Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! september 2023

30-jarig jubileum

De Stichting Literair Café Venray-Regio bestaat dit jaar 30 jaar. Het initiatief tot oprichting is in 1993 genomen door Harry Theunissen (1938-1999). Op 15 april 1993 is de stichting opgericht. Het doel van de Stichting Literair Café Venray-Regio is het stimuleren en toegankelijk maken van literatuur en schrijvers in het Nederlands taalgebied voor iedereen.

Op de digitale encyclopedie Wikipedia staat een omvangrijke lijst van jubilea die men tijdens een huwelijksleven kan vieren. De belangrijkste zijn de meest bekende jubilea, die veelal ook worden gevierd: 12,5 jaar huwelijk wordt koperen huwelijk genoemd; 25 jaar het zilveren huwelijk; 40 jaar het robijnen huwelijk; 50 jaar het gouden huwelijk; 60 jaren het diamanten huwelijk. Voor zeer uitzonderlijke gevallen hebben we ook nog het platina huwelijk (70 jaar) en het eiken huwelijk (80 jaar).

Het 30-jarig huwelijk staat niet in dit rijtje. Op de website www.getrouwd.info wordt ook het 30-jarig huwelijk warm aanbevolen om te vieren: “Een 30-jarig huwelijk wordt een parelen bruiloft genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat de relatie na al die jaren prachtig glanst en stevig staat”. Dit klinkt toch net iets te idyllisch; menig huwelijk maakt een crisis door en er zijn huwelijken die alsnog ‘stranden’ als de huwelijkspartners reeds op leeftijd zijn en de kinderen veelal het huis uit zijn.

Voor bedrijven en instellingen is het wel gebruikelijk om het bestaan van ieder decennium te vieren en dus ook het 30-jarig bestaan. Zo ook bij het Literair Café Venray. Het jubileum is gevierd op een speciale avond op 22 september 2023 in het MFC Wijkcentrum Brukske. Het thema van de avond was HUMOR. Er was een optreden van de buutreedner Helga Cornelissen en van een dichteres en docente Creatief Schrijven Hetty Kleinloog. Zeer verrassend was het optreden van de ‘muzikale duizendpoot’ Luuk Lenders afkomstig uit Meerlo (www.luuklenders.com).

Een hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de eerste Roojse dichter. Literair Café Venray, Biblionu Venray en Cultura Venray hebben het initiatief genomen een plaatselijke dichter te benoemen tot Roojse dichter: Leo van der Sterren. Zijn gedicht ‘Identiteit’ over Venray is reeds op diverse plaatsen gepubliceerd.

De jubilaris verdient een poëtisch cadeau voor het 30-jarig bestaan. Symbool voor een 30-jarig jubileum staat de lelie: “Als bloem is de lelie gelinkt aan deze ‘verjaardag van het huwelijk’ “.  Het kan niet anders dan dat hier het alom bekende en meest ontroerende gedicht van Frederik van Eeden (1860-1932) ‘De Waterlelie’ wordt aangeboden.

De waterlelie

Ik heb de witte water-lelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in ’t licht.

Rijzend uit donker-koele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toen blij het gouden hart.

Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer…

De dichter zoekt de volmaaktheid van de natuur als een beeldschone vrouw. Ontworsteld uit de modderige bodem van het water groeit zij uit tot een volmaakt wezen dat niets meer hoeft zodra zij zich op het wateroppervlak heeft ontsloten.

André Leijssen