Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Schrijversbijeenkomsten

Jaarprogramma seizoen 2022 – 2023

9 oktober 2022: Auke Hulst
13 november 2022: Jan van Mersbergen
12 februari 2023: Emma Curvers
12 maart 2023: Gerbrand Bakker

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray om 11.00 uur.

Seizoenpashouder worden?

De onmisbare achterban van Literair Café Venray wordt immers gevormd door de seizoenpashouders.
Als seizoenpashouder heeft u gratis entree bij elke schrijversbijeenkomst. Ook krijgt u als seizoenpashouder aan het begin van het literaire seizoen het volledige   jaarprogramma thuis gestuurd.

Vóór iedere schrijversbijeenkomst door het jaar heen ontvangt u een digitale Nieuwsbrief met uitgebreide informatie over de betreffende schrijver.

U betaalt tevens op vertoon van uw seizoenpas, voor één persoon dezelfde gereduceerde entreeprijs bij lezingen van BiblioNu als de leden van BiblioNu.
Daarnaast betalen leden van BiblioNu voor de lezingen van Literair Café Venray geen € 12,50 entree, maar de gereduceerde prijs van € 10,- per lezing.

De seizoenpas is overdraagbaar, kunt u zelf een keer niet naar de schrijversbijeenkomst komen, dan mag iemand anders met uw pas gratis naar de bijeenkomst komen.
U wordt seizoenpashouder door het bedrag van € 40,00 over te maken.

Aanmelding voor het nieuwe seizoen loopt via het secretariaat@literaircafevenray.nl  en betaling via banknummer NL46 RABO 0132 5942 50 ten name van Literair Café Venray onder vermelding: seizoenpashouder seizoen 2022-2023.
Gaarne aanmelding voor 15 september 2022. Dan heeft u de seizoenpas in huis, voordat onze eerste bijeenkomst plaats vindt.

Emma Curvers (1985)

Emma Curvers  groeit op in Zuid-Limburg. Zij is journaliste, columniste en schrijfster. Verder   tv-recensent voor de Volkskrant en maandelijkse columniste voor Volkskrant Magazine.  Zij zoekt de ‘kleine onderwerpen’ die veel zeggen over grote culturele veranderingen.  In 2014 verschijnt haar eerste roman Iedereen kan Schilderen en in 2021 Melktanden. Haar vader wil  haar debuutroman via de rechter uit de handel laten nemen. Emma Curvers schrijft daarin over een gezin in Zuid Limburg met een disfunctionerende vader, de succesvolle zakenman Hans Kostons, die lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie en vernielzucht.

Zondag 12 februari 2023, 11.00 uur
Theehuis, Odapark Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Emma Curvers ©Merlijn Doomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

Gerbrand Bakker (1962)

Gerbrand Bakker  studeert cultureel werk in Leeuwarden en Nederlandse taal- en letterkunde, met als specialisatie historische taalkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 voltooit hij de opleiding tot vakbekwaam hovenier. Daarnaast is hij schaatsinstructeur en sinds 2007 columnist bij De Groene Amsterdammer. In 2006 verschijnt zijn literaire debuut Boven is het stil. Voor deze roman ontvangt hij vele prijzen, waaronder  de Libris Literatuur Prijs. Boven is het stil wordt in 2009 door het Maastrichts Theaterensemble Het Vervolg als toneelstuk opgevoerd en in 2013 door Nanouk Leopold verfilmd. Zijn romans Perenbomen bloeien wit (2007) en Juni (2009) worden eveneens op het toneel gebracht.  Alle romans van Gerbrand Bakker zijn wereldwijd vertaald. In 2022 verschijnt zijn nieuwste roman  De kapperszoon.

