Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! December 2018

Het afgelopen jaar heeft ons wat betreft literatuur van alles gebracht. Schrijversbezoeken van onder anderen Thomas Verbogt en Hanna Bervoets, de jubileumviering van het Literair Café Venray en een succesvolle juniorsalon. Ook in het nieuwe jaar, 2019, staat er het een en ander te gebeuren.

Op 20 januari 2019 zal de uitreiking van de Raadselige Roos plaatsvinden. Amateurschrijvers en dichters hebben mee kunnen doen aan deze 26e editie van de schrijfwedstrijd, die wordt georganiseerd door het Literair Café Venray. Het thema van deze editie was ‘speelruimte’ en daar zijn ongetwijfeld interessante en mooie stukken over geschreven. Voor de uitreiking is een oude traditie in ere hersteld: er kan een trofee gewonnen worden voor de eerste prijs proza, poëzie en de publieksprijs.

Eind januari kunnen we ons voor in ieder geval een week onderdompelen in de poëzie. Van 31 januari tot en met 6 februari 2019 vindt de poëzieweek plaats in Nederland en Vlaanderen. Het thema van deze week is ‘vrijheid’ en wanneer u bij de boekhandel € 12,50 uitgeeft aan poëzie, dan krijgt u er een geschenk van Tom Lanoye bij. De Vlaamse schrijver van romans, gedichten en theater dicht het Poëziegeschenk van 2019 onder de titel Vrij – wij? Op de site van de Poëzieweek is al een voorproefje te lezen van een gedicht van Lanoye.

Na de poëzieweek hoeven we niet lang meer te wachten op de Boekenweek. Van 23 tot en met 31 maart 2019 vindt de Boekenweek 2019 plaats. Het thema, dat veel stof deed opwaaien, is ‘de moeder de vrouw’. Jan Siebelink ontfermt zich over het Boekenweekgeschenk, dat u cadeau krijgt bij een uitgave van € 12,50 aan Nederlandstalige literatuur. Het boekenweekessay wordt voor deze editie geschreven door Murat Isik. Wilt u liever een keer luisteren naar wat schrijvers te zeggen hebben? Dan kunt altijd nog naar De Dag van de Literatuur gaan op donderdag 28 maart 2019 in Rotterdam.

Kortom: ook in 2019 hoeven we ons op literair gebied niet te vervelen. Ik wens u allen een mooie jaarwisseling en al het goede voor het nieuwe jaar.

Emmy Rongen