Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! December 2015

Traditioneel worden aan het einde van het jaar lijstjes gemaakt. Topjes in allerlei soorten en maten. De Boeken Top 10, Top 10 van de meest favoriete schrijvers, Top 5 van de meest verkochte boeken. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een lijstje van. Lijstjes, topjes. iedereen is er dol op. Kent u de Top 3 van de meest opvallende woorden van dit jaar? Labbekakken (Hans de Boer, VNO-NCW-voorzitter), sjoemelsoftware (fraude Volkswagen) of graasdruk (te veel runderen in Oostvaardersplassen).

 Wekelijks verschijnen in verschillende dagbladen toplijsten van de meest verkochte boeken. Het nieuwe boek van Annejet van der Zijl bijvoorbeeld: ‘De Amerikaanse prinses’, staat al vier weken op de eerste plaats in de Top 10 van de CPNB, een brancheorganisatie die het kopen en lezen van boeken stimuleert. Het verhaal van Van der Zijl gaat over de peetmoeder van prinses Beatrix.

Overal zie je de lijstjes opduiken. Er bestaat zelfs een Boeken Cadeau Top 10. Volgens de boekhandelaren zijn het afgelopen jaar de drie grootste verkoopsuccessen: Griet Op de Beeck: ‘Kom hier dat ik u kus’, Joris Luijendijk: ‘Het kan niet waar zijn’, Annegreet van Bergen: ‘Gouden Jaren’. Adriaan van Dis eindigde als hoogste op de lijst van de Libris Literatuurprijs voor zijn boek : ‘Ik kom terug’ en Jeroen Brouwers als eerste op de lijst van de ECI-prijs voor zijn boek: ‘Het hout.’

Schrijfster en columniste Maartje Wortel stijgt snel in menig topje. Onlangs verscheen haar verhalenbundel ‘Er moet iets gebeuren’ bij de jonge uitgeverij Das Mag. Ook Inge Schilperoord is een snelle stijgster. Zij debuteerde het afgelopen jaar met haar roman ‘Muidhond’ die werd genomineerd voor de ECI-prijs.

Maar het lijstje waar met ‘ogen op steeltjes’ naar wordt uitgekeken is de Top 3 van de winnaars van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. In het diepste geheim zijn de jury’s bijeen geweest. Zij hebben alle 99 inzendingen beoordeeld zowel proza als poëzie. Bij dit hele gebeuren zijn om en nabij 50 mensen betrokken. Tot eind januari volgend jaar blijft deze

Top 3 het best bewaarde geheim van Venray. Hier wordt immers níet gelekt!

De laureaten van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op zondag 24 januari 2016. Burgemeester Hans Gilissen reikt de prijzen uit in het Partycentrum Anno ’54 aan de Raadhuisstraat. Literair Café Venray wenst u veel leesplezier in 2016. Het jaar dat is uitgeroepen tot het Jaar van het Boek!

Als u donateur wilt worden van Literair Café Venray dan kan dat. Ga naar: www.literaircafevenray.nl . Volg ons op Facebook.com | Literair Café Venray.