Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Raadselige Roos

Raadselige Roos 2023

Reglement Raadselige Roos 2023

De 31ste schrijfwedstrijd Raadselige Roos kent twee categorieën, namelijk  poëzie en proza. Drie jury’s beoordelen de inzendingen, te weten: een vakjury proza (5 personen) ; een vakjury poëzie (5 personen) en een publieksjury poëzie (15 personen).

De vakjury’s poëzie en proza kennen een 1e, 2e en 3e prijs toe. Hieraan verbonden is voor de 1e prijswinnaars een trofee, juryrapport en boekenbon t.w.v. € 30,00; voor de 2e en 3e prijswinnaar een juryrapport en een boekenbon respectievelijk van € 25,00 en € 20,00 en voor allen een boeket rozen. De publieksjury kent slechts één prijs voor poëzie toe, de Rooje Roos-prijs. Die bestaat eveneens uit een trofee met  juryrapport, boekenbon t.w.v. € 30,00 en een boeket rozen. Een deelnemer poëzie kan dus met zijn of haar gedicht zowel een prijs van de vakjury winnen, als de Rooje Roos prijs van de publieksjury. Alle prijswinnende verhalen en gedichten worden afgedrukt in de bundel Raadselige Roos 2023 en daarnaast ook alle verhalen en gedichten, die voor de jury’s vanwege hun kwaliteit geselecteerd zijn om te publiceren.

Voor deze schrijfwedstrijd gelden de volgende voorwaarden:

 • Dit jaar is als thema vastgesteld: barricade
 • De wedstrijd is bedoeld voor amateurschrijvers.
 • De inzender is woonachtig Nederland of Vlaanderen
 • De minimumleeftijd is 16 jaar.
 • Bestuursleden van Literair Café Venray worden van deelname uitgesloten.
 • Inzendingen mogen niet eerder gepubliceerd zijn en dienen in het Nederlands geschreven te zijn en niet in dialect of streektaal.
 • Van de t.z.t. genomineerde en winnende deelnemers wordt verwacht dat zij bij de prijsuitreiking op 21 april 2024 aanwezig zullen zijn en deze datum nu al in de agenda reserveren. Zij zullen direct na het juryberaad van hun nominatie op de hoogte worden gesteld.

 

Richtlijnen voor lengte van het gedicht en verhaal:

 • Voor poëzie: minimaal 50, maximaal 150 woorden.
 • Voor proza: minimaal 500, maximaal 1500 woorden.
 • Per categorie (poëzie en proza) slechts één inzending.
 • Inzendingen zonder illustraties.
 • Bijdrages digitaal inzenden, bij voorkeur in Word, lettertype Cambria, lettergrootte12, platte tekst zonder centreren of wijzigen van de kantlijn. Geen PDF.
 • De eerste inzending is definitief. Een herziene versie wordt niet geaccepteerd.
 • Let op: Bij het gedicht of verhaal geen persoonsgegevens vermelden. De  jury’s krijgen alle inzendingen anoniem ter beoordeling voorgelegd.

 

Persoonsgegevens dienen op een aparte pagina/bijlage vermeld te worden en voorzien te zijn van:

 • Titel van het gedicht en/of verhaal.
 • Naam en voornaam van de inzender.
 • Adres en postcode.
 • Geboorteplaats en geboortedatum.
 • Telefoonnummer(s).
 • E-mailadres.
 • Op verzoek wordt werk onder pseudoniem gepubliceerd (pseudoniem niet in of bij het gedicht of verhaal vermelden).

 

Inzending en registratie:

 • De uiterlijke inleverdatum voor deelname aan de Raadselige Roos is 31 december 2023. De termijn sluit om 00.00 uur.
 • Uw inzending sturen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
 • Het inschrijfgeld bedraagt € 20,00; voor deelnemers die op 1 januari 2023 jonger zijn dan 25 jaar bedraagt het € 10,00.

Stuurt u zowel een verhaal  als een gedicht in, dan is het inschrijfgeld voor beide inzendingen samen, respectievelijk: € 25,00 of € 15,00.

Het bedrag dient op bankrekening NL46RABO 0132594250 van Literair Café Venray te worden overgemaakt, onder vermelding van Roos 31. Bij de betaling altijd de naam en woonplaats van u als inzender vermelden. Dit voor een correcte registratie. De inschrijving is definitief, wanneer het inschrijfbedrag op de bankrekening bij de penningmeester is bijgeschreven.

