Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Mei 2015

Marian van Leth, directeur van de Bibliotheek BiblioNu in Horst en Venray,

zit ook dit jaar weer in de jury van de Gouden Strop. De Gouden Strop is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalig spannende boek die vanavond wordt uitgereikt. De geldprijs bestaat uit een bedrag van tien duizend euro en een sculptuur. Of er langdurig en uitputtend gezocht is naar nieuwe, kersverse mensen die in de jury van de Gouden Strop wilden zitting nemen, is niet bekend. ‘Opvallend is wel dat er twee juryleden bij zijn die dit jaar ook al de winnaar mee bepaalden. Marian van Leth en Eric de Vries, recensent van Vrij Nederland. Daarmee overtreedt de stichting CPNB het reglement van de Gouden Strop dat zij zelf heeft opgesteld. Artikel 19 bepaalt namelijk dat slechts één jurylid twee jaar achtereen deel uit mag maken van de jury.’ (Bron: www.maand van het spannendeboek.nl/nieuws)

 

Dit jaar is een voormalig politica van de VVD voorzitter van de jury: Laetitia Griffith. Van januari 2003 tot 1 juni 2005 was Griffith lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal waar ze zich bezighield met wet en regelgeving en politie en justitie. Sinds ruim drie jaar is ze werkzaam als Staatsraad bij de Raad van State. Of de oud-VVD-politica ook enige affiniteit heeft met het genre van het spannende boek is door de organisatie CPNB niet bekendgemaakt. De overige juryleden zijn: Marcella van der Weg, free lance journaliste. Zij was al eerder jurylid in 2010 en 2011. Het nieuw toegetreden jurylid is: Arjen Ribbens, kunst-recensent van NRC- Handelsblad. De prijs voor de Gouden Strop wordt vanavond uitgereikt aan één van de vijf volgende genomineerden: Jo Claes: De mythe van Methusalem; Patrick Conrad: Walker; Guido Eekhaut: Kingston noir; Marion Pauw: Hemelen en Marjolijn Uitzinger: De huisgenoot.

 

Tijdens de Maand van het Spannende Boek staat dit jaar niet de dader centraal maar de bestrijder van de misdaad: de politie. Als mensen deze maand lid worden van de bibliotheek heeft de organisatie van de Maand van het Spannende Boek, CPNB, een perfect bij het thema passend cadeau voor de nieuwe leden in petto: een gratis huisveiligheidscheck. Met deze check kunnen de nieuwe bibliotheekleden snel en eenvoudig controleren of hun woning goed beschermd is tegen inbraak en of ze met een veilig gevoel op vakantie kunnen gaan deze zomer. Het cadeau is ontwikkeld door het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dus dat zit wel safe!

 

Het nieuwe jaarprogramma seizoen 2015 – 2016 wordt binnenkort bekendgemaakt op de website: www.literaircafevenray.nl . Volg ons op Facebook | Literair Café Venray. Donateurs krijgen aan het begin van het seizoen het programma per post thuis gestuurd. De eerste schrijversbijeenkomst is op zondag 4 oktober 2015. Te gast is dan de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck.
Als u Literair Café Venray financieel wilt steunen dan kan door donateur te worden voor minimaal

€ 20,00 per jaar. U kunt zich aanmelden via: secretariaat@literaircafevenray.nl