Zondag 12 maart 2023, 11.00 uur
Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Gerbrand Bakker ©Ella Tilgenkamp

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 10 april 1971)

Op zondag 13 november ontvangt Literair Café Venray de tweede gastschrijver van dit dertigste seizoen. Het is Jan van Mersbergen. Hij wordt geboren (1971) en groeit op aan de Brabantse kant van de Merwede. Hij gaat in Gorinchem naar de middelbare school en verkast op zijn negentiende naar Amsterdam. Daar  studeert hij HBO Cultuur en Beleid en Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt als stratenmaker, opperman in de bouw, proefdierverzorger, postbode, maar liefst in het theater; als producent, productieleider, decorbouwer, fondsenwerver en administrateur. Doch vanaf 2000 houdt hij zich serieus bezig met het schrijven.

In 2001 debuteert Van Mersbergen met De grasbijter. Zijn tweede roman De macht over het stuur (2003) gaat over een groep vrienden op het platteland, die zich bezighouden met het opvoeren van en rijden in auto’s. De hemelrat (2005) gaat over een proefdierverzorger, een meisje, dat elke dag haar zieke vriend in het ziekenhuis bezoekt en een kleine zwarte rat en wordt lovend ontvangen.  Morgen zijn we in Pamplona (2007) verhaalt over een bokser op de vlucht, die verzeild raakt tijdens Las fiestas de San Fermín bij de stierenrennen in Pamplona in Spaans Baskenland. Zo begint het, (2009) is een roman waarin een zwarte herdershond de verbindende factor is tussen drie moeders. In 2010 wordt Van Mersbergens website (www.janvanmersbergen.nl) door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland en in 2011 ontvangt hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 voor Naar de overkant van de nacht, dat zich afspeelt tijdens de Vastelaovend in Venlo.

In februari 2014 publiceert hij De laatste ontsnapping, over een vluchteling uit voormalig Joegoslavië en zijn zoon en in 2015 de novelle Oase, die hij digitaal en gratis verspreidt via internet. De ruiter (2016), verteld vanuit het perspectief van een paard, levert hem wisselende reacties op. De roman De onverwachte rijkdom van Altena wordt bekroond met de NRC Lezersprijs 2019. Een goede moeder (2021) gaat over onmachtig moederschap en een alom falend zorgsysteem.

In 2022 ziet een autofictie-werk, Mijn pa is nooit alleen, het licht, waarin Van Mersbergen wat hij ziet als het kluizenaarschap van zijn vader beschrijft en hij zijn eigen verhouding tot zijn gezin van herkomst onderzoekt.

Naast romans en novelle, schrijft Van Mersbergen ook thrillers, onder heteroniem Frederik Baas.    Voor zijn eerste thriller, Dagboek uit de rivier, krijgt hij de Hebban Debuutprijs. Onder eigen naam verschijnt in 2021 als e-book een masterclass met als titel en thema: Schrijf je eigen thriller. Zijn kinderboek Wat is water? verschijnt in 2021 als Gouden Boekje.

“Naast schrijven begeleid ik als redacteur schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en soms naar publicatie. Daarnaast geef ik workshops (onder de naam Schrijfcafé) met een sterk praktisch karakter, waarin aan de hand van opdrachten prozaschrijven onderzocht wordt. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage,’ of: ‘wees zorgvuldig met het perspectief,’ maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct een vervolgstap bieden die het verhaal beter kan maken. ” (citaat Jan van Mersbergen)

Wij nodigen u van harte uit op zondagmorgen 13 november a.s. voor de lezing van en met Jan van Mersbergen

Zondag 13  november 2022, 11.00 uur
Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

De entree is voor seizoenpashouders (2022-2023) gratis, voor leden van BiblioNu op vertoon van hun bibliotheekpas € 10,- en voor overige bezoekers € 12,50.

Jan van Mersbergen

Auke Hulst  (Hoogezand-Sappemeer, 1975)

Op zondag  9 oktober  om 11.00 is Auke Hulst onze gast bij Literair Café Venray.  De bijeenkomst vindt plaats op onze vertrouwde locatie het Theehuis in het Odapark te Venray.

Over zijn leven

Auke Hulst (Hoogezand-Sappemeer, 1975) groeit op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren. Zijn jeugd daar – ‘in een Pippi Langkous-huis in een bos’ – staat model voor zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012).

In 2017 verschijnt Motel Songs, een reisboek dat ook een album omvat dat werd opgenomen tijdens een road trip van Philadelphia naar San Francisco.

