Raadselige Roos

 

De Raadselige Roos 2020, de schrijfwedstrijd voor amateurdichters en -schrijvers in Nederland en België. 

De 28ste editie van de schrijfwedstrijd voor amateurs, de Raadselige Roos van Literair Café Venray staat op het punt van beginnen. Wij nodigen weer alle Nederlandstalige amateurdichters en -prozaschrijvers in Nederland en België uit om deel te nemen. Deelnemen kan door vóór 1 oktober 2020 een gedicht en/of prozaverhaal in te sturen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl.  Het thema van de Raadselige Roos 2020 is: ‘dwarsliggers’. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie.  Onze schrijfwedstrijd is bedoeld voor iedereen, die wil dichten en/of schrijven en dat verder wil ontwikkelen. De Raadselige Roos biedt een uniek podium om eigen  literair werk aan een deskundige jury en een literatuur minnend publiek voor te leggen.

REGLEMENT
Voor deze schrijfwedstrijd gelden de voorwaarden zoals vermeld in het Reglement
Een gedicht moet uit minimaal 50 en maximaal 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 en maximaal 1500 woorden. Zowel uw ingezonden gedicht en/of prozaverhaal mogen niet eerder gepubliceerd zijn en in het Nederlands of Vlaams geschreven zijn. Inzendingen voor deelname kunt   u uitsluitend per e-mail sturen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl  Het inschrijfgeld voor deelname aan de Raadselige Roos 2020 bedraagt € 20,- per inzending. Bent u op 1 oktober 2020    nog geen vijfentwintig jaar, dan bedraagt dit € 10,-. Het verschuldigde bedrag dient overgemaakt te worden op de bankrekening van Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132594250 onder vermelding   van ‘Roos 28, uw naam en woonplaats’. Dit voor een correcte registratie van zowel uw inzending, betaling als deelname.

Evenals in de voorafgaande jaren worden de door de vakjury’s gekozen gedichten en verhalen van  de winnaars van de eerste, tweede en derde prijzen en de genomineerden, een vijftal in de beide categorieën, samen met een passende beeldend kunstwerk in kleur, in een mooie bundel,  Raadselige Roos 2020, gepubliceerd. Ook het gedicht van de door de publieksjury gekozen winnaar en eveneens van vijf genomineerden worden met een beeldend kunstwerk gepubliceerd.

De drie eerste prijswinnaars ontvangen een bronzen trofee, boekenbon van € 30,- het juryrapport en een boeket ‘Rooyse’ rozen. De beide tweede prijswinnaars een boekenbon van € 25,-, het juryrapport en boeket rozen. De beide derde prijswinnaars een boekenbon van €-20,-, het juryrapport en boeket rozen.

Over de datum, plaats en tijdstip van de bekendmaking van de winnaars uit de genomineerden en prijzenuitreiking van de Raadselige Roos 2020 kan op dit moment nog niets met zekerheid gezegd worden. Want er is niet bekend of er dan, en zo ja welke, corona-maatregelen en beperkingen er begin 2021 (nog) gelden. Ons streven is en blijft om de deze feestelijke bijeenkomst op een zondag  in januari 2021, om 11.00 uur in de Venrayse Schouwburg te organiseren, evenals in de afgelopen jaren. De uiteindelijke datum, plaats en tijdstip zullen tijdig aan alle deelnemers meegedeeld en op de website van Literair Café Venray vermeld worden.

Voor informatie over de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos 2020 kunt u terecht op onze website www.literaircafevenray.nl, met vragen op raadseligeroos@literaicafevenray.nl

De winnaars van de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos van Literair Café Venray zijn ……

Zondag 19 januari 2020 werden in de foyer van de Venrayse schouwburg tijdens een drukbezochte bijeenkomst alle winnaars in de beide categorieën proza en poëzie van de schrijfwedstrijd voor amateurs, de Raadselige Roos bekendgemaakt. De schrijfwedstrijd werd voor de 27ste georganiseerd door Literair Café Venray en er werden in 2019 liefst 81 bijdragen ingezonden. Bijzonder om te vermelden is verder nog, dat 27 inzenders voor de eerste keer aan de Raadselige Roos deelnamen en dat er 30 vrouwen en 42 mannen literaire bijdrage instuurden.

De eerste prijs in de categorie poëzie werd door de vakjury toegekend aan:
Jan Peer uit Grave voor diens gedicht Sneeuwman.

De tweede prijs ging naar Jan Smulders uit Oost-Maarland voor Niet meer hier.

