Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Januari 2017

Eén van de voor mij meest indrukwekkende zinnen die ik ooit in een boek gelezen heb, is de volgende: ‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.’ Jeroen Brouwers noteerde deze zin in zijn roman Bezonken rood uit 1981. Jaren geleden liep ik in Antwerpen en zag daar op de deur van een boekwinkel dezelfde zin staan. Regelmatig dwarrelt deze zin door mijn gedachten, vraag ik me af wat de strekking van de waarheid is die deze zin verbergt.

Literatuur heeft bij uitstek de kracht om mensen aan te raken en te verbinden. Had ik niet van literatuur gehouden, dan was ik niet gevraagd voor de schrijversbijeenkomst met Frank Westerman. Was dat niet gebeurd, dan was ik ook niet gevraagd om de bijeenkomsten van de Literaire Salon te leiden. En als dat niet was gebeurd, dan had ik deze spreekwoordelijke pen ook niet in mijn handen gehad. Zacht uitgedrukt vertegenwoordigt literatuur voor mij niet alleen een boek, losse beschreven vellen die gebundeld zijn in een band – nee, literatuur is meer dan dat. Literatuur verrijkt.

Nu is literatuur gelukkig niet alleen voor mij belangrijk. Afgelopen week heeft op zondag 22 januari de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos plaatsgevonden. Van 26 januari tot 1 februari is het poëzie wat de klok slaat in de Week van de poëzie. 19 maart ontvangt het Literair Café Annelies Verbeke en 25 maart start de Boekenweek, waarvoor Herman Koch het Boekenweekgeschenk gaat schrijven over het thema ‘Verboden vruchten’. Kortom, de komende tijd staat er voldoende op het literaire programma om u op te verheugen.

Nu is het niet alleen zo dat de regel van Jeroen Brouwers mij regelmatig stof tot nadenken geeft, ik word ook aangezet tot actie. Hand in hand met literatuur, poëzie, verhalen en andere facetten rondom het geschreven woord wil ik proberen om ook u aan te raken.