Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! april 2021

Een ezel hoort zichzelf graag balken

In de ‘Tzum’ van 12 maart jl. stond onder: Nieuws: Harriet Duurvoort wil geen boeken van racistische en viezige Gerard Reve in haar boekenkast. Gevolgd door haar tweet: Ik heb wel vijf ‘volle’ boekenkasten. Oh, ja, ……. en ik heb alleen Hermans en Anna Blaman van de 20e eeuwse schrijvers in die kasten. Ik zorg en schrijf. Ben columnist voor de Volkskrant en sinds kort ook voor Libelle (Oh, dat verklaart zo goed als alles!?). Ik sta niet meer zo open voor het stilistisch vernuft van iemand (Reve) die te vaak racistische uitlatingen deed. Ik vind hem saai, middelmatig en viezig. Ik weet wel dat hij gedichten maakte waarin hij seks had met God of godweetwat en dat dat heel blasfemisch en schokkend was. Ik vind dat typisch Nederlands. Viezige, ranzige, onsensuele en onerotische seks. Zo, Harriet is klaar.

Ikke niet! Harriet je zegt, dat je alleen W.F. Hermans en Anna Blaman in je boekenkasten hebt staan? Hermans was een racist. Ging in 1982, ondanks een geldende culturele boycot vanwege het Apartheidsregime daar, tóch naar Zuid-Afrika om lezingen te geven. Amsterdam bestempelde hem daarom als racist en persona non grata. En, …. als Amsterdam dat bestempeld,  …… nou, dan is dat zo…..!? Net of ik in 1983 al een Harriet Duurvoort hoor!?

Anna Blaman? Bezwaren tegen en oordelen over haar roman ‘Eenzaam Avontuur’: …. ongenietbare kruising van bakvisromantiek en existentiële twijfels’ (Jaap Goedegebuure); De ‘ijzingwekkende vivisectie, die geen verborgenheden schuwt maakt het boek tot verboden lectuur (De Linie); ‘… een buitenissig geval, dat men het best ongelezen kan laten, en:  ….. een gruwelijke aanslag op de goede smaak en vooral op de levensbeschouwing van allen, die er terecht trots op zijn deel uit te maken van een christelijke natie ….. het is een vies geval ; …..  een bespotting van ongeveer alles wat men onder goede zeden verstaat…(de Volkskrant)’ Hoor ik hier alwéér een Harriet Duurvoort echoën?

Harriet, je zegt te weten, dat hij (Reve) gedichten maakte waarin hij seks had met God ….., maar je weet weer niet, dat dit stukje over God en het ezeltje met zwachtels om Zijn hoefjes, in ’Brief aan mijn bank’, stond en geen gedicht was, maar door Gerard Reve in 1966 gepubliceerd werd in de eerste editie van ‘Dialoog, tijdschrift voor homofilie en maatschappij. Misschien tóch van horen zeggen ……?

Ook in Hendrik Algra’s (ARP senator) woorden uit 1963 over Reve: ……….. die met niets ontziende brutaliteit homoseksualiteit had gelijkgesteld aan het wonderlijke liefdespel tussen man en vrouw, hoor ik ook ‘n Harriet Duurvoort avant la lettre. Wat heb jij tegen de ‘herenliefde’? Waarom vind jij dat ´typische Nederlands,….. viezige, ranzige, onsensuele en onerotische seks?

Harriet, de rechter sprak Reve in het Ezelproces in 1966  vrij van ‘smalende godslastering’. Wie ben  jij om ….? Ik ben er dan ook zeker van dat ook jouw vermeende gelijk en verontwaardiging opnieuw gelogenstraft zullen worden?

Wat is schone, appetijtelijke, sensuele en erotische seks, wellicht volgens jouw Libelle-normen? De eigen man met de eigen vrouw, in het eigen bed, onder de lakens, dekens, c.q. het dekbed, licht uit,  oogjes dicht, handjes thuis, mondjes dicht en natuurlijk wél, de kleur van de nachtpon moet zeker terugkomen in het dekbedovertrek of anders wel in de overgordijnen?

Harriet, een goede welgemeende raad  voor jou: ga je inlezen, voordat je je uitlaat over schrijvers, boeken en literatuur. En ten slotte dit, dat raad ik jou, mijzelf en iedereen aan: lees zeker ook eens controversiële schrijvers, die kunnen ons veel over van alles en nog wat en vooral over onszelf leren, véél meer dan schrijvers, die ons naar de mond schrijven met wat we al weten, denken en vinden.

Ben Helder