Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! mei 2018

De wereld verandert – een simpele uitspraak met een complexe kern van waarheid. Op 18 mei 2018 maakten de eindexamenkandidaten van het vwo hun examen Nederlands. In de teksten die zij moesten lezen en verklaren werd gesproken over robotisering en de rol van geesteswetenschappen en bètawetenschappen. In deze moderne tijd, met nieuwe apparatuur en technische hoogstandjes is het makkelijk (en verleidelijk) om mee te gaan met het nieuwste van het nieuwste. Zo ook in de literatuur. We kennen het e-book en de e-reader en kunnen boeken downloaden als pdf-bestand. Ook de tijd in onze maatschappij speelt misschien een rol in wat we lezen: dikke boeken van meer dan zevenhonderd bladzijden, of liever een kort verhaal of een essay? Zou de verandering in de wereld ook een verandering in de literatuur teweegbrengen?

Het blijft natuurlijk een individuele voorkeur, lezen. Of dat nu in een papieren boek of tijdschrift is, of van een tablet of een ander device, of misschien met een koptelefoon op (is het dan nog steeds lezen?) – iedereen heeft zo zijn eigen manier van hoe hij of zij graag leest. Zelf sleep ik namelijk liever een rugzak met boeken mee op vakantie, dan dat ik het alom geprezen gemak van een e-reader ervaar. Niets fijner voor mij dan het voelen van een boek, waar ik in kan verdwijnen. Ik lees dan ook liever boeken dan verhalen, zodat ik ook ruim voldoende tijd en verhaalwereld heb om in op te gaan.

Alhoewel ik soms wil dat ‘alles bij het oude blijft’ en bang ben dat het papieren boek ooit verdwijnt, denk ook ik na over de toekomst van de literatuur. Vanzelfsprekend ben ik daarin niet de enige. In het laatste weekend van juni, 28 t/m 30 juni, wordt er door De Nieuwe Oost I Wintertuin weer het jaarlijkse festival Nieuwe Types georganiseerd in Arnhem.

Het is een festival over de toekomst van de literatuur. Er zal gesproken worden over de staat van het verhaal en in drie dagen zal er onderzoek gedaan worden naar hoe literatuur er in de toekomst uit zal zien. Er zal veel aandacht besteed worden aan nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Op verschillende manieren kun je je als deelnemer of bezoeker bezighouden met literatuur: werksessies over het literaire makerschap, een slow writing lab of de literaire stoelendans. Daarnaast is er ook ruimte voor een bergrede over de ontwikkelingen in de wereld van de literatuur, dit jaar uitgesproken door Marjolijn van Heemstra. Eerder gingen onder andere P.F. Thomése en Alex Boogers haar voor.

Wilt u graag meer weten? Kijk dan op nieuwetypes.nl.