Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Augustus 2015

Het centrum van Venray telt een bibliotheek, bioscoop, schouwburg, museum, een  beeldenbos, zeven  restaurants, acht lunchrooms en negen cafés.  Eigenlijk tien want Venray heeft ook nog een ‘literair café’. Volgens de literaire kaart van Limburg heeft Venray het enige nog actieve literair café met die naam in de regio Noord-Limburg. Daar mag Venray best trots op zijn. Het doel is om steeds meer mensen in contact te brengen met schrijvers uit het Nederlands taalgebied op een heel toegankelijke manier. Per seizoen nodigt Literair Café Venray vier schrijvers uit om een voordracht te verzorgen in het Theehuis van Odapark Venray. Drie van de vier lezingen vinden plaats op zondag. De laatste lezing van het seizoen staat gepland op een donderdagavond. 

Literair Café Venray is verheugd dat het gelukt is om in het nieuwe seizoen, dat op 4 oktober aanstaande begint, vier auteurs welkom te mogen heten waaronder de gerenommeerde schrijfster Renate Dorrestein. Daarnaast komen ook drie veelbelovende jonge schrijvers (m/v)  naar Venray: Griet Op de Beeck, Gustaaf Peek en Maartje Wortel. De auteurs lezen voor uit eigen werk, vertellen met liefde en plezier over het schrijfproces en beantwoorden allerlei vragen uit het publiek. En met succes. De belangstelling voor de schrijversbijeenkomsten is groot. Soms zijn er vijftig gasten maar doorgaans varieert het bezoekersaantal tussen de zeventig tot tachtig. Tijdens het optreden van Joost Zwagerman bijvoorbeeld in het jaar waarin hij het Boekenweek-geschenk schreef, maart 2010, zat het Theehuis bomvol en ook de foyer puilde helemaal uit. En met de komst van Wim Daniëls, begin dit jaar, moest zelfs worden uitgeweken naar een andere plek vanwege de grote toeloop.

Het initiatief om een literair café op te richten is 23 jaar geleden genomen door wijlen Harry Theunissen. Vanaf 1993 is hij ook algemeen secretaris van het stichtingsbestuur geweest. Paul van Doesum werd de eerste voorzitter. Tot Tom Voermans in september 2011 de voorzittershamer van hem overnam. Nens van der Wijngaard, die Tom Voermans opvolgde, heeft intussen het voorzitterschap overgedragen aan Frans Schmeetz, die met ingang van dit nieuwe seizoen, leiding geeft aan het bestuur dat uit acht mensen bestaat.

Tijdens alle schrijversbijeenkomsten verzorgt Boekhandel Van den Munckhof, één van de sponsoren van het Literair Café, de boekenverkoop. Ook is er gelegenheid de boeken te laten signeren door de betreffende auteur.

Meer informatie over Literair Café Venray? Ga naar www.literaircafevenray.nl en Facebook.com|Literair Cafe Venray