Mijn poëzie:
Woorden een zin geven.
Verbeeldende kunst dus eigenlijk.

Ik wil een naam geven –en dus een plek- aan wat zich in en om me aandient, en mij bang, boos, blij of bedroefd maakt.
Maar het is natuurlijk ook ambacht: Het ‘schrijven is schrappen’ van Bomans; en het weghalen van al het overbodige en bevrijden van wat al lang aan de andere kant van taal lag, in Michelangelo’s termen. Vangen in taal en opschrijven wat er al was, maar alleen op woorden wachtte.

Poëzie en beeldende kunst:

Soms schrijf ik bij werken van beeldende kunst. Bij een tekening, een aquarel, edelsmeedwerk, fotowerk of zelfs muziek. Het is inspirerend enerzijds, maar ook over en weer verdiepend. Het gaat nooit om een ’vertaling’ maar om het weergeven van een mógelijke beleving en interpretatie.

Klankbord en springplank via een andere discipline.

Minder vaak wordt er omgekeerd gewerkt en worden naar mijn teksten andere werkstukken gemaakt.

Haiku:

Peuteren in en aan de stilte.

De uitdaging die ligt in de beperking (3 regels, 5-7-5 lettergrepen) en de intimiteit die het vergt.

Weer klein leren zijn in mijn kijken en denken.

Leven:

1954; Bernardinuscollege Heerlen; Nederlands recht Tilburg; onderwijs; Fluweelengrot; met Marlies*: Mira en Micha; katten, reiger, wouw, regenboogforel; zee; mergel; megalithen; Ardennen; Mitchell 314 werpmolen; Chopin; piano; fotograferen; tuin; stilte

de derde prijs naar Josiline Bakx-v.d. Vorst uit Enschede met bevrijd.

Genomineerd voor publicatie in de bundel de Raadselige Roos 2019 werden:
Bevrijd van Luuk den Hartog uit Eindhoven;
Tegemoet van Karin van Driel uit Venray;
STRUIKELVERS van Stan Mooij uit Son en Breugel;
Uitvaartbeurs van Mientje Wever uit Boxmeer en tenslotte
Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn van Harrie Sniekers uit Thorn.

De eerste prijs door de vakjury proza werd toegekend aan Rieks Veenker uit Middelburg voor het proza-verhaal Domanja;

Bijna vijfendertig jaar ben ik docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast mijn docentschap heb ik tweejaarlijks de muziek geschreven én uitgevoerd voor musicals die samen met leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg.  In mijn geboortestad Groningen heb ik zowel de middelbare school als het conservatorium (schoolmuziek) doorlopen. Daarnaast heb ik tijdens mijn docentschap de opleiding Compositie Lichte Muziek gevolgd aan het Rotterdams Conservatorium. Met heel veel plezier moet ik zeggen.  Vanwege mijn Groningse wortels wil ik, inmiddels helemaal ingeburgerd in Zeeland, mezelf nog wel eens typeren als de Stadjer in Zeeland.

Mede door het contact met uitgeverij Thieme-Meulenhoff, waar ik twaalf jaar als co-auteur heb  meegewerkt aan de CKV-methodes Palet, Palet Mono en Palet CKV2 voor de havo- en vwo-bovenbouw, is mijn liefde voor het schrijven in me ontwaakt. Sindsdien schrijf ik (korte) verhalen en doe ik regelmatig mee aan schrijfwedstrijden. Waaronder dit jaar voor de achtste keer de Raadselige Roos. Daarvan is mijn inzending zeven keer in de bundel terecht gekomen. Een wapenfeit om trots op te zijn. Omdat het kind in mij nooit is verdwenen, heb ik een grote liefde voor het kinderverhaal.

Enkele andere wapenfeiten:

