Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! september 2019

Oktober: de Maand van de Geschiedenis. Het grootste geschiedenisevenement van Nederland staat dit jaar in het teken van het thema ‘Zij/Hij’. Samen met honderden culturele en literaire organisaties wordt de geschiedenis onder de aandacht gebracht door de organisatie van de Maand van de Geschiedenis – alles vanuit het idee ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’: je kunt beter een beeld vormen van jezelf, je achtergrond en omgeving beter door vanuit het verleden het heden te begrijpen. 

Door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Zo wordt er een workshop ‘Stamboomonderzoek, de moederreeks’ georganiseerd, net als een workshop ‘Druk jouw feministisch pamflet’. Vrouwen kunnen bier brouwen, er wordt een lezing gegeven over historische kleding van vrouwen door de eeuwen heen en er wordt een criminele pubquiz georganiseerd – over mannen en vrouwen in de gevangenis, toen en nu. Kijk voor een volledig overzicht van en meer informatie over deze activiteiten op de site van de Maand van de Geschiedenis.

Ook aan het geschreven woord wordt uitgebreid aandacht besteed: op zondagochtend 27 oktober wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2019 bekendgemaakt en ontvangt de winnaar twintigduizend euro. Auteurs die het tot de shortlist hebben geschopt, zijn Jan Brokken (De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde), Roelof van Gelder (Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797), Bart van Loo (De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen), Annet Mooij (De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares) en Sjeng Scheijen (De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 191701935). Op zaterdag 5 oktober worden de genomineerden geïnterviewd tijdens het Geschiedenis Festival in Haarlem.

Iets dichter bij huis wordt er ook aandacht geschonken aan de geschiedenis. Op 7 oktober organiseren BiblioNu, Literair Café Venray, gemeentearchief Venray en LGOG-kring Venray een lezing van Alma en Marita Mathijssen in de Bibliotheek in Venray. Alma en Marita schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis, dat een briefwisseling is tussen moeder en dochter waarin de verhoudingen tussen de seksen van vroeger en nu onderzocht worden. De lezing start om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Kijk voor meer informatie op de site van de bibliotheek, daar is ook meer informatie te vinden over hoe u zich kunt aanmelden voor de lezing.

Daarnaast kunt u nog een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Vrouwen van Venray’ in de publiekshal van het Gemeentehuis van Venray en de tentoonstelling ‘Megjes in Kronenberg’ in de bibliotheek van Horst. Die laatste voorstelling is gebaseerd op het boek van Marleen Wijnen. Kortom: laaf u aan de geschiedenis en begrijp vandaag