Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Februari 2016

Na een feestelijke en zeer geslaagde prijsuitreiking van de 23ste editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos is de bekende schrijfster Renate Dorrestein onze volgende gast dit seizoen. Op zondag 13 maart 2016 verzorgt zij een voordracht in Odapark Venray waarbij u van harte welkom bent. Daarover ontvangen de donateurs en belangstellenden van Literair Café op korte termijn een Nieuwsbrief. Meer daarover kunt u binnenkort ook lezen op onze website, Facebook en in dit blad. Ondertussen is Literair Café Venray druk in de weer met de voorbereiding van het programma voor het nieuwe seizoen net zoals andere culturele organisaties en instellingen. 

 

Sinds 1993 streeft Literair Café Venray het doel na om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met literatuur. Door onder andere ieder seizoen vier schrijversbijeenkomsten te organiseren. Drie op een zondagochtend te beginnen in oktober en één op een donderdagavond in mei ter afsluiting. Nieuw het komende seizoen is dat de schrijversbijeenkomsten op zondag niet meer zullen beginnen om half twaalf maar om elf uur. De lezingen duren ongeveer twee uur inclusief pauze.

Bij het samenstellen van de nieuwe lezingencyclus maakt Literair Café dankbaar gebruik van allerlei publicaties op boekengebied. Vaak heeft het wekelijkse VPRO televisieprogramma ‘Boeken’, gepresenteerd door Wim Brands, een interessante schrijver als gast. Of wordt een nieuwe boektitel uitgeroepen tot Boek van de Maand in het goed bekeken televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. Ook raadpleegt Literair Café de verschillende Boeken Top-Tien’s en rubrieken die verschijnen in dag- en week- en maandbladen en worden de lijsten gelezen  die de verschillende jury’s publiceren van de nominaties voor literaire prijzen zoals de Libris Literatuur Prijs. Al ruim 40 jaar kiest deze jury achttien titels van boeken die  in het voorafgaande jaar verschenen zijn. Op maandag 7 maart aanstaande wordt bekendgemaakt welke zes daarvan ‘doorgaan naar de volgende ronde’. Op 9 mei wordt de prestigieuze Librisprijs uitgereikt. De winnaar ontvangt dan een bronzen legpenning en een geldbedrag van € 50.000.

Uit al deze informatie ‘sprokkelt’ Literair Café namen van schrijvers en boektitels bij elkaar. Deze worden getoetst aan drie criteria: kwaliteit, betaalbaarheid en naamsbekendheid of anders gezegd: toegankelijkheid. Ook wordt gekeken of de betreffende auteur al eerder te gast is geweest. Maar als Peter Buwalda bijvoorbeeld dit jaar zijn tweede roman publiceert, is de kans groot dat hij opnieuw in Odapark te gast zal zijn mits hij betaalbaar blijft. Eén ding is zeker: ook in het nieuwe seizoen presenteert Literair Café een boeiend aantal schrijvers. Welke? Dat blijft nog even een verrassing.

Als u donateur wilt worden van Literair Café Venray of onze Nieuwbrief wilt ontvangen, ga dan naar: www.literaircafevenray.nl . Volg ons op Facebook.com | Literair Café Venray.