Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! januari 2024

Je mijn liefde laten voelen

Er zijn vele manieren waarop je aan een geliefde je liefde kunt verklaren. In de poëzie is de liefde, of het verlies daarvan, een terugkerend onderwerp. Is het niet zo dat we bij poëzie veelal denken aan thema’s zoals liefde, dood, romantiek, eenzaamheid of natuur?

Ik ben in het bezit van een bloemlezing samengesteld door de Nederlandse dichter Willem Wilmink: “Ik heb de liefde lief. De mooiste liefdesgedichten uit de Nederlandse en Vlaamse poëzie”. Smullen voor de liefhebber. Voor een dichter gaat het erom dat hij op een speciale manier zijn woorden kiest om zijn liefde voor iets of iemand tot uitdrukking te brengen (bedoeld is uiteraard ook: een dichteres).

Al bijna vijftien jaren ben ik lid van van het koor ‘Vocal Group Transparant’. Wij zingen eigentijdse populaire liedjes. Dit jaar vieren wij ons 15-jarig jubileum met een muzikale show (op zaterdag 13 april a.s. in de schouwburg van Venray). Wat ik in deze periode in ieder geval ook geleerd heb, is dat in de popmuziek ook opvallende, veelzeggende en mooie teksten geschreven worden.

In 2016 is voor het eerst de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend aan de veelzijdige liedjesdichter Bob Dylan. “Voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie” staat in de officiële oorkonde van de Zweedse Academie, die jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur toekent.

Tot het repertoire van ons koor behoort een bekend lied van Bob Dylan: “Make you feel my love”. Dit lied is door meer dan 450 artiesten vertolkt, waaronder Billy Joël, Neil Diamond en Adèle. In het popcultuur tijdschrift ‘Rolling Stone’ van oktober 2019 wordt dit lied aangeduid als de nieuwe standaard voor popsongs. Hieronder volgt de volledige tekst van het lied.

 

Make You Feel My Love

When the rain is blowing in your face
And the whole world is on your case
I could offer you a warm embrace
To make you feel my love

When the evening shadows and the stars appear
And there is no one there to dry your tears
I could hold you for a million years
To make you feel my love

I know you haven’t made your mind up yet
But I will never do you wrong
I’ve known it from the moment that we met
No doubt in my mind where you belong

I’d go hungry, I’d go black and blue
I’d go crawling down the avenue
No, there’s nothing that I wouldn’t do
To make you feel my love

The storms are raging on the rolling sea
And on the highway of regret
The winds of change are blowing wild and free
You ain’t seen nothing like me yet

I could make you happy, make your dreams come true
Nothing that I wouldn’t do
Go to the ends of the Earth for you
To make you feel my love
To make you feel my love

Niet een rechttoe-rechtaan liefdesverklaring zoals bij de dichter Herman Gorter (“Zie je, ik hou van je/ik vin je zo lief”) of zoals bij de The Beatles (“She loves you, yeah”), maar de wens aan de ander om je liefde te laten voelen. Dat is ook poëzie.

André Leijssen