Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! juli 2018

De zomer: voor sommigen een tijd van bezinning, voor anderen een tijd van uitrazen. Na een tijd van hard werken of studeren (of misschien zelfs allebei) breekt er voor velen een periode aan waarin uitgerust kan worden. De een vertrekt naar het buitenland, de ander zoekt vertier dichterbij huis. Waar u ook heen gaat, leesmateriaal mag niet ontbreken.

De afgelopen weken liep ik regelmatig een boekhandel of supermarkt binnen. Op beide plekken was er een ruim aanbod te vinden aan boeken, tijdschriften en de zogeheten zomerboeken. Tijdschriften geven vaak een extra zomereditie uit, waarin korte verhalen of andere vormen van schrijverij te vinden zijn. Leuk voor onderweg op de achterbank van de auto, aan de rand van het zwembad of met een ijsthee op een terras.
Boekhandels bieden verschillende soorten boeken aan de hand van een actie aan. Koop twee zomerboeken en krijg het derde exemplaar gratis. Of koop twee AVI-boeken en neem het derde exemplaar gratis mee. Op deze manier kan zowel jong als oud het leesniveau op peil houden, of simpelweg genieten van een spannend verhaal of heldhaftig avontuur.
Zwijsen (ontwikkelaar van les- en leermateriaal) spreekt in een bericht van 12 juni 2018 over de zogenaamde ‘zomerdip’. Wanneer leerlingen aan het begin van het nieuwe schooljaar een leestoets maken, is vaak een terugval in leesvaardigheid te zien. Deze terugval kan veroorzaakt worden doordat er in de zomervakantie niet meer gelezen wordt.
Nu is het niet alleen voor jonge kinderen van belang om te blijven lezen, maar voor ons allemaal. Lezen biedt ontspanning, verkenning en plezier. Lezen is geen straf, ook al wordt dat op school regelmatig wel zo ervaren. Jammer, want lezen kan ook verrijking brengen. Ik hoop dan ook dat u, waar u ook heen gaat, iets te lezen meeneemt. Droom weg bij de wereld die opgeroepen wordt of de verhalen die u leest. Maar bovenal: geniet. Ik hoop dat lezen bijdraagt aan uw zomerpiek.