Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! November 2016

Op donderdag 10 november jl. kende de jury van de ECI-Literatuurprijs de prijs toe voor het beste Nederlandstalige literaire boek aan Martin Michael Driessen voor zijn boek ‘Rivieren’. De ECI-Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro.  Behalve deze prijs ontving Driessen ook de Lezersprijs waaraan een geldbedrag verbonden is van nog eens 10.000 euro. Welke vijf juweeltjes nog meer genomineerd waren?

‘Moedervlekken’, (Arnon Grunberg), ‘Goldberg’, (Bert Natter), ‘Op de rok van het universum’, (Tonnes Oosterhof), ‘Jij zegt het’, (Connie Palmen), ‘Zachte riten’, (Marja Pruis). De jury, onder leiding van de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Landbouw Universiteit Wageningen, Louise O. Fresco, roept ‘Rivieren’ tot winnaar uit. Het is geschreven door de opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver Martin Michael Driessen (1954).

‘Rivieren’ is een verhalenbundel en bestaat uit drie novellen waarin rivieren centraal staan. In de eerste tekst verhaalt de schrijver over een acteur die besluit om in zijn eentje een kanotocht te gaan maken in de Ardennen om op die manier over zijn toekomst te kunnen nadenken. In het tweede verhaal neemt de auteur de lezer mee terug naar het eind van de 19e eeuw. Drie grote rivieren spelen een zeer belangrijke rol in dit verhaal. Driessen schets de werelden van Julius, de zoon van een houtgroothandelaar en die van Konrad van eenvoudige komaf. Het derde en laatste verhaal speelt zich af in een beekdal in Frankrijk. Twee families staan lijnrecht tegenover elkaar. De ene familie is protestants, de andere is katholiek. In haar juryrapport wordt het boek geprezen omdat het getuigt van een ‘ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid.’ Kortom, een zeer rijke trilogie die de moeite van het lezen meer dan waard is.

Tot slot. Op zondag 22 januari 2017 reikt burgemeester Hans Gilissen de prijzen uit van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2016. De  feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat en begint om 11.30 uur. Voor meer informatie ga naar: www.literaircafevenray.nl Volg ons ook op Facebook.com | Literair Café Venray.