Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! april 2020

Druk, druk, druk

We leven in een tijd van veel drukte,  overdaad aan geluid en gevoelens van onrust. Dat behoort tot onze cultuur. Wij maken ons druk en voelen ons rusteloos over ons gebrek aan rust en stilte. Mensen hebben het gevoel dat ze te weinig rust krijgen. Maar nu even wat minder in deze tijd van de Corona-crisis. Noodgedwongen moet er worden teruggeschakeld. Een versnelling lager, een tandje minder.

Mooie tijd om eens rustig in de kringloopwinkel te snuffelen tussen de boeken. Voor een habbekrats kun je er de mooiste romans kopen. Sommigen daarvan nog niet eens gelezen; zo goed als nieuw. Daar tref ik aan een boek van de Britse psychologe, schrijfster en radio journaliste bij de BBC Claudia Hammond. Op haar website wordt mijn aandacht getrokken door haar nieuwste boek: The Art of Rest. How to Find Respite in the Modern Age.

In haar boek bespreekt de schrijfster een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Durham (U.K.) onder ruim 18.000 personen uit 134 landen. Het onderzoek betrof  “The Rest Test”, waarin personen gevraagd wordt aan te geven welke  activiteiten hen het meest rust geven. Activiteiten waarvan men ‘tot rust komt’, die ‘het hoofd leegmaken’ en waarmee het lichaam ‘wordt opgeladen’. Daaruit volgt een rangschikking van ‘rustgevende activiteiten’. In volgende van laag naar hoog:

  •  Mindfulness
  •  Televisie kijken
  •  Dagdromen
  •  Een lekker warm bad nemen
  •  Een flinke wandeling
  •  Niks doen
  •  Naar muziek luisteren
  •  Ik wil alleen zijn
  •  In de natuur verblijven
  •  LEZEN

U ziet het goed: de meest genoemde rustgevende activiteit is LEZEN. Neem een boek ter hand: een roman of gedichtenbundel, en u komt helemaal tot rust in een andere wereld, even weg van uw dagelijkse drukke bestaan.

En u kunt combineren, dat levert nog meer rust op: een gedicht lezen, alleen op een bankje aan het Reindersmeer. Hoe zalig is dat? Een roman lezen, alleen in een lekker warm bad. Daar knapt u van op.    Bij rust hoort stilte, omdat stilte ons rust geeft (kan geven). Geniet van de rust en stilte die uitgaat van het onderstaande gedicht.

Stilte

Stilte is de stem van binnen
woorden zijn overbodig
geworden, alles is al gezegd.

Stilte is anders dan geen geluiden;
het is een niet praten, alleen zijn
in gedachten, woordeloze pijn.

Stilte klinkt als zachte muziek
die in de bomen klimt
en langs ons leven streelt.

Het landschap ligt verlaten
en vredig te mediteren;
alleen de bomen fluisteren
stille woorden.

André Leijssen,
Bestuurslid van Literair Café Venray

30-04-2020