Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! augustus 2019

Het Literair Café Venray heeft ook het afgelopen seizoen weer een mooi programma vorm weten te geven en kan terugkijken op een aantal succesvolle schrijversbijeenkomsten. Na maanden van voorbereidingen ligt er ook voor het nieuwe seizoen weer een veelbelovend programma op u te wachten. Dit keer geen vier, maar vijf schrijvers: Marente de Moor, Alexander Münninghoff, André Leijssen, Franca Treur en Hanneke Hendrix.

Op zondag 29 september 2019 is Marente de Moor de eerste gast in Venray om 11.00 uur in het Odapark. Ze is een Nederlandse schrijfster en columniste, die door Rusland gefascineerd is. In 2007 debuteerde De Moor met De overtreder, in 2010 verscheen De Nederlandse maagd (in 2011 bekroond met de AKO Literatuurprijs), in 2013 verscheen Roundhay, tuinscène enhaar laatste roman, Foon, werd in 2018 uitgegeven. De Moor schreef naast haar romans ook columns en werkte als redacteur voor Elsevier en HP De Tijd.

Tijdens de tweede schrijversbijeenkomst is Alexander Münnighoff te gast in Venray. Zijn schrijverschap wordt getekend door oorlogsverhalen en familieverhoudingen. Naast de roman die hij schreef op zeventigjarige leeftijd, De stamhouder uit 2014, verzorgde hij ook veel reportages over oorlogsgebieden. Vanaf 1966 werkt hij als journalist, voor onder andere NRC, Haagse Post en Intermediair en in 1983 wint hij de Prijs voor de Dagbladjournalistiek met een serie over Turkije. Om 11.00 uur zal hij op 24 november in het theehuis van het Odapark zijn verhaal doen.

Op zondag 16 februari 2020 zal de ochtend in het teken van ‘het overleden kind in de literatuur’ staan. André Leijssen, bestuurslid van Literair Café Venray en vader van Josien, publiceert in 2019 zijn dichtbundel Josien.waarbenjij.nu. André vat het leven met zijn dochter, die overleed aan de gevolgen van kanker op vijfendertigjarige leeftijd, samen in 46 gedichten en drie hoofdstukken.

De vierde schrijversbijeenkomst vindt plaats op zondag 15 maart 2020. Vanaf 11.00 uur staat de ochtend in het teken van Franca Treur, die geboren en opgegroeid is in Zeeland. In 2009 debuteert ze met haar roman Dorsvloer vol confetti, waarin Katelijne opgroeit in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. In 2017 publiceert Treur de roman Hoor nu mijn stem, waarin ze teruggaat naar haar jeugd en het keurslijf waarin ze is geboren en opgegroeid.

Op zondag 17 mei 2020 sluit Hanneke Hendrix het seizoen weer af. Hendrix is op verschillende manieren bezig met taal en schrijven: ze studeerde Writing for Performance en Wijsbegeerte, debuteerde in 2012 met haar roman De verjaardagen, schrijft voor NRC en geeft les aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en de Schrijversvakschool. In 2018 verscheen Aswoensdag, waarin Marit terug moet naar haar Limburgse geboortedorp om daar voor haar moeder te zorgen.