Schrijversbijeenkomsten
Jaarprogramma seizoen 2025 – 2026
23-11-2025 P.F. Thomése
18-01-2026 Marijke Schermer
22-03-2026 Lize Spit
De meeste bijeenkomsten vinden plaats in het Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray om 11.00 uur.
Seizoenpashouder worden?
De onmisbare achterban van Literair Café Venray wordt immers gevormd door de seizoenpashouders.
Als seizoenpashouder heeft u gratis entree bij elke schrijversbijeenkomst. Ook krijgt u als seizoenpashouder aan het begin van het literaire seizoen het volledige jaarprogramma thuis gestuurd.
Vóór iedere schrijversbijeenkomst door het jaar heen ontvangt u een digitale Nieuwsbrief met uitgebreide informatie over de betreffende schrijver.
Voor € 45,- euro per jaar kunt u seizoenpashouder worden van Literair Café Venray. U kunt dan kosteloos de schrijversbijeenkomsten bezoeken. Ga hiervoor naar www.literaircafevenray.nl of stuur een mail naar secretariaat@literaircafevenray.nl
De seizoenpas is overdraagbaar, kunt u zelf een keer niet naar de schrijversbijeenkomst komen, dan mag iemand anders met uw pas gratis naar de bijeenkomst komen.
Aanmelding voor het nieuwe seizoen loopt via het secretariaat@literaircafevenray.nl en betaling via banknummer NL46 RABO 0132 5942 50 ten name van Literair Café Venray onder vermelding: o.v.v. 2024-2025
Dit seizoen kost de seizoenpas 45,-, losse entree wordt 15,- en betalen leden van Biblionu en bezoekers met een geldige bibliotheekpas 12,50 per lezing. aanmelden voor 15 september 2024.
Simone van der Vlugt 12 oktober 2025
Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië. Ze bereikt een groot publiek, niet alleen met haar literaire thrillers, maar ook door haar andere romans. Wat Simone van der Vlugt literair onderscheidt, is haar vermogen om toegankelijke verhalen te combineren met literaire diepgang. Ze schrijft in een heldere, meeslepende stijl die lezers direct het verhaal in trekt, maar ze schuwt daarbij geen psychologische gelaagdheid of historische nuance.
Sinds 2009 schrijft Simone van der Vlugt historische romans voor volwassenen. Eerst verscheen Jacoba, dochter van Holland, begin 2012 kwam Rode sneeuw in december en in 2015 De lege stad. In 2016 volgde Nachtblauw, dat aan vijftien landen werd verkocht. In 2017 verscheen Ginevra, in 2018 Het schaduwspel en in 2019 Wij zijn de Bickers!, Van der Vlugts eerste historische non-fictieboek. Het nieuwste boek van Simone van der Vlugt, getiteld “Kruistocht van een koningin”, is verschenen op 10 juni 2025.
Daarnaast maakt Simone van der Vlugt reissfeerboeken samen met haar man Wim van der Vlugt. Samen reisden zij door Portugal wat resulteerde in Fado e Festa. Simone schreef de teksten en Wim maakte de prachtige foto’s. Voorjaar 2014 verscheen Friet en Folklore. Reizen door feestelijk Vlaanderen.
Haar werk is meermalen bekroond en genomineerd voor diverse prijzen.
Zondag 12 oktober 2025
11.00 uur Theehuis Odapark
Merseloseweg 117 te Venray

P.F. Thomése 23 november 2025
P.F. Thomése (geboren op 23 januari 1958 in Doetinchem) is een Nederlandse schrijver, bekend om zijn veelzijdigheid in genres zoals romans, essays, polemieken en reisverhalen.
Hij begon zijn carrière als journalist en werkte onder andere bij het Eindhovens Dagblad en NRC Handelsblad. In 1990 debuteerde hij met de verhalenbundel Zuidland, waarmee hij direct de AKO Literatuurprijs won. Zijn internationale doorbraak kwam in 2003 met Schaduwkind, een aangrijpend egodocument over het verlies van zijn dochter.
Thomése staat bekend om zijn scherpe stijl en ironische blik op de wereld. Zijn werk varieert van literaire fictie tot humoristische romans zoals J. Kessels: The Novel, die later werd verfilmd. Daarnaast schreef hij historische romans zoals Het zesde bedrijf en maatschappijkritische werken zoals Vladiwostok!.
Een belangrijk thema in zijn werk is verlies en identiteit, zoals te zien in Schaduwkind, een aangrijpend egodocument over het verlies van zijn dochter. Daarnaast heeft hij een voorliefde voor historische en maatschappijkritische romans, zoals Het zesde bedrijf en Vladiwostok!, waarin hij politieke en sociale kwesties aan de kaak stelt.
Thomése’s werk varieert van humoristisch en rauw in de J. Kessels-romans tot poëtisch en introspectief in De onderwaterzwemmer. Zijn schrijfstijl is beeldend en trefzeker, waardoor hij zowel literaire als populaire lezers weet te boeien.
Zondag 23 november 2025
11.00 uur Theehuis; Odapark
Merseloseweg 117 te Venray