 

Jurering en uitslag:

 • De uitslag van de jury is bindend. De jury is alleen verantwoording verschuldigd aan het bestuur van de Stichting Literair Café Venray. Hierover kan geen discussie en/of correspondentie gevoerd worden.
 • De uitslagen (winnaars en genomineerden voor publicatie) worden op de website van Literair Café Venray gepubliceerd.
 • De Stichting Literair Café Venray behoudt zich het recht voor inzendingen, die in de bundel staan, altijd naar eigen believen en zonder vergoeding te publiceren.
 • Op verzoek wordt in deze bundel werk onder pseudoniem gepubliceerd.
 • Wij streven ernaar om, evenals in de afgelopen jaren, weer een feestelijke uitreiking te laten plaatsvinden op zondag 21 april 2024 in Hotel Asteria, Maasheseweg 80A te Venray.
 • Alle deelnemers hebben gratis toegang tot de bijeenkomst. Voor meekomende introducees en andere gasten bedraagt de entree € 10,00.                                   Alle aanwezige deelnemers ontvangen gratis de bundel Raadselige Roos 2023. Aan afwezige deelnemers kan desgewenst de bundel worden toegestuurd, tegen vooraf  betaling van de in 2024 geldende portokosten voor Nederland en België.
 • Door inzending verklaren deelnemers / auteurs zich akkoord met het hierboven beschreven wedstrijdreglement voor deelname aan de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos 2023.

 

30 september 2023

 

 

Raadselige Roos 2022

 

Biografieën winnaars:

“ na de ruzie” 

Hein van der Schoot
 1e prijs poëzie 2022

Hein van der Schoot

Mijn schrijverij begon al vroeg: tijdens de basisschool stuurde ik verhaaltjes en tekeningen naar het Eindhovens Dagblad die dan in de zaterdageditie in de rubriek Jeugdhof verschenen. Tot mijn pensioen was ik dagelijks bezig met taal als docent Toneel en docent Nederlands. Rond mijn vijftigste volgde ik wat schrijfcursussen en sloot me aan bij het Dichterscollectief Zwolle. Het Dichterscollectief (elke maand bespreken we elkaars gedichten, soms treden we op) leert me veel: het is vaak verrassend te merken dat de lezer de tekst anders beleeft dan de schrijver en hoe kleine wijzigingen een gedicht krachtiger kunnen maken. Ook doe ik mee aan schrijfwedstrijden, ze stimuleren me om teksten nog meer te perfectioneren en de prijsuitreikingen zijn vaak prettige en stimulerende bijeenkomsten. Via Schrijven Online hoorde ik van de Raadselige Roos.

Tijdens het schrijven buitelen in mijn hoofd beelden, associaties, metaforen en mooie zinnen over elkaar heen. Het moeilijke vind ik om daarvan een logisch geheel te maken en dat in goedlopende zinnen.

In mijn gedicht na de ruzie heb ik gezocht naar metaforen om de overgang van ruzie naar niet-ruzie vorm te geven. En dat in de setting van een maaltijd met wat glazen wijn terwijl de schaduw over de dag wordt gelegd. De ruwe vorm van het gedicht stond er vrij snel maar het schaven kostte me, zoals gewoonlijk, aanmerkelijk meer tijd

“Naar huis”                                                                                      
Har Sniekers
2e prijs poëzie 2022

Har Sniekers (Thorn, 1949) schrijft al vanaf zijn middelbare schoolleeftijd proza, liedteksten en poëzie in het Nederlands en in het plaatselijk dialect. Hij vertaalde
vier prentenboeken vanuit het Duits.
‘Ik doe vaker mee aan schrijfwedstrijden. De media attendeerden mij op de Raadselige Roos. Tien jaar geleden behaalde ik hier ook al eens een 2e prijs.
In het coronajaar 2020 mocht ik de 1e prijs in ontvangst nemen.

Al ruim twintig jaar zend ik regelmatig in voor de Raadselige Roos. Altijd poëzie.
Ik vind het een uitdaging om met een thema aan de slag te gaan. Je krijgt een onderwerp aangereikt dat je normaal zelf niet zou kiezen. Maar al schrijvende woont dat thema direct bij jou in.

In Naar huis beschrijf ik de ziekte Alzheimer. Door het gedicht meteen te openen met de titel ‘naar huis’ en er aan het eind op terug te komen wil ik spanning oproepen.
De ik-figuur moet ook emotioneel iedere dag de weg gaan tussen zijn eigen leven en dat van zijn moeder.

