Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! februari 2018

Het is bijna zover: de feestelijke jubileumavond van het Literair Café Venray! Op maandagavond 12 maart 2018 zal er in de Schouwburg van Venray een avondvullend programma plaatsvinden, waarvoor u allen uiteraard van harte bent uitgenodigd. De avond zal draaien om schrijver Tommy Wieringa, van wie vorig jaar het boek De dood van Murat Idrissi verscheen. Wieringa is een belangrijk schrijver, die aan de hand van verschillende romans en thematieken de wereld beschrijft. Denk aan Joe Speedboot, waar een groep nieuwkomers gebukt blijft gaan onder hun onverwerkte verleden en waar verlossing dichtbij lijkt, maar niet verder weg kan zijn. Of denk aan Dit zijn de namen, waarin de schrijnende werkelijkheid van de vluchtelingenproblematiek verweven wordt met de zoektocht naar afkomst en identiteit.

De dood van Murat Idrissi speelt zich af rondom dezelfde thematiek en zoektochten. De link met de actualiteit is snel gelegd. Daarnaast biedt het beeldende proza van Wieringa ruimte voor een andere dan woordelijke interpretatie van zijn roman: het beeld, de foto. Paul Dorenbosch en Gert Jan Windemuller hebben een fotoreportage verzorgd, die afgespeeld wordt tijdens deze avond. De achtergrondfoto’s zullen voor een intieme sfeer zorgen, die gebaseerd is op het bijwonen van een avond van de Literaire Salon en het lezen van de roman zelf. Ook voor muzikale aankleding tijdens deze avond is gezorgd.

In het najaar van 2017 heeft de Literaire Salon plaatsgevonden, waarover ik ook al eerder schreef. Het waren twee interessante bijeenkomsten waaruit een aantal vraagstukken naar voren gekomen is. Op woensdagmiddag 7 maart 2018 vindt er een debat plaats in de bibliotheek van Venray, waar jongeren met elkaar in gesprek gaan over de roman van Wieringa – de juniorsalon. De uitkomsten van beide salons worden betrokken bij de feestavond in de Schouwburg, dus aan invalshoeken en perspectieven zal het die avond niet ontbreken.

Nu zijn er veel lezers geweest die na hebben gedacht en misschien nog steeds nadenken en gaan nadenken over De dood van Murat Idrissi, toch is het verhaal niet compleet zonder de schrijver zelf. Tommy Wieringa zal deze avond ook zelf in gesprek gaan met zijn lezers, door middel van een interactief gedeelte dat het grootste deel van de avond zal vullen.

Houdt u van literatuur en bent u benieuwd naar de beeldende interpretatie van een roman? Dan is de jubileumavond in de Schouwburg van Venray een uitgelezen avond om daar het glas op te heffen.