Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Februari 2015

‘Waanzin in de letteren. Te gek voor woorden’, zo luidt het thema van de 80ste  Boekenweek die volgende week zaterdag 7 maart a.s. van start gaat. Als het aan de organisatie CPNB ligt, wordt dit de waanzinnigste Boekenweek ooit.  Het meest opvallende onderdeel van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Speciaal voor deze jubileumeditie heeft Dimitri Verhulst: ‘De zomer hou je ook niet tegen’ geschreven. Lezers krijgen dit boek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. 


Literatuur zit vol waanzin. Vol met boeiende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar literatuur zit ook vol met mensen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s  Slaap of aan of  Werther van Goethe. Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma, Toen ik je zag van Isa Hoes en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren. De novelle van de Belgische schrijver Dimitri Verhulst gaat over een beginnende zestiger die een mentaal gehandicapte jongen van 15 jaar ontvoert naar de Provence. Het boek zit vol gekte, wijkt volledig af van de alledaagse norm.

 Op verzoek van de CPNB schreef Pieter Steinz het Boekenweekessay 2015. De auteur van de bestseller Made in Europe geeft hierin een rondleiding door het ‘dolhuis’ van de wereldliteratuur. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans schrijft hij over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers.

En dan is er nog het Boekenmagazine ‘Te gek voor woorden’. Dit magazine is gratis verkrijgbaar bij de bibliotheek BiblioNu zolang de voorraad strekt. Een magazine vol interessante bijdragen en boekentips bij het waanzinnige thema van Boekenweek.

De Boekenweek duurt tot en met zondag 15 maart aanstaande. Op de laatste dag van de Boekenweek is Wim Daniëls te gast bij het Literair Café Venray. Wim Daniëls is gek op taal en veel mensen zijn dol om hem over onze taal te horen spreken. De lezing wordt gehouden in het Dans- en Partycentrum Anno ’54, aan de Raadhuisstraat te Venray en begint om 11.30 uur.

Meer informatie over Literair Café Venray kunt u vinden op de website: www.literaircafevenray.nl. Als u Literair Café Venray financieel wilt steunen dan kan door donateur te worden voor minimaal € 20,00 per jaar. U kunt zich aanmelden via: secretariaat@literaircafevenray.nl