Mijn gedichten zijn meestal ernstig van toon. Ik besteed veel zorg aan ritme en klank. Werk graag met alliteratie en binnenrijm. Hier: geruite – rok; blauwe – blouse; zitten – stilte – witte. Ik polijst net zo lang tot het juiste woord op de juiste plek staat. Als het mij lukt met herkenbare beelden in zo weinig mogelijk woorden de lezer te raken, ben ik tevreden.

Dit spelen met taal vind ik het boeiendste aan dichten. Het houdt mij uren bezig.
Als er dan eens een prijs wordt behaald, beschouw ik dat als een bevestiging op de goede weg te zijn. Het maakt mij eventjes blij en trots…’

“Schaduwen”

Itisberga: Dichter van het Hart!

3de prijs poëzie 2022


Itisberga 

Itisberga is mijn geboortenaam die ik 68 jaar geleden mee kreeg en die ik als pseudoniem gebruik.
De naam betekent: De Godbeschermster of Hoedster van het Edele.
Onder de naam Itisberga geef ik mijn Lichtbundeltjes uit. Van jongs af bereisde ik de binnenwereld. De inzichten, die ik hierbij opdeed en doe, vertaal ik naar gedichten die ik dan weer uitgeef in eigen beheer.

Zo zijn er inmiddels 7 pareltjes van mijn hand verschenen: 5 lichtbundeltjes en 2 boekbundeltjes. En elk bundeltje behelst een thema. Zo komt in Coïre alles aan bod, wat je zoal in een liefdesrelatie kunt ervaren. In Chronos& Kairos wordt zowel de kloktijd als de kolktijd aangetipt. In Stilte spreekt/Gebed in Stilte verzamelde ik gedichten die ik schreef tijdens stiltewandelingen en gedichten waarmee ik 2 jaar de seizoenen inluidde bij Limburgs Land op L1.

Ook doe ik al jaren mee aan Poëziewedstrijden zoals de Raadselige Roos, om mezelf uit te dagen en het dichten almaar te verfijnen. Dit resulteerde in een aantal nominaties en dit jaar met een 3e prijs. Waar ik natuurlijk heel blij mee ben!

Op mijn website: www.de8edag.nl kun je meer informatie vinden, mocht je nieuwsgierigheid gewekt zijn. De Lichtbundeltjes zijn te koop via de website en in de Kloosterwinkel in Wittem.

Ik kan eenieder aanraden om de pen ter hand te nemen: schrijven is n.l. creatief en helend tegelijk!

“De wereld van het einde”                                                                                             

Michel Hermsen 
1e prijs proza 2022

Michel Hermsen

Meer dan hieronder moet ik er niet over zeggen, het is eigenlijk al te veel. Informatie over mezelf is totaal niet relevant voor het verhaal en leidt alleen maar van de tekst af:
Een man loopt de woestijn in en komt een kameel tegen. Het loopt niet goed af.

Een man voelt zich uitgedaagd door de grootsheid van de Iraanse woestijn en wordt geramd door een valse en stinkende kameel.In de woestijn trotseert een man zo goed en zo kwaad als het gaat het geweld van de hitte en het licht. Hij wordt uiteindelijk geveld door een schaduw.

Een man heeft het einde van de wereld bereikt in de woestijn in Iran en ontdekt dat het einde van de wereld nog steeds een wereld is.
Er ligt een hoofd in de woestijn met maar één oog, dat een schitterende dageraad ziet.

De heetste woestijn op aarde. Een kameel met territoriumdrift. En even, in een zoutmeer, een indringer met geen schijn van kans.
Alles van een kameel en niets van een kameel. Alles van een woestijn en niets van een woestijn. Alles is altijd ook anders.

 

“Schaakmat”

Jan Duijf    

2e prijs proza 

Jan Duijf

De Raadselige Roos is de enige schrijfwedstrijd, die regelmatig een kort verhaal van mij ontvangt. Je zoekt een soort van erkenning van jouw kwaliteit als verhalenschrijver. Via de deelname aan de wedstrijd heb ik die in de vorm van een aantal nominaties en het winnen van een prijs ook gekregen. Dat is goed voor je zelfvertrouwen als schrijver. Ik overweeg om aan meer wedstrijden mee te gaan doen. Met name in Vlaanderen.

Als schrijver ben ik een laatbloeier. Ik heb wel altijd veel literatuur gelezen, van romans tot gedichten. De laatste jaren meer en meer  óver literatuur en schrijven. En ik volg schrijfcursussen. Schrijfambitie is mij niet vreemd. Ik ben van plan een keer eigen werk uit te gaan geven. Dat kan een verhalenbundel zijn. Ik hoop een novelle of een roman. Daar wordt aan gewerkt.

