Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! November 2015

Rond vijf uur ’s middags gaan de gordijnen dicht en de lampen aan. Voor veel mensen breekt nu de fijnste periode van het jaar aan. Zij lezen de mooiste boeken tijdens lange winteravonden. Leden van de bibliotheek genieten van de verhalenbundel die ze afgelopen maand cadeau kregen. Een bundel met korte verhalen samengesteld door schrijver A.L. Snijders. Eén van de verhalen in de bundel is geschreven door Ton van Reen. Komende zondag 29 november is de Limburgse schrijver Ton van Reen te gast in de Venrayse bibliotheek (tussen 15.00 u. en 15.45 uur) ter afsluiting van de grootste leescampagne in ons land ‘Nederland Leest’.

Afgelopen maand viel er nog veel meer te genieten. De actualiteitenrubriek van de NTR/NOS ‘Nieuwsuur’ zond donderdag 12 november jl. de uitreiking van de ECI Literatuurprijs rechtstreeks uit. Deze prijs, 50 duizend euro, is gewonnen door de 75-jarige Jeroen Brouwers voor zijn roman ‘Het Hout’. Toen de laureaat thuis in het Belgische Zutendaal de felicitaties en de cheque in ontvangst nam, was zijn eerste reactie: ‘Vreugde, en het geldbedrag komt mij zeer te pas.’

Ook de uitreiking van de NS – Publieksprijs was rechtstreeks te zien op televisie. Op woensdag 18 november jl. zaten alle genomineerden aan tafel in het populaire televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. Samen met tafeldame Hanneke Groenteman maakte Matthijs van Nieuwkerk de keuze van het Nederlandse volk bekend. De NS-Publieksprijs ging dit jaar naar Joris Luijendijk voor zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn’. Nauwelijks bekomen van deze verrassende uitslag dankte Joris Luijendijk alle mensen (74.000 stemmers) die op hem gestemd hadden. Ook maakte hij bekend het geldbedrag van 7500 euro te zullen overmaken aan Follow the Money, een collectief dat is opgericht door Eric Smits en aan financiële onderzoeksjournalistiek doet.

De eerst volgende activiteit van het Literair Café Venray vindt plaats op zondag 24 januari 2016. Dan vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats van de 23ste editie Raadselige Roos. Burgemeester Hans Gilissen maakt in het Partycentrum Anno ’54 aan de Raadhuisstraat de prijswinnaars bekend van de schrijfwedstrijd en reikt de prijzen uit aan de laureaten. Op zondag 13 maart 2016 staat de volgende schrijversbijeenkomst gepland. Te gast is niemand minder dan de bekende schrijfster Renate Dorrestein. Haar voordracht op de eerste zondag van de Boekenweek begint om half 12 in het Theehuis, Odapark, Venray.

Wilt u donateur worden van Literair Café Venray? Dan kan dat. Ga naar:  www.literaircafevenray.nl Volg ons op Facebook.com| Literair Café Venray.