Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Januari 2015

ONTREDDERING

Weer zingt en raast zijn hoofd.
Het drijft hem tot de rand.
Zo zelfs dat hij de veerman vraagt:
‘Hoe ver is hier de overkant?’
Hij zegt: ‘Niet ver.
De Styx is hier niet breed
Zoals je ziet.’
Toch is voor hem ook nu
die stap te groot. 

Nog kan hij niet.

Dit gedicht van Piet Tunnesen uit Gennep won afgelopen zondag de eerste prijs Poëzie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2014. Een kort gedicht dat zeer beeldend geschreven is volgens de vakjury Poëzie. ‘Ik snap het precies en kan het meevoelen.’ Het raakt, het is een universeel thema, dat je ‘in weinig woorden zoveel kunt zeggen.’ De jury koos dit gedicht uit de in totaal veertig ingezonden gedichten van de jaarlijkse schrijfwedstrijd met als thema: ‘scharniermomenten.’ Uit het aantal van de inzendingen blijkt dat het ook in Venray en omgeving wemelt van amateurdichters. Mannen en vrouwen die graag bezig zijn met taal. Mensen die op een zo kunstzinnig mogelijke manier proberen vorm te geven aan hun gevoelens en ideeën. Want zo schrijft Hans Liebregts, voorzitter van het Letterkundig Centrum Limburg en tevens Ambassadeur Raadselige Roos, in het voorwoord van de nieuwe bundel: ‘hoe kunstzinniger, talentvoller, hoe effectiever zal hun boodschap zijn, hoe beter zij kunnen overbrengen wat mensen bezielt.’

Uitgerekend vandaag is het Landelijke Gedichtendag, het startsein van de Week van de Poëzie 2015. Het motto van de Poëzieweek is: ‘Met zingen is de liefde begonnen.’ Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder, vol passie, over prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet.

 

Wat is poëzie eigenlijk? Dat vroeg Remco Campert zich af  in zijn wekelijkse column op zaterdag in Sir Edmund, de kunst- en cultuurbijlage van de Volkskrant. (23 januari 2015) Campert was op zoek naar het raadsel en vond de oplossing niet. Hij schrijft: ‘Voor wat ik nu zit te doen/weet ik geen verklaring./ Zou een man alleen op een eiland/ zon en honger/ de behoefte voelen/ om een krant te maken?/ Zo schrijf ik eerst het weerbericht/ en lees het dan/ en verdomd als het niet waar is. Soms komt het uit’!

Wat is goede poëzie? Het is een vraag die telkens terugkomt in talrijke jury’s die de gedichten beoordelen die ingezonden zijn naar de schrijfwedstrijden die aan de Poëzieweek gekoppeld zijn. Volgende week donderdag 5 februari worden maar liefst drie poëzieprijswinnaars bekendgemaakt van o.a. de VSB Poëzieprijs, de Herman de Coninckprijs en de Turing gedichtenwedstrijd. Daarnaast zijn er in ons land honderden activiteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief hebben georganiseerd.

 

De bundel Raadselige Roos 2014 bevat de bekroonde gedichten en verhalen van de 22ste (jaarlijkse) schrijfwedstrijd voor Zuid-Nederland en Nederlandstalig België. Als u Literair Café Venray financieel wilt steunen dan kan door donateur te worden voor minimaal € 20,00 per jaar. U kunt zich aanmelden via: secretariaat@literaircafevenray.nl