In mijn werk zijn terugkerende thema’s de cultuur waarin ik ben opgegroeid en de Duitse cultuur die mij bijzonder fascineert. Waarschijnlijk wil ik middels schrijven mijn taalgevoel aan anderen demonstreren. Het bedenken en opschrijven van een verhaal, is behalve een manier om je te uiten, ook een creatief ambacht dat je kunt ontwikkelen. En daar beleef ik enorm veel plezier aan. Het aan publiek voorlezen van de verhalen schenkt veel voldoening.

 

“Spreeuwendans”                                                                                                    

Kees Verbeek                                            

3de prijs proza

Kees Verbeek

Verhalen heb ik altijd wel geschreven. Dan eens een periode veel, dan weer maanden- of jarenlang niets.

Aan de Raadselige Roos heb ik verschillende keren deelgenomen. In 2003 mocht ik de derde prijs winnen, met Ties de stroper. Tweemaal werd een inzending geselecteerd voor de bundel. In 2004 Gratia negra, in 2014 Hoog in de lucht dansen de zwaluwen. In 2022 weer de derde prijs, met Spreeuwendans.

Liefst schrijf ik op eigen ingeving, vaak iets dat dwaas is of onbestaanbaar lijkt. Voorgeschreven thema’s slaan niet altijd aan bij mij. Ze dwalen een tijdje rond in mijn leven, als indringers die proberen een plek te veroveren. Vaak sterven ze af, een enkel schiet wortel. Schaduwen vond ik een intrigerend thema. Waar is je schaduw als het donker wordt? Hoe zou het zijn als je geen schaduw hebt? Wat gebeurt er als je schaduw voor zichzelf begint? Wat blijft je schaduw als je overlijdt? Dit laatste is niet onbelangrijk gezien mijn leeftijd. Ze blijken naar het Schaduwrijk te gaan, maar waar ligt dat en hoe kunnen we het kennen? Hoe zou het zijn als je daar als levend wezen in terechtkomt? Of kunnen we er alleen maar in geloven en leidt geloof dan niet tot de meest curieuze overtuigingen? Zo werd een spreeuwendans voor de een arabeske schoonheid en voor de ander duistere dreiging. Deze laatste zinnen zijn constructies achteraf, want al schrijvend was ik vooral bezig de gebeurtenissen ter plaatse te observeren.

“GerberaAnandria’                                                                                                                      

Lena Heynen       

                                                                                                                            Aanmoedigingsprijs jong talent.  

Lena Heynen

Ik ben Lena Heynen (24 jaar) uit Leuven. Ik ben taalkundige en daarnaast schrijf ik poëzie (te lezen op instagram op @woordentroost). Ik neem af en toe deel aan schrijfwedstrijden die ik online tegenkom. De wedstrijd van de Raadselige Roos vond ik via de website van Schrijverspunt. Ik had eigenlijk niet verwacht om hier iets van te horen, maar was heel aangenaam verrast toen bleek, dat ik opgenomen werd in de bundel. Schrijven is voor mij een enorme uitlatingsklep. Ik probeer om in mijn gedichten grote emoties en gebeurtenissen zoals verlies, verdriet, angst … in kleine herkenbare woorden te gieten en zo troost te bieden. Dat deed ik ook in ‘Gerbera Anandria’, het gedicht dat ik inzond voor de Raadselige Roos. In het gedicht omschrijf ik hoe je je uit het niets soms mistroostig of verdrietig kan voelen, maar ook hoe waardevol het is als iemand op zo’n moment bij je komt zitten. In dit geval gaat het over mijn vriend Brent die ‘mijn zorgen als wilde bloemen plukt met zijn woorden’. Want hoe verdrietig of moeilijk een situatie ook is, hoop is er altijd.

De wedstrijd is ook aangemeld bij: https://schrijvenonline.org/

AMBASSADEUR

Hans Liebregts, voorzitter van het Letterkundig Centrum Limburg, is sinds enkele jaren ambassadeur van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. Als zodanig ondersteunt hij de organisatie met raad en daad.

De vakjury Proza:

 

De Vakjury Poëzie:

 

De winnaars van voorgaande jaren
Download hier een overzicht van de prijswinnaars van de voorgaande jaren.

Verkooppunt bundel Raadselige Roos
Bundels van eerdere jaargangen zijn tegen gereduceerde prijs te koop via raadseligeroos@literaircafevenray.nl.