van Doornik vele bezoekers zal trekken. Op zondagmorgen 14 november a.s. om 11.00 komt de schrijfster vertellen over o.a. haar debuutroman Moeders van anderen.

Over Mirthe van Doornik

Myrthe van Doornik (1982) groeit op in Rotterdam waar ze journalistiek studeert. Van deze stad zegt ze: “Ruig, fris, open groot en tochtig. Deze stad is, alsof je een Fisherman’s Friends snoepje eet en daarna diep inademt”. In 2016 wint zij de Scheltema-schrijversacademie en met haar verhaal De sterren boven München de vakjuryprijs van de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd. In 2018 brengt zij haar debuutroman Moeders van anderen uit. Deze roman wordt genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs en de Hebban Debuutprijs en bekroond met de ANV Debutantenprijs 2019 (lezersprijs) en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2020. Naast het schrijven, maakt Myrthe  met haar zus Jade van Doornik de documentairefilm Als Anneke, het verhaal over hun tante die lijdt aan de neurologische ziekte ALS. In 2017 is deze documentaire door de NPO uitgezonden. Mirthe woont nu in Amsterdam.

Over haar werk

Voor haar debuutroman Moeders van anderen put ze uit haar jeugd met een alcoholistische moeder. De roman die hier aan vooraf is gegaan, is nooit bij de lezer terecht gekomen. Over deze roman met als thema een destructieve vriendschap, zei de redacteur van de uitgeverij dat hij wel aardig was maar dat ze iets moest schrijven, wat dichter bij haar lag, wat alleen zij kon. Dat is Moeders van anderen geworden,  het verhaal ligt dicht bij haar eigen geschiedenis, toch is het geen biografie en zijn niet alle personages in het boek één-op-één terug te voeren op de naasten in het leven van de schrijfster.

Moeders van anderen

Moeders van anderen gaat over twee zussen, Nico en Kine, die leven in een gezin met een drinkende moeder. Van Doornik heeft het talent om ondanks dit zware thema lichtvoetig over de worsteling met onveiligheid, over onmacht en loyaliteit te schrijven. Het is een geestige en ontroerende roman over een disfunctioneel gezin met ‘een groot verlangen naar het leven’. Zij geeft de twee zussen elk hun eigen perspectief en karakter. De een boos en bezorgd, de ander  soepel en opgeruimd. Doordat ‘dit gezin’ dicht op Mirthe’s huid zit, kan het haar niet ontglippen, maar maakt dat het schrijven ook zwaar. Telkens opnieuw moet Myrthe dingen ‘doormaken’ die ze (liever) achter zich laat. “De zussen zitten met, waar ik zelf ook mee worstel. Waar houdt je eigen leven op en begint dat van je ouders? Hoe ga je om met een moeilijke situatie die niet verbetert? Hoe geef je als je volwassen bent, vorm aan het verdriet uit je jeugd. Na het schrijven was ze dan ook doodmoe.” Het kan niet anders dan dat Moeders van anderen tijdens de lezing centraal zal staan.

Inleiding

De inleiding van Mirthe van Doornik wordt door Stan Verhaag verzorgd.

Corona-maatregelen:

We kunnen ondanks de aangescherpte maatregelen onze bijeenkomst in het Theehuis gelukkig door laten gaan, we nemen wel een aantal maatregelen om aan de eisen en de veiligheid van onze bezoekers tegemoet te komen. De stoelen zullen verder van elkaar geplaatst worden, waardoor er meer ruimte tussen de bezoekers is. Aan u vragen we bij het binnenkomen en vertrekken om een mondkapje op te doen, dit mag af als u gaat zitten. Er zal bij deze bijeenkomst geen pauze zijn. Een strikte voorwaarde om de bijeenkomst te mogen bezoeken is het kunnen tonen van een geldig vaccinatiebewijs (digitale QR-code of papieren), herstelbewijs of recente negatieve corona-test (niet ouder dan 24 uur).

