Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Februari 2019

Het leven in letterenland staat niet stil. Ook in de maand maart is er weer voldoende gelegenheid om van literatuur te kunnen genieten. Deze week een vooruitblik op de schrijversbijeenkomst van het Literair Café Venray, de Boekenweek en de Libris Literatuur Prijs.

Begin februari heeft de jury van de Libris Literatuur Prijs de longlist bekendgemaakt. Tussen die achttien titels staan onder andere Zomervacht van Jaap Robben en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Twee boeken met een thematiek die een beetje schuurt. In de roman van Robben wordt de gezinssituatie op de proef gesteld door een fysiek en verstandelijk beperkt gezinslid. In het werk van Rijneveld staan de verhoudingen binnen het gezin op spanning door het verlies van een gezinslid, dat de vraag met zich meebrengt hoe men dat verlies een plek kan geven – of juist niet. Op 18 maart wordt duidelijk of deze romans, of toch zes andere uit de lijst met genomineerden, terechtkomen op de shortlist. Op 6 mei wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt.

Om meer mensen enthousiast te maken en om ervoor te zorgen dat meer mensen geïnteresseerd raken in de genomineerde boeken, heeft de organisatie van de Libris Literatuur Prijs een initiatief gelanceerd: start jouw leesclub. Abdelkader Benali, voormalig Libris Prijswinnaar en juryvoorzitter, nodigt als ambassadeur iedereen uit om een leesclub te starten. De bedoeling is dat minimaal twee lezers zich concentreren op één boek. Vanaf 18 maart worden de leesclubs persoonlijk bezocht door een ambassadeur. Los van dit bezoek kunnen er ook prijzen gewonnen worden, waaronder het bijwonen van de prijsuitreiking tijdens het besloten galadiner, met een overnachting in het Amstel Hotel in Amsterdam. Om mee te dingen naar een schrijversbezoek of het bijwonen van de prijsuitreiking is het noodzakelijk om de leesclub aan te melden via www.startjouwleesclub.nl.

Op 17 maart staat er weer een schrijversbijeenkomst gepland in het theehuis van het Odapark. Deze zondag zal schrijfster, dichteres, muzikante en psychoanalytica Anna Enquist een bezoek brengen aan Venray. Enquist debuteerde met haar poëziebundel Soldatenliederen in 1991 en in 1994 debuteerde ze met haar roman Het meesterstuk. Enquist schrijft autobiografische gedichten en romans, die zich concentreren rond de thema’s moederschap, muziek en psychologie. Gezien haar achtergrond en vakgebieden zal het ongetwijfeld een interessante ochtend worden.

Op het einde van maart, 23 tot en met 31 maart, is het tijd voor de Boekenweek. In het kader van het thema ‘De moeder de vrouw’ schreef Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk en schreef Murat Isik het Boekenweekessay. Twee mooie redenen om een bezoek te brengen aan de boekwinkel.