Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Juni 2016

De derde editie van Literaire Salon is een feit. Emmy Rongen, docent Nederlands en Mentor van Vwo5 aan het Raayland College, gaat dit najaar de bijeenkomsten leiden op twee donderdagavonden in de Venrayse bibliotheek. Op deze avonden staat één boek centraal. Dat is de roman ‘Zuiverheid’ (2014) van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen (1959).

Literaire Salon is een samenwerkingsproject tussen de Bibliotheek en Literair Café. Medio juni hebben zich tien belangstellenden aangemeld. Dat is voldoende om van start te gaan omdat Literaire Salon slechts plaats biedt aan maximaal tien deelnemers. Op de donderdagavonden 22 september en 20 oktober 2016 bespreekt docent Nederlands Emmy Rongen de roman. De bijeenkomsten beginnen telkens om 19.30 uur. Iedereen die zich heeft aangemeld en betaald, ontvangt hierover persoonlijk bericht.

Emmy Rongen groeide op in Oirlo. Zij behaalde haar masterdiploma Letterkunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en is vanaf 2015 werkzaam in het voortgezet onderwijs in Venray. Waarom zij Nederlands ging studeren? ‘Omdat ik altijd gefascineerd ben geweest door de Nederlandse taal, door wat je er mee kunt en wat een goede taalbeheersing teweeg kan brengen. Goede discussies, mooie verhalen, overtuigende teksten – maar vooral: een uitdrukking van een stukje identiteit.’ Boeken bespreken deed Emmy Rongen vooral tijdens colleges, met leeftijdgenoten. En ook heeft ze natuurlijk regelmatig gesprekken over boeken  met haar collega’s op het Raayland College. Het inleiden en bespreken van een boek in de Literaire Salon ziet ze als een mooie uitdaging.

In de roman ‘Zuiverheid’ vertelt Jonathan Franzen het verhaal van de Amerikaanse Purity Tyler. Haar zoektocht leidt haar door Noord- en Latijns-Amerika. Ze komt in contact met een charismatische, wereldberoemde internetrebel: Andreas Wolf. ‘De geheimen in het verhaal lijken een grote rol te spelen op meerdere vlakken. Maar ook: de westerse maatschappij. Koppeling naar het nu is ook te maken: wat krijgen wij als samenleving te zien van wat er zich werkelijk afspeelt op hoog bestuursniveau?’, zegt de nieuwe begeleider. Eventuele belangstellenden kunnen zich nog aanmelden bij de Bibliotheek Venray. Zij worden dan op een reservelijst geplaatst. Mochten er onverhoopt deelnemers uitvallen, komen zij in aanmerking om alsnog te mogen deelnemen aan Literaire Salon.

Literair Café Venray opent het nieuwe seizoen 2016 – 2017 op zondag 9 oktober, Odapark, Venray. De schrijversbijeenkomsten op zondag beginnen voortaan om 11.00 uur.

Alle informatie over Literair Café Venray is te vinden op: www.literaircafevenray.nl.

Volg ons ook op Facebook: Literair Café Venray.