Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Oktober 2014

Aan de 22ste editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos doen dit jaar 73 mensen mee. In totaal hebben zij 37 gedichten en 41 verhalen ingezonden. Dat heeft de organisatie van de Raadselige Roos bekend gemaakt aan de deelnemers van de schrijfwedstrijd. Elk jaar blijft het voor de organisatie reuze spannend om te zien hoeveel amateur-dichters en -schrijvers er uiteindelijk meedoen. ‘Deze editie was het wel heel erg spannend’, aldus Marij Peeters die samen met Adie Steen tekent voor de organisatie. ‘De inzendingen druppelden aanvankelijk maar mondjesmaat binnen en de teller bleef enige tijd ‘hangen’ rond de veertig. Maar net zoals in voorgaande jaren kwamen de meeste inzendingen vlak voor de sluiting van de inzendtermijn op 1 oktober jl. binnen.

De jaarlijkse schrijfwedstrijd Raadselige Roos is de oudste en meest bekende schrijfwedstrijd in Zuid-Nederland en Nederlandstalig België. Uit Noord-Brabant kwamen 22 inzendingen binnen, uit Gelderland 7. Dat is een groei van 6 inzendingen in vergelijking met vorig jaar. Ook in Zeeland groeide het aantal inzendingen van 4 naar 6. Limburg spant de kroon met maar liefst 35 inzendingen. Uit België kwamen twee inzendingen binnen.

In totaal heeft de wedstrijdorganisatie 37 gedichten voorgelegd aan de Poëzie- en de Publieksjury en 41 verhalen aan de Prozajury. Nieuw dit jaar is dat er een schrijversechtpaar meedoet. Een man en een vrouw hebben samen één inzending ingestuurd. In totaal doen 32 mannen mee en 41 vrouwen. Drie daarvan zijn jonger dan 30 jaar.

Net zoals in voorgaande jaren zijn de deelnemers verplicht een verhaal of gedicht in te sturen aan de hand van een thema. Dit jaar luidt het thema: Scharniermoment(en). De twee vakjury’s Proza en Poëzie komen tussen nu en 1 november bijeen evenals de Publieksjury die dit jaar uit 20 mensen bestaat. Onafhankelijk van elkaar zullen deze drie jury’s de uiteindelijke winnaars bepalen. Het resultaat van het juryberaad wordt daarna verwerkt in de bundel Raadselige Roos editie 22. Leerlingen van het kunstencentrum Jerusalem in Venray maken tekeningen en schilderijen die gebaseerd zijn op het thema. Een selectie daarvan wordt opgenomen in de bundel. De werken worden tentoongesteld tijdens de prijsuitreiking.

De feestelijke prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos 22 en de presentatie van de bundel vinden plaats op zondag 25 januari 2015. Burgemeester Hans Gilessen zal de winnaars bekend maken en de prijzen uitreiken. De prijzen bestaan uit een oorkonde, een juryrapport, een boekenbon, een publicatie van het winnende verhaal en gedicht in de bundel en uiteraard een roos. De uitreiking vindt plaats in Partycentrum Anno ’54 aan de Raadhuisstraat in Venray.