Auke is ook literatuurcriticus en essayist voor onder meer NRC Handelsblad en De Standaard. Daarnaast is hij muzikant.  In 2021 verschijnt  het album A Most Present Absence, dat grotendeels in lockdown werd opgenomen. Zijn Nederlandstalige band De Meisjes bracht tot dusver twee albums uit, Beter dan Niets (2012) en Dokter Toestel (2015). Een derde album, Scheepsrecht, zal eind 2022 het ruime sop kiezen. Van Auke Hulst mag gezegd worden dat hij een veelzijdig talent is, die zich niet alleen houdt bij het schrijven van boeken.  Hij woont met zijn echtgenote Revka Bijl, ook een schrijver, op een zolder-appartement in Amsterdam, waar hij op de schilderachtige Amsterdamse gevels uitkijkt.

Zijn  werk

Zijn autobiografische roman  Kinderen van het Ruige Land (2012), werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs, en werd bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma.  In dit boek  vertelt hij over een gezin op het Groningse platteland, een jonggestorven vader en een disfunctionele moeder die de vier kinderen grotendeels aan hun lot overlaat.

In 2015 verschijnt Slaap zacht, Johnny Idaho, een dystopische roman over thema’s als economische apartheid en surveillance. Dat boek werd genomineerd voor de Halewijnprijs, de Boekhandelsprijs en bekroond met de Harland Awards Romanprijs en de Reinaert-trofee. Najaar 2016 volgde de roman En ik herinner me Titus Broederland, die eveneens de Harland Awards Romanprijs in de wacht sleepte, genomineerd werd voor Beste Groninger Boek, en op de longlist belandde van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI Literatuurprijs.

De Mitsukoshi Troostbaby Company

Het op het eind  van 2021 verschenen De Mitsukoshi Troostbaby Company werd onthaald als de kroon op een oeuvre, bekroond met de prijs voor Beste Groninger Boek en haalde de shortlist van zowel de Libris Literatuurprijs 2022 als de Confituur Boekhandelsprijs.

De Mitsukoshi Troostbaby Company verhaalt over een getroebleerde sciencefictionschrijver met de naam Auke van der Hulst, die zich niet kan neerleggen bij de abortus van zijn ex-vriendin en zijn in de kiem gesmoorde vaderschap. Jaren later, in 2032, schaft hij daarom een 7-jarige robotdochter aan, Scottie, aan wie hij zich hecht alsof ze van vlees en bloed is.

De Mitsukoshi Troostbaby Company is genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuurprijs 2022. En haalde de shortlist. In het juryrapport staat: ‘Ondanks de complexe opzet van deze roman raak je als lezer volledig in de ban van schrijver Auke van der Hulst en zijn hartveroverende robotdochter Scottie. De geweldige dialogen tussen vader en dochter maken dit ogenschijnlijk zo onwaarschijnlijke verhaal geloofwaardiger dan je voor mogelijk had gehouden. Wie De Mitsukoshi Troostbaby Company na zeshonderd pagina’s dichtslaat, hangt uitgeteld in de touwen maar heeft wel een onvergetelijke literaire reis gemaakt.’

Inleiding

Stan Verhaag zal de inleiding van Auke Hulst voor zijn rekening nemen.

Seizoenpas 2022-2023

De entree is gratis voor onze seizoenpashouders. De pas ontvangt u vóór 9 oktober, mocht dit niet het geval zijn, dan ligt die voor u klaar bij het Theehuis, vóórafgaand aan de lezing. Voor degene die geen seizoenpas hebben, zijn de entreekosten € 12,50. Voor  € 40,- euro kunt op 9 oktober aan de kassa nog een seizoenpas kopen.  U kunt ook een mail sturen naar secretariaat@literaircafevenray.nl .
Voor leden van Biblionu met een geldige ledenpas bedraagt de entree €10,– euro .

Zondag 9 oktober 2022, 11.00 uur
Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 te Venray

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Hulst, Auke portret ©Mark Uyl.jpg