Marijke Schermer 18 januari 2026
Marijke Schermer (geboren in 1975 in Amsterdam) is een Nederlandse roman- en toneelschrijver. Ze groeide grotendeels op in Groningen en studeerde aan de Toneelschool Arnhem (ARTEZ), waar ze haar diploma behaalde, maar uiteindelijk niet als actrice ging werken. In plaats daarvan richtte ze zich op het schrijven van toneelstukken en libretto’s en regisseerde ze zowel haar eigen werk als dat van anderen.
Ze heeft verschillende romans geschreven, waaronder Mensen in de zon (2013), Noodweer (2016), Liefde, als dat het is (2019) en In het oog (2024)2. Haar werk is vertaald in meerdere talen, waaronder Engels, Duits, Frans en Roemeens. In 2009 ontving ze de Charlotte Kohlerprijs voor haar werk.
Daarnaast is ze artistiek directeur van Oostblok, een theater in Amsterdam-Oost. Haar roman Liefde, als dat het is stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020, en In het oog werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2024.
Marijke Schermer verkent in haar romans vaak thema’s zoals liefde, relaties, communicatie en de complexiteit van menselijke emoties. Haar werk staat bekend om de psychologische diepgang en de manier waarop ze de innerlijke wereld van haar personages blootlegt.
Schermer onderzoekt vaak de dynamiek van liefde en verlangen. In Liefde, als dat het is ontleedt ze de verschillende vormen van liefde en hoe deze zich manifesteren in het leven van haar personages. Ze stelt scherpe vragen over wat liefde eigenlijk betekent en hoe het zich verhoudt tot vrijheid en autonomie.
Ook de invloed van de omgeving op het innerlijke leven speelt een rol. In Noodweer wordt de dreiging van een overstroming een metafoor voor de emotionele turbulentie van de hoofdpersoon. Dit soort subtiele verbanden tussen de fysieke en psychologische wereld maken haar werk extra gelaagd.
Zondag 18 januari 2026
11.00 uur Theehuis; Odapark
Merseloseweg 117 te Venray

Lize Spit 22 maart 2026
Lize Spit (geboren in 1988 in Viersel, België) is een Vlaamse schrijfster die bekend werd met haar debuutroman Het smelt (2016). Ze studeerde scenarioschrijven aan het RITCS in Brussel en won in 2013 zowel de jury- als de publieksprijs van de schrijfwedstrijd Write Now.
Haar werk omvat naast romans ook korte verhalen en poëzie, gepubliceerd in literaire tijdschriften zoals Tirade, Het liegend konijn en De Gids. Het smelt werd een groot succes, met vertalingen in meerdere talen en een verfilming die in 2023 werd uitgebracht. In 2020 verscheen haar tweede roman, Ik ben er niet, en in 2023 schreef ze het Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder. Haar nieuwste roman, Autobiografie van mijn lichaam, werd gepubliceerd in 2024. Hierin schrijft ze openhartig en rauw over haar moeilijke relatie met haar moeder die aan alcohol verslaafd was en begin 2023 overleed aan kanker.
Naast haar schrijfwerk is Spit gastdocent creatief schrijven aan het RITCS en columnist bij De Morgen.
Lize Spit verkent in haar werk vaak psychologische en existentiële thema’s, waarbij ze diep in de innerlijke wereld van haar personages duikt.
In Het smelt staat de impact van jeugdtrauma centraal. De hoofdpersoon Eva keert terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak, een symbolische daad die haar verleden weerspiegelt. Spit onderzoekt hoe onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden een blijvende invloed kunnen hebben op iemands leven.
Eenzaamheid en sociale uitsluiting: Haar personages voelen zich vaak geïsoleerd, zowel fysiek als emotioneel. In Ik ben er niet wordt de relatie tussen Leo en Simon op de proef gesteld door mentale instabiliteit, wat leidt tot een schrijnende eenzaamheid.
Haar werk is vaak beklemmend, rauw en emotioneel intens, met een sterke focus op de psychologie van haar personages.
Zondag 22 maart 2026
11.00 uur Theehuis Odapark
Merseloseweg 117 te Venray
