Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! februari 2020

Vorig jaar schreef ik er al over in een eerdere column: de Boekenweek van 2020. De rebellen en dwarsdenkers staan centraal in zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay. Van 7 tot en met 15 maart 2020 staan deze rebellen en dwarsdenkers van de literatuur in de schijnwerpers.

Annejet van der Zijl heeft dit jaar het Boekenweekgeschenk geschreven: Leon & Juliette. Van der Zijl heeft haar novelle gebaseerd op een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde. Het verhaal speelt zich af in Charleston in 1820. De liefdesrelatie draait om een jonge Nederlander die geld wil verdienen in de Nieuwe Wereld en een meisje dat hij koopt, zodat zij zijn slavin wordt. Van der Zijl gaat op tournee en is onder andere op vrijdag 13 maart in Maastricht te zien en te beluisteren.

Het Boekenweekessay is geschreven door Özcan Akyol. In dit essay onderzoekt Akyol hoe het met de schrijvers is die een polemische stijl hanteren en die écht iets teweegbrengen in de maatschappij. Het lijkt er namelijk op dat deze soort schrijvers steeds minder publiceert, of dat er steeds minder aandacht voor is. De rebelse literatuur is terrein aan het verliezen. In Generaal zonder leger doet Akyol verslag van zijn onderzoek. Ook Akyol gaat op tournee en is te zien en te beluisteren in onder andere Eindhoven, Venlo, Nijmegen en Arnhem.

Als laatste wil ik ook graag nog een bericht van meer persoonlijke aard delen. In januari 2017 heb ik deze column overgenomen van mijn voorganger. De afgelopen jaren heb ik deze columns met veel plezier geschreven en heb ik mijn best gedaan om ‘de literatuur’ en de Nederlandse taal in een breder perspectief te plaatsen. Nu is het tijd om het stokje aan iemand anders over te dragen. Ik wil u als lezer graag bedanken voor de tijd die u genomen heeft om deze columns te lezen en wens u alle goeds toe. Dank u wel.

Emmy Rongen