Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! maart 2018

Maandagavond 12 maart was het zover: de jubileumavond van het Literair Café Venray –  een avond gedeeld met en door literatuurliefhebbers en aanstormende literatuurcritici. Woorden werden begeleid door een fijne muzikale toon, verzorgd door de talenten van het koor A Djambo. Ook aan beelden was geen gebrek, de fotoreportage van Paul Dorenbosch en Gert Jan Windemuller heeft op verschillende fronten indruk achtergelaten. Tommy Wieringa zelf was wat later – Venray bleek toch iets verder weg dan gedacht – maar dat mocht de pret niet drukken: hij hield een geamuseerd verhaal over verschillende van zijn boeken, zijn schrijverschap en zijn jeugdherinneringen. Het was een mooie en warme avond om mee te maken. Dank aan iedereen die erbij was!

Het jubileumseizoen is nog niet afgelopen, maar toch wil ik u de vooruitblik op het aankomende literaire jaar niet onthouden. Ook het volgende seizoen heeft namelijk wat moois voor u in petto. Op zondag 30 september 2018 is Thomas Verbogt te gast in Venray, auteur van onder andere Als de winter voorbij is (2015) en Hoe alles moest beginnen (2017). Over die laatste roman wordt gezegd dat het een verhaal is om in je hart te sluiten, een onweerstaanbaar verhaal over tijd, liefde en de kracht van de verbeelding.

Op zondag 11 november 2018 wordt Hanna Bervoets verwelkomd, schrijfster van onder andere de romans Alles wat er was (2013) en Fuzzie (2017). In februari 2017 ontving Hanna Bervoets de Frans Kellendonk-prijs, een prijs die een keer in de drie jaar wordt uitgereikt aan een auteur met een originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. Advies is dan ook om goed uitgerust in het theehuis te verschijnen op deze zondagmorgen.

Het lijkt nog ver weg, 2019, maar ook in het volgende kalenderjaar staan er al twee bijeenkomsten gepland. Op zondag 17 maart 2019 is Anna Enquist te gast in Venray. Schrijfster, dichteres, psychoanalytica, muzikante – Anna Enquist is bedreven in meerdere disciplines. Ze schreef onder andere de romans Het geheim (1997), De thuiskomst (2005) en Contrapunt (2008). In dat laatste boek rouwde ze om het verlies van haar dochter, met muziek als houvast in een duistere periode.

Seizoen 2018-2019 wordt afgesloten op donderdag 16 mei 2019 door het bezoek van Koen Peeters, een auteur die bekroond is met meerdere literaire prijzen: de F. Bordewijk-prijs in 2010 voor zijn roman De bloemen en de E. du Perron-prijs in 2013 voor zijn werk Duizend heuvels. Zijn laatste roman, De mensengenezer (2017), omsluit een rijke schat aan cultuur en geschiedenis. Arjan Peters schreef over deze roman dat Peeters literaire magie bedrijft – meer dan voldoende reden om een bezoek te brengen aan deze avond. Soms moeten we ons, in ieder geval voor even, laten betoveren.