Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! April 2017

Afgelopen week heeft een aantal reizigers hun vlucht naar hun vakantiebestemming gemist in verband met te lange wachttijden op Schiphol. Het is weer meivakantie en velen maken van de mogelijkheid gebruik om af te reizen naar een andere stad of een ander land. Ook de zomervakantie biedt de gelegenheid om op onderzoek uit te gaan: hoe zien andere landen eruit, hoe leven mensen daar, hoe ziet een andere cultuur eruit? Deze fysieke reizen zijn een manier om de wereld te ontdekken. Een andere manier om te proeven van andere leefwerelden, andere gewoonten en andere karakters is het lezen van een boek.

Literatuur kan beschouwd worden als een toegangspoort tot andere werelden. Zo ben ik zelf al, door middel van het lezen van boeken, op reis geweest naar verschillende landen en heb ik ontzettend veel mensen leren kennen. Een andere fijne eigenschap van boeken is dat ze mogelijk maken dat je kunt tijdreizen: de middeleeuwen zijn in een handomdraai bezocht, maar ook de toekomst is vrij toegankelijk.

In het kader van ‘vakantie en lezen’ wil ik twee dingen onder de aandacht brengen: de VakantieBieb en de Zomerleesgroep. De VakantieBieb (vakantiebieb.nl) is een app die beschikbaar is vanaf 1 juni 2017. In de VakantieBieb zijn zestig e-books voor het hele gezin te vinden, die beschikbaar worden gemaakt op 1 juni en 1 juli. De jeugd kan al vanaf 1 juni genieten van het aanbod, maar de volwassenen moeten een maand langer geduld hebben – zij kunnen vanaf 1 juli titels downloaden.

Wanneer u de zomermaanden juli en augustus thuis doorbrengt en graag een boek leest en daarover in gesprek gaat, dan kunt u zich inschrijven voor een Zomerleesgroep (via de website van de bibliotheek of senia.nl). Het thema van deze Zomerleesgroep is ‘op drift’ en daar worden drie boeken aan gekoppeld: Het oude land van Dörte Hansen, En de akker is de wereld van Dola de Jong en Helden van de grens van Dave Eggers.

De zomermaanden laten nog even op zich wachten, maar laat dat u er niet van weerhouden om in de tussentijd ook vooral te lezen. Geniet vanaf een comfortabele plek van dat land waar u nog niet geweest bent, of die tijd die u niet heeft meegemaakt of leer mensen kennen naar wie u altijd al nieuwsgierig bent geweest. Kortom: lees en beleef.