Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Juni 2015

Met de zomervakantie in zicht hebben veel lezers voorpret bij de talrijke leesuren die in het vooruitzicht liggen. In de hangmat, op het strand of in een luie stoel in de schaduw  naast de caravan. Maakt niet uit, als er maar tijd is voor een goed boek. Gelezen wordt er, een soort heilig moeten. Lezen is voor lezers als ademen. Vakantie betekent voor hen net als voor iedereen: vrij zijn van de dagelijkse sleur maar lezen is daarbij de extra kers op de taart: literatuur als bevrijding. Via een verhaal deelgenoot worden met de intiemste gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen.

Een aantal van hen heeft het boek ‘Lolita lezen in Teheran’ van de Iraanse schrijfster Azar Nafasi al klaar gelegd. Dit boek zal en moet dit jaar mee. Het boek staat al sinds vorig jaar boven op het lijstje favorieten. Waarom? Omdat ‘Lolita in Teheran’ tijdens de laatste editie van Literaire Salon, vorig jaar, werd gekozen om dit najaar te gaan bespreken in de groep.

Literaire Salon is een samenwerkingsproject tussen de Bibliotheek BiblioNu en Literair Café Venray. Op twee donderdagavonden in september en oktober komend najaar bespreekt Marian Reijnders uit Leiden dit bijzondere boek. Literaire Salon gaat hiermee haar derde seizoen tegemoet. Marian Reijnders houdt de eerste avond een uitgebreide inleiding op het boek met ondersteuning van audiovisueel materiaal. Op de tweede avond wordt het boek met de aanwezigen besproken en geanalyseerd.

Het boek dat in 2008 verscheen is een mooi voorbeeld van de Perzische literatuur. 4Perzische literatuur? Jazeker, sinds 2013 gaan Bibliotheek en Literair Café alle grenzen over en bieden zij een groep liefhebbers (maximaal tien personen) de gelegenheid intensief kennis te maken met buitenlandse literatuur. ‘Lolita lezen in Teheran’ is het verhaal van de droom van Azar Nafisi. Twee jaar lang komen zeven jonge vrouwen elke donderdag in het geheim bij haar thuis. Ze praten over de verboden boeken uit de westerse literatuur die ze gelezen hebben. Lezen is voor deze jonge vrouwen een vorm van verzet. ‘Lolita lezen in Teheran’ is het onvergetelijke verhaal van deze jonge vrouwen en hun verboden bijeenkomsten – een bijzonder boek over moed en verdriet, en over de triomf van de verbeelding. Alvast een fijne leesvakantie!

Literaire Salon biedt plaats aan maximaal tien mensen. Deelname bedraagt 24 euro voor twee avonden. Leden van de Bibliotheek BiblioNu en donateurs van het Literair Café Venray ontvangen 4 euro korting p.p. Belangstellenden kunnen zich per e-mail aanmelden: secretariaat@literaircafevenray.nl Iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt hierover vooraf persoonlijk bericht. Literaire Salon wordt gehouden in de bibliotheek aan de Merseloseweg te Venray. Het boek ‘Lolita in Teheran’ is beschikbaar bij de bibliotheek en bij de sponsor van het Literair Café Venray: Boekhandel Van den Munckhof in de Hofstraat. Als uw interesse is gewekt kunt u zich nog aanmelden tot woensdag 1 juli 2015.

Voor meer informatie over het Literair Café Venray en de schrijvers die in het nieuwe seizoen 2015 – 2016 Venray zullen bezoeken, kunt u terecht op: www.literaircafevenray.nl