Zondag 14 november 2021, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Myrthe van Doornik (8 mei 1982 Rotterdam)

Mirthe van Doornik wordt op 8 mei 1982 in Rotterdam geboren, waar ze opgroeit. Zij studeert  journalistiek en werkt als journaliste, documentairemaakster en schrijfster. Samen met haar zus Jade maakt ze in 2015 de documentaire Als Anneke over hun tante, die lijdt aan de ziekte ALS.  In 2016 wint Mirthe de prijs van de vakjury van de NPO Boekenweek schrijfwedstrijd met haar verhaal De sterren boven München. De debuutroman van Mirthe met als titel Moeders van anderen verschijnt in april 2018. Een verhaal over twee tienerzussen die opgroeien met een aan de alcohol verslaafde moeder, en het worstelen met onmacht, onveiligheid en loyaliteit. Fictie, geworteld in de realiteit. Moeders van anderen wordt genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs 2018, de Hebban Debuutprijs 2019 en wordt bekroond met de ANV Debutantenprijs 2019 en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Een vertaling in het Duits verschijnt in 2021 bij Haymon Verlag in Innsbruck.

Zondag  14 november 2021, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Op zondag 10 oktober was Oek de Jong de 1ste gast in ons Literair Café Venray. Samen met onze seizoenpashouders en andere bezoekers waren we weer terug in ons vertrouwde Theehuis in het Odapark. De morgen begon mistig, maar aan het einde van de bijeenkomst, nadat Oek ons mee genomen had door zijn schrijversbestaan en de ins en outs van Zwarte Schuur, verschenen de zonnestralen tussen het gebladerte. Victor lokte met zijn vragen interessante antwoorden los.

Wij als bestuur zijn helemaal tevreden met de bijdrage van Oek de Jong aan onze literaire horizon, wij hopen u ook en zien u graag weer bij ons volgend Literair Café op op zondag 14 november.

Oek de Jong©Hovell tot Westervlier

Oek de Jong, de eerste gast van Literair Café Venray in het seizoen 2021-2022

Op zondag 10 oktober a.s. verwelkomt Literair Café Venray de eerste schrijver in het nieuwe literaire seizoen. Het is Oek de Jong, (volledige naam Oebele Klaas Anne (Oek), 1952). We keren met hem ook weer terug naar onze sfeervolle en vertrouwde locatie, het Theehuis in het Odapark.

Liefhebbers hoeven zich vanaf nu niet meer vooraf voor deze lezing aan te melden. Iedereen is van harte welkom, maar de enige nog geldende beperking, c.q. voorwaarde is nog wel, het kunnen tonen van een geldig vaccinatiebewijs (digitale QR-code of papieren), herstelbewijs of recente negatieve corona-test (niet ouder dan 24 uur).

Victor Elfring, zal in een vraaggesprek met Oek de Jong de persoon, schrijver, diens werk maar met name De Jongs laatste roman, Zwarte Schuur (2019) te sprake brengen. Of het mogelijk is tijdens de pauze het boek Zwarte Schuur te kopen is op dit moment, om praktische redenen, nog niet bekend. Het is wel mogelijk om in de pauze een eigen, meegebracht exemplaar door Oek de Jong te laten signeren.

Oek de Jong, zoon van voormalig staatssecretaris Klaas de Jong en Dies Windig brengt zijn jeugd door in Dokkum en Goes. Hij studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 debuteert hij in Hollands Maandblad met De onbeweeglijke Tze. Voor De hemelvaart van Massimo (1977), een bundel korte verhalen, wordt hem de Reina Prinsen Geerligsprijs toegekend. Opwaaiende zomerjurken (1979) betekent zijn grote doorbraak en wordt bekroond met de Ferdinand Bordewijk Prijs. In 1985, verschijnt Cirkel in het Gras, die in vergelijking met de  ‘Bildungsroman’, Opwaaiende zomerjurken, veeleer een ‘Ideeënroman’ is.

De periode tussen 1985 en 1995 noemt De Jong  zelf een ‘donkere tijd’. Hij geeft gastcolleges aan de universiteit van Amsterdam, Leiden en Berlijn. Verder geeft hij les in het prozaschrijven (onder meer aan Joost Zwagerman en Marcel Möring) en doet hij vrijwilligerswerk met geestelijk gehandicapten.