–  2010: ‘Sterre’, een kinderboek over de familie Huygens uit de serie Historische Helden uitgegeven door uitgeverij SWP.
–  2011: winnaar van de reisverhalenwedstrijd ‘Op reis met Mona Lisa door het Stadsmuseum en de bibliotheek van             Zoetermeer’.
–  2016 en 2018: ‘De Tuinen van Ginder’, deel I en II, uitgegeven bij uitgeverij Palmslag.
–  2017: 21 ‘Beestige Morabels’, een bundel fabels voor volwassenen. Tevens uitgegeven bij Palmslag. Het verhaal ‘Domanja!’, waarmee ik in 2020 de Raadselige Roos voor proza heb gewonnen, is opnieuw een Beestige Morabel.
–  2018: deelname aan de schrijfwedstrijd ‘Vieze Liedjes’, georganiseerd door  Museum Speelklok in Utrecht. Mijn verhaal ‘De lintworm ‘(ook een Beestige Morabel) is verschenen in de bijbehorende verhalenbundel.
–  2019: oprichting van mijn eigen uitgeverij ‘Oogappel kinderboeken’ met als doel mijn eigen verhalen voor kinderen uit te geven.
–   2019: ‘Sprookjesvogel’, een voorleesboek voor de benedenbouw van de basisschool en is het eerste boek in de reeks ‘Verhalen uit Verwonderrijk’.
–   2020 (maart): ‘Wis, wis Sluiervis’, het tweede boek uit bovengenoemde reeks ‘verhalen uit Verwonderrijk’.

De tweede prijs ging aan Ellis Wiendels uit Middelaar met Het ‘kantoor’ en
de derde prijs aan Monique Cunnen uit Neerkant met De Wensput.

De verhalen die ook in de bundel gepubliceerd worden, zijn:
Bevrijd van Lieven Vandekerckhove uit Heverlee (B);
Ontketend van Ton Adriaens uit Weert;
Zomertijd van Max Rippe uit Meijel;
Het blauwe vierkant van Hub Kockelkorn uit Amersfoort en
Dies Irae van Gitta van Reeth uit Averbode (B).

De publieksjury poëzie koos uit de ingezonden gedichten het winnende gedicht voor de Rooje Roos publieksprijs. Dit werd Voorbij … van Geert van den Munckhof uit Horst.

Genomineerd voor publicatie in de bundel de Raadselige Roos 2019 werden:
Gevecht van Melis van den Hoek uit Goes;
Bronnen in overvloed van Riky Schut-Hakvoort uit Venray;
De zomer van 2018 van Leo Janissen uit Stramproy;
Terugkeer van Jan van de Ven uit Uden en
Bevrijd van leven van Ita Ganzevles uit Eijsden.

De organisatie van de Raadselige Roos heeft besloten om dit jaar ook een aanmoedigingsprijs in het leven te roepen en uit te reiken. Deze prijs, de ‘Rozeknop’, werd afgelopen zondag uitgereikt aan Isa Cuppen, 16 jaar uit Horst voor haar gedicht Veehouderij.

J. Thijssen

Op de foto van links  naar rechts: Rieks Veenker (Middelburg) : 1e prijs vakjury proza);  Jan Peer (Grave): 1e prijs vakjury poëzie; Geert van den Munckhof (Horst) Publieksprijs de Rooje Roos; Isa Cuppen (Horst) aanmoedigingsprijs de Rozenknop poëzie.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wedstrijd is ook aangemeld bij: http://www.schrijvenonline.org/

De Raadselige Roos, de expositie

De gedichten en verhalen van de winnaars en genomineerden, die in de bundel De Raadselige Roos 2019 zijn gepubliceerd, worden ook dit jaar weer van 19 januari 2020 tot zondag 1 maart samen met de daarbij behorende beeldende werken, die gemaakt werden door cursisten van Marlies van Zeben en zelfstandig werkende beeldende amateur- kunstenaars, in het Venrays Museum geëxposeerd. Dit onder de titel De Raadselige Roos, de expositie.

Twee voorleesmiddagen de Raadselige Roos in het Venrays Museum 

De gedichten en verhalen van alle prijswinnaars en genomineerden van de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos 2019, van literair Café Venray, die in de bundel De Raadselige Roos 2019 zijn gepubliceerd worden ook samen met een passend beeldend kunstwerk, die gemaakt werden door cursisten van Marlies van Zeben en zelfstandig werkende beeldende amateur- kunstenaars, in het Venrays Museum geëxposeerd. Dit onder de titel De Raadselige Roos, de expositie.

Vanwege de grote bereidheid van de kant van de dichters en de prozaschrijvers om hun gedicht of verhaal zelf voor te komen lezen, zijn er dit jaar twee voorleesmiddagen. Deze zijn op zondagmiddag 2 februari en zondagmiddag 9 februari van 14.00 tot 16.00 uur en beide keren in het auditorium van het Venrays Museum. Na het voorlezen van het gedicht of verhaal heeft het publiek de gelegenheid om hierover met de dichter of schrijver in gesprek gaan.

