Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Januari 2022

Natuur

Vandaag (donderdag 27 januari) begint de ‘Poëzieweek 2022’ welke duurt tot en met volgende week woensdag 2 februari. Het thema van de poëzieweek is NATUUR: poëzie in de natuur en natuur in de poëzie. Het boegbeeld in deze week is de dichter, schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr met zijn motto ‘bloesemingen en overvloed’. Op de website van de poëzieweek (‘www.poezieweek.com’) worden we verleid tot poëzie: het lezen en/of het zelf schrijven van gedichten. Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen en Nederland worden poëzie-activiteiten georganiseerd variërend van poëzie in de klas, voordrachten, exposities, gedichtenroutes en wedstrijden. Nasr schrijft ook het ‘Poëziegeschenk 2022’ dat men cadeau krijgt in de poëzieweek bij aanschaf van een gedichtenbundel in de erkende boekhandel.

Afgelopen zondag heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden van de Raadselige Roos 2021, de jaarlijkse proza- en poëzie wedstrijd van het Literair Café Venray. Weer kon de bijeenkomst niet doorgaan vanwege de corona-lockdown. In een zoom-meeting werden de genomineerden gehuldigd en lazen zij hun gedicht of een gedeelte van hun verhaal voor. Ook de nieuwe bundel ‘Raadselige Roos 2021’ werd gepresenteerd. De prijsuitreiking is nog te zien via YouTube op de website www.ehmquiz.nl.

In deze tijden van klimaatverandering, druk en jachtig leven, afnemende biodiversiteit in de natuur, het verdwijnen van vele levende soorten in onze flora en fauna, komt onze natuur steeds meer in de belangstelling. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat het verblijven in de natuur een positieve invloed heeft op onze lichamelijke en psychische gezondheid. Een flinke wandeling in de natuur is heilzamer dan het innemen van een pilletje. Onze nationale ‘hersenprofessor’ (Eric Scherder), bekend van de praatprogramma’s op televisie, beveelt beweging in de natuur aan: belangrijk voor onze hersenen en goed voor gezond ouder worden.

De natuur brengt rust in een stressvol bestaan. De natuur geeft frisse lucht in een wereld vol stikstof en uitlaatgassen. De natuur prikkelt onze nieuwsgierigheid naar haar steeds weer wisselende gedaanten. De natuur brengt ons op aangename gedachten. Het ruisen van de wind in de bomen, het fluiten van de vogels, het ritselen van de dieren onder het gebladerte, het kabbelen van de beek, het prachtige uitzicht aan de bosranden en over de weilanden en heidevelden.

De natuur inspireert, brengt nieuwe gedachten en ideeën, en de natuur roept soms romantische gedachten en gevoelens op. Of gevoelens van verlangen, heimwee, en weemoed. Ook dichtbij in de bossen en heide in onze eigen streek. Bijzonder voor velen, waaronder mijzelf, is de Peel. Alsof ik er mijn hart verloren heb. Alsof ik er steeds naartoe word getrokken.

De Peel

De wind klimt als muziek in de bomen,
een koud geluid bij de koele maan
beroert de ziel. Nu die is weggegaan
drijven wolken voort met onze dromen.

Waar vogels zingen, beekjes stromen,
daar in de schaduw van ons bestaan,
vragen wij ons af waarheen we gaan
en waar vandaan we zijn gekomen.

Het wandelpad kruipt door het bos,
markeert de leegte van ons leven.
Voetstappen gaan op het zachte mos.

Een groet, een arm om ons heengeslagen,
warmte zonder woorden ons gegeven.
De Peel: een plek voor stille dagen.

André Leijssen