Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! Oktober 2015

Heel Venray Leest! Dat zou zo maar het motto kunnen zijn van een groots opgezette  leescampagne in onze gemeente. Helaas, zover is het nu nog niet, maar aanstaande zaterdag,

1 november, begint wél de grootste landelijke leescampagne Nederland Leest. Daarin staat één maand één boek centraal. En het is feest bij Nederland Leest. De campagne bestaat namelijk tien jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft A.L. Snijders, bekend auteur van korte verhalen, een bundel samengesteld met daarin een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis. Alle leden van de bibliotheek vanaf 18 jaar krijgen deze verhalenbundel cadeau.   

Het korte verhaal

Na negen prachtige romans staat de 10e editie het korte verhaal centraal omdat het genre naadloos aansluit bij deze  tijd. Alles moet snel en we lijken erg weinig tijd te hebben. Het korte verhaal is allerminst het kleinere broertje van de roman. Het lezen ervan vereist wel een andere leeshouding. Je wordt uitgedaagd om zelf meer in te vullen wat weggelaten is en het speelt in op de fantasie van de lezer.

 

Verhalenbundel

Speciaal voor deze bundel koos de grootmeester van het korte verhaal, A.L. Snijders, veertig verhalen naar eigen smaak. Nederlands en Vlaams, van kort tot zeer kort. Het is een geurend  veldboeket geworden. Enkele schrijvers die Snijder in zijn bloemlezing heeft opgenomen, zijn: Tommy Wieringa, Nescio, Louis Paul Boon, Ischa Meyer, Bernlef, Hugo Claus, Maartje Wortel en vele anderen. Bijzonder is dat elke provincie een verhaal cadeau krijgt dat in de eigen regio gesitueerd is. Bovendien schreef in elke provincie de Commissaris van de Koning een voorwoord in de bundel.

 

Over de campagne

De leescampagne Nederland Leest werd voor het eerst georganiseerd in 2006 en is gestoeld op een idee uit Amerika. In de stad Chicago startte men in 2001 een actie die liet zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens je blik verruimt op de wereld. Nederland Leest startte in 2006 met het boek Dubbelspel van de onlangs overleden Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion.

Wilt u donateur worden van Literair Café Venray? Ga dan naar: www.literaircafevenray.nl Volg ons op Facebook.com| Literair Café Venray.