Marian Fassotte van de Borggraaf en Wil Hoeijmakers, Ton van Gestel en Jan Thijssen van het Literair Café Venray en de Raadselige Roos, en zeker ook de dichters en prozaschrijvers van de Raadselige Roos, heten u van harte welkom en hopen, dat ook dit jaar weer veel literatuurliefhebbers naar het Venrays Museum zullen komen. Niet onbelangrijk, de entree van de tentoonstelling, de ‘Raadselige Roos, de Expositie’ en de beide voorleesmiddagen zijn helemaal gratis.

Tijdens deze voorleesmiddagen zijn in het Venrays museum de beeldende werken te bezichtigen en is ook de bundel De Raadselige Roos 2019 voor 10 euro te koop.

De Raadselige Roos, de Expositie past door haar thema ‘bevrijd’ heel goed in de lopende grote en bijzondere tentoonstelling in het Venray Museum, met de titel ’75 Jaar bevrijd’. Lees hieronder bij  verder wat het Venrays Museum hierover zegt:

75 jaar bevrijd; de grote tentoonstelling in het Venrays Museum 

Van zondag 19 januari tot zondag 1 maart 2020 is ‘kijken’ verbonden met ‘lezen’ in het Venrays Museum. ‘Bevrijd’ is het thema van de Raadselige Roos, de schrijfwedstrijd, die het Literair Café Venray elk jaar uitschrijft. Dichters en schrijvers zetten hun beste beentje voor. In de schouwburg worden de prijzen uitgereikt. Beeldende kunstenaars hebben getekend, geschilderd en ruimtelijk gecreëerd over hetzelfde thema ‘bevrijd’.
‘75 Jaar bevrijd’ is nog steeds het thema van de grote tentoonstelling in het Venrays Museum.  Foto’s, een maquette van vooroorlogs Venray, bidprentjes van omgekomen jongens, formulieren  van een luchtwachter zijn de stille getuigen van die oorlog. Vier mensen, die de oorlog mee hebben gemaakt zijn te horen en te zien op een scherm met hun levende verhaal.
Voor de bezoeker is het de moeite waard om de beleving van bevrijding uit twee tijdperken met elkaar te vergelijken. Veertien gedichten en acht verhalen laten u horen hoe de mens van 2020 bevrijding beleeft. Vierentwintig kunstwerken roepen beelden op uit deze tijd.

Maria Ebberink Henckens schrijft in haar dagboek op donderdag 8 maart 1944

‘Nu mag ik in Venray vrijelijk de straat op. Ik loop eens langs de puinhopen van de Grote Kerk……Wij krijgen veel bezoek die dag…… Iemand vertelt dat ouders, van wie de kinderen in de schuilkelders geboren zijn, zich alsnog kunnen melden om hun kinderen aan te geven, als zij dat nog niet gedaan hebben.’ (Bijna Vrede, p.198) Kom kijken en vergelijken!

Jan Thijssen en Piet Bögels

AMBASSADEUR

Hans Liebregts, voorzitter van het Letterkundig Centrum Limburg, is sinds enkele jaren ambassadeur van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. Als zodanig ondersteunt hij de organisatie met raad en daad.

De vakjury Proza:

 • Maja van Dongen
 • Marije Freriks
 • Catherine Pernot
 • Beppie Velthuizen-Dewaide
 • Stan Verhaag

 

 

 

De Publieksjury:

 • Liesbeth van Berlo
 • Leonie Cals
 • Carla Clevers
 • Ton Ederveen
 • Clara Geurts
 • Liduïne Geurts
 • Hein van Gerwen
 • Anne Sophie Hoedemaekers
 • Elly Jacobs
 • Mieke Janssen
 • Ine Joosten
 • Jeanny van Lieshout
 • Maarten Streefkerk
 • Yvonne Verstraelen

 

De Vakjury Poëzie:

 • Hay Freriks
 • Valentine Kalwij-Cobben
 • Hilde Kuitert
 • Alphons van Nispen tot Pannerden
 • Margreet Spoelstra

 

De winnaars van voorgaande jaren
Download hier een overzicht van de prijswinnaars van de voorgaande jaren.

 

Verkooppunt bundel Raadselige Roos
De bundel Raadselige Roos 2019 is voor € 10,00 te koop bij

Roojboek, Schoolstraat 36-38, 5801 BP Venray
De bundels Raadselige Roos kunnen in de bibliotheek van Venray geleend worden

Bundels van eerdere jaargangen zijn tegen gereduceerde prijs te koop via raadseligeroos@literaircafevenray.nl.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!