Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! augustus 2017

In mei schreef ik in deze column over het bijzondere jaar dat het Literair Café Venray tegemoet gaat: het vijfentwintigjarig jubileum! Daarbij hoort natuurlijk een speciaal programma. Eerder gaf ik al aan welke datums u kon noteren in uw agenda, nu volgt de concrete invulling daarvan.

Op vrijdag 22 september 2017 vindt de aftrap van het jubileumjaar plaats aan de hand van een kleine conferentie in het Theehuis. Ook tijdens deze avond wordt er een podium gecreëerd met aandacht voor schrijvers en boeken, geheel in lijn met de visie die het Literair Café al jaren uitdraagt: het bevorderen van literaire manifestaties in de regio Venray.

De eerste schrijversbijeenkomst zal plaatsvinden op zondag 8 oktober 2017 in het Theehuis. De schrijfster die te gast is op die ochtend is Roos van Rijswijk. Van Rijswijk groeide op in Amsterdam en werkt als columnist en journalist voor Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit. Ze publiceerde korte verhalen in diverse literaire tijdschriften en in februari 2016 verscheen haar eerste roman Onheilig, waarvoor ze de Anton Wachterprijs in ontvangst mocht nemen.

Op zondag 19 november 2017 wordt Stefan Hertmans verwelkomd als tweede gast van het seizoen. Hertmans is geboren en getogen in Gent en studeerde Humaniora en Germaanse filologie. Hij is schrijver, dichter en essayist. Hertmans is docent aan de Gentse Hogeschool en redacteur van het tijdschrift De Gids. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het zeer de moeite waard is om zowel zijn boeken te lezen als naar zijn verhaal te komen luisteren.

De derde bijeenkomst van het nieuwe seizoen wordt een extra bijzondere: om het jubileumjaar te vieren wordt er op maandag 12 maart 2018 om 1900 uur een avond georganiseerd in de Schouwburg van Venray, waar Tommy Wieringa komt vertellen over zijn werk en zijn leven. Tijdens deze avond komen ook de bevindingen uit de Literaire Salon én de Junior Salon bij elkaar, waar het laatste boek van Wieringa – De dood van Murat Idrissi –  uitvoerig wordt besproken. Wieringa zal op deze avond actief in gesprek gaan met de aanwezigen.

Op donderdag 17 mei 2018 sluit Otto de Kat het seizoen af. Otto de Kat (pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt) is een Nederlandse journalist, dichter, vertaler, uitgever en romanschrijver. Zijn romans spelen zich af in de jaren dertig en veertig en hebben een observerende stijl, waarbij het de schrijver moeiteloos lukt om afzonderlijke genres te overstijgen. Bericht uit Berlijn, het bekende boek van De Kat, is een reisverhaal, literaire thriller, familieverhaal, psychologische roman, liefdesverhaal en historische roman ineen.

Al met al belooft het jubileumjaar een reeks van interactieve en interessante gebeurtenissen te worden: mis het niet!