In 1993 verschijnt De inktvis, een bundel novellen, die bij critici weinig weerklank vindt. Het essay Niet-handelen, niet-weten, waarin Oek de Jong zijn verhalen nader verklaart, wordt opgenomen in Een man die in de toekomst springt, (essays en reisverhalen tussen 1995 en 1997). Hiermee wint hij in 1998 de Busken Huetprijs.

De roman Hokwerda’s kind (2002) brengt Oek de Jong terug in de belangstelling en hij wordt hiermee genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. In 2012 verschijnt zijn verhalenbundel Brief aan een jonge Atlas, met autografische verhalen uit het begin van zijn schrijverschap. In 2021 verschijnt nog Pier en oceaan, waaraan hij ruim acht jaar gewerkt heef en die Oek de Jong zelf zijn ‘magnum opus’ noemt. Hiervoor ontvangt hij de F. Bordewijk-prijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs en de Gouden Uil 2013.

In 2019 verschijnt Zwarte Schuur. Dit is het verhaal van een leven dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. Een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen, die de hoofdpersoon Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde.

De entree voor deze lezing is voor onze seizoenpashouders gratis en voor niet-pashouders € 12,50. (pinnen is helaas niet mogelijk). Wij hopen op zondag 10 oktober om 11.00 uur weer heel veel literatuurliefhebbers in het Theehuis van het Odapark te mogen begroeten, en nogmaals, vergeet vooral niet uw vaccinatiebewijs, corona-herstelbewijs  of recente negatieve coronatest mee te nemen.

Zondag 10 oktober 2021, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Oek de Jong©Hovell tot Westervlier

Oek de Jong  (4 oktober 1952)

Oek de Jong  brengt zijn jeugd door in Dokkum en Goes, waarna hij kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam studeert .  Oek de Jong  is schrijver van een oeuvre van romans, verhalen en essays. In 1975 debuteert hij met  Opwaaiende zomerjurken, een roman die met de Ferdinand Bordewijkprijs wordt beloond.  Het  evenaren van dit succes verloopt moeizaam en de periode tussen 1985 en 1995 noemt de Jong zelf zijn “stille periode”. Naast schrijven houdt hij zich tussen 1975 en 2019 ook bezig met lesgeven en vrijwilligerswerk met geestelijk gehandicapten.  Zijn roman Zwarte schuur die in september 2019 verschijnt is meteen een groot succes, dat zich vertaalt in een  nominatie voor  de Libris Literatuurprijs 2020 en de Zeeuwse boekenprijs 2020.

Zondag 10 oktober 2021, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Hanneke Hendrix@Lieke Romeijn

Hanneke Hendrix (Tegelen, 4 april 1980)

Hanneke Hendrix is een Nederlandse schrijfster,  hoorspelmaker en maakt podcasts. Ze studeert Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar debuutroman De verjaardagen (2012) wordt genomineerd voor o.a. de Academica Literatuurprijs 2013. In 2015 krijgt zij de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014.Hendrix schrijft voor NRC Handelsbladen en geeft les aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en de Schrijversvakschool. In 2018 verschijnt haar  roman Aswoensdag. In dit boek vertelt ze over Marit die gedwongen wordt terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp om daar voor haar moeder met alzheimer te gaan zorgen.

Zondag 12 december 2021, 11.00 uur

Bibliotheek Venray, Merseloseweg 59 te  Venray

GerdaBlees©BartjandeBruijn

Gerda Blees (1985)

Gerda Blees,  debuteert met de verhalenbundel  Aan doodgaan dachten we niet. Ze krijgt hiervoor lovende kritieken.  In 2018 verschijnt haar poëziedebuut Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2021 wint de 36-jarige Blees  met haar debuutroman Wij zijn licht de Literatuurprijs van de Europese Unie, de roman werd  ook al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In haar bekroonde roman Wij zijn licht vertelt Gerda Blees het waargebeurde verhaal van een woongroep die besloot niet meer te eten. De schrijfster raakte een paar jaar geleden geïntrigeerd door een krantenbericht over de dood van een 62-jarige vrouw die samen met haar drie huisgenoten had besloten ‘voeding los te laten’ en te leven van licht en lucht. Zelf woont de schrijfster in Haarlem in een woongroep, in een centraal-wonen-project.

Zondag 15 mei 2022, 11.00 uur

Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!